Till minne av Jasmine

Jasmine blev mördad igår, av fadern till hennes barn som fått ensam vårdnad på grund av att Jasmine jobbade som sexsäljare.

Under flera år hade hon stalkats och utsatts för hot men fick ingen hjälp av myndigheterna. Häromdagen fick hon för första gången på flera år träffa sin son. Igår högg barnets far ihjäl henne.

Horstigmat är på många sätt det främsta symptomet på förminskandet av kvinnor. Och det blir otroligt uppenbart vilka dubbla måttstockar som gäller för män och kvinnor när man tittar på sex och framförallt sexsäljare.

En man som säljer sex, förutsetts inte göra det för att han är självdestruktiv, inte förstår vad han håller på med och ett offer för sina kunders övergrepp, men precis så förminskas kvinnor.

En man som ligger runt, ses inte som svag eller som smutsig. Alla sexuella skällsord är kvinnliga och det finns en anledning till att det inte finns någon manlig motsvarighet till ‘hora’ i vardagligt tal.

Förminskandet och smutskastandet av kvinnans sexualitet, försvinner först när vi ser kvinnor som lika självständiga, medvetna och vuxna individer som män. Och för att nå dit måste horstigmat bekämpas. Sexsäljare måste bemyndigas med ansvar för sina val, inte som offer som någon annan måste ta hand om. Detta oavsett de är kvinnor eller män.

Det är horstigmat som gör att kvinnor som säljer sex förlorar vårdnaden om sina barn och inte får någon hjälp av myndigheter. Det är ett övergrepp från hela samhället som drabbar – ofta oerhört starka – kvinnor, som står upp för sig själva, sina åsikter och vem de är.

Jag samtalade med Jasmine några gånger på Facebook. Vi hade liknande åsikter och på hennes språkbruk insåg jag direkt att hon var intelligent och stark, trots att nästan hela samhället var emot henne.

Jag visste dock inget om hennes bakgrund, om hoten och förföljandet av pappan till hennes barn. Och det kommer som en chock att få höra att hon blivit mördad av den ensamma vårdnadshavaren till deras gemensamma barn.

Det här är ett misslyckande som alla som upprätthåller horstigmat och alla de som arbetar på de involverade svenska myndigheterna bär ansvaret för. Ni borde skämmas.

 • Carl Johan Rehbinder

  Mycket, mycket bra skrivet. Du sätter ord på det jag känner just nu.

 • Kan inte hålla med mera. Bra skrivet.

  Men vad kan man göra? Att stämma tjänstemän tog ju socialdemokraterna bort för några år sedan.

 • AndOne

  Tack!

 • Fredrik

  Oerhört sorglig händelse för alla inblandade. Jag tycker dock att det ger en lite obehaglig eftersmak när det görs politik av fallet och när saker och ting förenklas. Du skriver liksom en del andra på nätet att pappan fått ensam vårdnad på grund av att mamman var sexsäljare. Jag har inte läst domen där han fick vårdnad, men har du det?

  Det är svårt att uttala sig om domar man inte läst. Kanske är det lätt att stämma in när det är uppgifter som sprids av någon som tycker som en själv eller när det passar bra med ens världsbild? Själv har jag mycket svårt att tänka mig att en svensk domstol skulle ge vårdnaden åt den andra föräldern enbart baserat på en sån sak, men jag har som sagt inte heller läst domen och har inte alla fakta i målet.

  Den som läser runt lite på nätet får dock i alla fall bilden av en tjej med en trasig bakgrund, både vad gäller förhållande till familj och uppenbarligen vad gäller val av tidigare partner. Det är naturligtvis ingen som gör en till en olämplig förälder, men det är inte heller otänkbart att det fortfarande fanns komplikationer i hennes liv som tingsrätten uppenbarligen vägde in. Och pappan verkar ju inte ha varit guds bästa barn, vilket vi nu dessutom har facit på. Med facit i hand borde tingsrätten ha dömt annorlunda, men detta ser ut som ett av alla de vårdnadsfall där en tingsrätt måste göra oerhört svåra bedömningar och där det riskerar att bli ett helvete för barnen oavsett hur tingsrätten beslutar. Tyvärr är verkligheten många gånger så obehaglig och inte svart eller vit utan bestående av en gråskala.

  Nu går alla mina tankar till barnen som på sätt och vis mist båda sina föräldrar nu. Det gör verkligen ont att tänka på dem. Att börja göra detta till en politisk fråga, baserat på ganska lösa spekulationer, ligger i alla fall väldigt långt borta för mig…

  • Hanna Söderström

   Jag förstår ditt resonemang. Jag utgår ifrån hennes egna uttalanden, för jag har inte läst domen (men om någon som läser detta har tillgång till den så gör jag det mer än gärna). Det var hon själv som var politiskt aktiv i frågor som just denna, annars hade jag aldrig gjort politik av det. Det bästa sättet att hedra hennes minne är att fortsätta hennes kamp för sexsäljares rättigheter och rätt att inte okritiskt stämplas som offer. Det är också socialens ansvar att se till att man träffas under trygga omständigheter, vilket de uppenbarligen inte är kapabla till. Hon fick inte heller någon hjälp, trots hot och förföljelse. Det ÄR verkliga personers val som lett till detta och dessa personer är delvis ansvariga. De ska ha kritik och skam för detta.

  • Elisabeth

   Fredrik, skulle du kunna sammanfatta det som vi andra ej vet angående domen?

 • Kulturkrig

  Okej, det känns förstås lite smått i sammanhanget, men ditt påstående att ”alla sexuella skällsord är kvinnliga” stämmer väl ändå inte?

  Kuk är i själva verket nästan lika negativt laddat som fitta i vardagsspråket: ”Jävla kukhuve’!”, ”Sluta tänka med kuken!” och engelskans ”Don’t be such a dick!” är ju knappast menade som beröm.

 • Zenitha Smith-westberg

  underbart skrivet! all kärlek <3 Justines mamma