Uthängning av privatpersoner för deras åsikter

När Expressen tog reda på identiteten bakom anonyma kommentarer och började ställa politiker till svars för vad dom sagt i tron att dom var anonyma, så var jag inte negativ. Även om arbetsmetoden kan ifrågasättas ur ett rent etiskt och eventuellt lagligt perspektiv, så ska politiker kunna stå för vad dom säger. Oavsett det avslöjas med dold kamera, mick eller genom att deras ”hemliga” identitet i ett kommentarsfält avslöjas.

Men när man börjar åsiktsregistrera och trakassera privatpersoner för att dom uttrycker åsikter som inte är politiskt korrekta, då går man över en väldigt viktig principiell gräns.

Det här är inte politiker. Det här är enskilda människor som har en rätt att yttra sig och ha åsikter och som inte ska hängas ut offentligt för detta. Det är ingenting annat än häxjakt och offentlig skampåle. De har inte politisk makt, de jobbar inom alla möjliga yrken, precis som vi alla gör och när man på det här sättet ”sätter åt” dem så leder det till två saker.

1. Färre vågar uttala sig om deras åsikter kan uppfattas som kontroversiella av risk för social stigmatisering och uthängning i nationell press med livet förstört som eventuell konsekvens. Det gäller inte bara i den här frågan, utan drabbar även i fall då det kan finnas väldigt goda skäl att ifrågasätta normen. Alla sociala rörelser som vi idag ser som självklara rättigheter har någon gång varit socialt stigmatiserade och ibland t o m kriminella (homosexualitet är ju ett bra exempel). Få stödjer troligen eventuella historiska exempel på hur homosexuella privatpersoner hängdes ut i media av journalister. Det finns ingen principiell skillnad i detta mot vad Expressen gör just nu.

2. Synen på gammelmedia som en del av makteliten och etablissemanget, och inte en kraft för demokrati och maktbalans sprids och befästs. Det här är inte att slå uppåt. Det förstärker också intrycket av att man inte har sakliga argument utan ger sig på personer som är lätta mål pga sina uppenbara retoriska brister och oförmåga till emotionell återhållsamhet, istället för att bemöta någon på samma nivå som en själv. Jag kan också vinna i boxning om min motståndare är en 10 åring.

Det var inget fel i att kritisera politiker. Att ge sig på privatpersoner är en helt annan sak. Nu har ni gått för långt Expressen och ni borde be om ursäkt och skämmas. Det är inte det här som är ert samhällsansvar – att hänga ut enskilda som har ”fel” åsikter till allmän spe och bespottning.

David Baas och Christian Holmén borde skämmas.