Uthängning av privatpersoner för deras åsikter

När Expressen tog reda på identiteten bakom anonyma kommentarer och började ställa politiker till svars för vad dom sagt i tron att dom var anonyma, så var jag inte negativ. Även om arbetsmetoden kan ifrågasättas ur ett rent etiskt och eventuellt lagligt perspektiv, så ska politiker kunna stå för vad dom säger. Oavsett det avslöjas med dold kamera, mick eller genom att deras ”hemliga” identitet i ett kommentarsfält avslöjas.

Men när man börjar åsiktsregistrera och trakassera privatpersoner för att dom uttrycker åsikter som inte är politiskt korrekta, då går man över en väldigt viktig principiell gräns.

Det här är inte politiker. Det här är enskilda människor som har en rätt att yttra sig och ha åsikter och som inte ska hängas ut offentligt för detta. Det är ingenting annat än häxjakt och offentlig skampåle. De har inte politisk makt, de jobbar inom alla möjliga yrken, precis som vi alla gör och när man på det här sättet ”sätter åt” dem så leder det till två saker.

1. Färre vågar uttala sig om deras åsikter kan uppfattas som kontroversiella av risk för social stigmatisering och uthängning i nationell press med livet förstört som eventuell konsekvens. Det gäller inte bara i den här frågan, utan drabbar även i fall då det kan finnas väldigt goda skäl att ifrågasätta normen. Alla sociala rörelser som vi idag ser som självklara rättigheter har någon gång varit socialt stigmatiserade och ibland t o m kriminella (homosexualitet är ju ett bra exempel). Få stödjer troligen eventuella historiska exempel på hur homosexuella privatpersoner hängdes ut i media av journalister. Det finns ingen principiell skillnad i detta mot vad Expressen gör just nu.

2. Synen på gammelmedia som en del av makteliten och etablissemanget, och inte en kraft för demokrati och maktbalans sprids och befästs. Det här är inte att slå uppåt. Det förstärker också intrycket av att man inte har sakliga argument utan ger sig på personer som är lätta mål pga sina uppenbara retoriska brister och oförmåga till emotionell återhållsamhet, istället för att bemöta någon på samma nivå som en själv. Jag kan också vinna i boxning om min motståndare är en 10 åring.

Det var inget fel i att kritisera politiker. Att ge sig på privatpersoner är en helt annan sak. Nu har ni gått för långt Expressen och ni borde be om ursäkt och skämmas. Det är inte det här som är ert samhällsansvar – att hänga ut enskilda som har ”fel” åsikter till allmän spe och bespottning.

David Baas och Christian Holmén borde skämmas.

 • Mimer

  Mycket bra skrivet. Makten är rädda för sina undersåtar och för att hålla dem i schack så har vi nu i Sverige, offentlig prygel av oliktänkande. Nu är det uppenbart för alla att Expressen samarbetar med den utomparlamentariska vänsterrörelsen för att krossa SD. Thomas Mattsson kan sitta och flåsa över materialet. Vad mer har han fått ut? Vilka forum har han varit inne på?

  • Hanna Söderström

   Ja, Researchgruppen i sig är ju värda ett helt blogginlägg. Det här är alltså AFA-anhängare som inte tar avstånd från politiskt motiverat våld mot oliktänkande och som bevisligen anser att ändamålen helgar medlen. Det är dem Expressen går i lag med för att attackera en upplevd gemensam fiende. Personer som jagar upplevt oliktänkande med batong (!). Det spelar ingen roll om du är företrädare för partiet, eller bara en enskild person som skrivit något kontroversiellt i ett kommentarsfält. Alla är en legitim måltavla. Alla ska skämmas och hängas ut för offentlig bespottan. Ändamålet helgar alla medel.

   • Kallest

    ”Alla är en legitim måltavla. Alla ska skämmas och hängas ut för offentlig bespottan. Ändamålet helgar alla medel.”

    En god beskrivning av avpixlats kommentarsfält.

    • Hanna Söderström

     Så två fel gör ett rätt, eller hur resonerar du? Man ska inte förvänta sig mer av Expressen än av Avpixlats kommentatörer?

     • Kallest

      Jag vill inte att vi ska ha en utveckling som it t.ex. England där tidningar hänger ut allt och alla och så längt så håller jag med om att Expressens agerande är riktigt obehagligt. Men journalistik har rätt att undersöka och avslöja missförhållanden och i gruppen som hängs ut så skulle det, om polisen lade resurser på det, med all säkerhet gå att få många fällande domar för förtal och hets mot folkgrupp. Vi har inte rätten att säga allt offentligt, rasistiska uttalanden är de facto olagliga. Vilket också är anledningen till att avpixlat saknar ansvarig utgivare, för att försvåra för polisen att beivra brottslighet. Resurserna som krävs för att driva mål mot 200 privatpersoner ses som ineffektivt jämfört med att driva ett mål mot en ansvarig utgivare.

      Så om nu polisen inte gör detta jobbet, inte lägger ner resurserna på att faktiskt dra en gräns för det lagliga och det olagliga så är det i journalistiken som samhället har mekanismer för att ställa dessa människor till svars. För de agerar inte privat, avpixlat är en offentlig arena, och det är i offentligheten som dessa människor måste bemötas.

     • Hanna Söderström

      Vilken lag menar du att alla åsikter som kan klassas som rasistiska faller under?
      För hets mot folkgrupp har flera rekvisit, det räcker inte att vara generaliserande och negativ om en folkgrupp, man måste också uttrycka hat/missaktning och hot mot samma grupp. Så nej, rasistiska åsikter är inte olagliga. Tack och lov.

      Man hänger inte ut folk så fort dom begår brott (tvärtom så vitpixlar ju gammelmedia konsekvent brottslingar som begår alla möjliga vidriga brott) och då kan jag tycka att det är lite märkligt att just folk som inte ens är dömda för något ska hängas ut, medan betydligt grövre brottslingar samtidigt skyddas, till synes inte av någon annan anledning än att dom har en mörkare hudton. Det är rasistiskt.

      Och om man nu har konkreta exempel på brott, så kan man ju bara lämna över det till polisen. Då har dom ju åtalsskyldighet.

      Det finns ingen skyldighet att vara offentlig i kommentarsfält, eller i debatt i övrigt. Tvärtom så är principen att utsatta personer ska kunna vara anonyma väldigt viktig och har varit generellt omhuldad i andra debatter. Alltifrån sexsäljare till illegala invandrare får uttala sig i media med sin identitet skyddad, för att inte utsättas för obehagliga påföljder. Men här väljer man att tvärtom hänga ut människor, för att man inte gillar deras illa formulerade åsikter. Så din påstådda princip om offentlighet saknar stöd i verkligheten.

 • Karpstryparn

  Mycket bra och sakligt skrivet, både Expressen och Researchgruppen borde skämmas för att de återigen bryter emot svensk lag i ”godhetens” namn. Skrev om det här jag också: http://karpstryparn.blogspot.se/2013/12/99-av-de-uthangda-ar-inte-med-i.html

 • Karpstryparn