Sanningen om rom-registret

En av polisens centrala verktyg för att utreda brott är att samla information. Information är sådant som behövs för pågående utredningar och/eller som kan behövas för framtida utredningar. Det är också en av huvudanledningarna till att polisens organisation ska göras om. Att information ska flyta bättre mellan olika delar av polisverksamheten.

Mycket av den organiserade brottsligheten idag är knuten kring familjeband, snarare än enskilda kriminella personer som råkar hamna i samma krets. Syrianer, romer, jugoslaver, somaliska och afghanska klaner vars lojalitet ligger först och främst till släkten snarare än till samhällets syn på rätt och fel, kriminellt och inte.

Därför är det för polisen relevant att reda ut släktband, när man utreder brott mellan familjemedlemmar. Ibland är dessa släkten av romsk etnicitet. Det betyder naturligtvis inte att alla romer är kriminella, eller att alla i en enskild släkt är kriminella. Men släktskapen är relevanta när man ska reda ut brott mellan klaner, därför att klanmentaliteten är särskilt stark i dessa grupper, vilket knappast är någon nyhet eller hemlighet.

Av mediareaktionen att döma så låter det som att polisen gått runt till arbetsgivare och vänner för att ta reda på vem som är släkt med vem. Sanningen är att varenda svensk finns registrerad. Det kallas mantalsregistret och är fritt tillgänglig för vem som helst, inklusive polisen att plocka ut information ifrån. Det är också sannolikt förklaringen till att barn och avlidna personer finns med i den arbetsfil som i media refereras till som ett ’register över romer’. Man har helt enkelt inte orkat gå igenom och sortera bort personer som inte är eller kan bli relevanta för brottsutredningar utan bara plockat ut människor som är släkt med varann och ett stort antal av dessa i denna fil råkar vara romer.

Liknande ”register” finns naturligtvis hos polisen på massor av människor, som inte alls nödvändigtvis måste vara kriminella, utan kanske bara råkar ha någon indirekt koppling till någon som ev. är kriminell. Det är relevant information för polisen att ha, därför att det exempelvis kan vara personer som involveras indirekt i utredningar, som vittnen, etc.

Det som stör mig i detta sammanhang är att ingen polis vågar säga rakt ut att det finns ett stort problem med släktbaserad, organiserad brottslighet – bland många etniciteter förvisso – inte enbart romer. Och att polisen samlar massor av information, som kan va bra att ha, för att slippa göra om samma jobb gång på gång. Och vill vi att polisen faktiskt effektivare ska kunna utreda jobb så kan vi inte gärna neka dem verktyg som är öppna för vilken medborgare som helst att ta del av. Det är ingen hemlig information, det är register som finns över hela svenska befolkningen och som vem som helst kan använda.

Om man tycker det är hemskt med register över folks släktskap så bör man rimligen attackera mantalsregistret, inte polisen för att de använder det.

Mer om detta:

http://www.exponerat.info/har-sjalv-arbetat-med-zigenare-eller-romer-registret/

http://www.ardavan.se/index.php?option=com_content&view=article&id=293:polisens-arbete-aer-i-enlighet-med-vetenskapen&catid=39:mina-skrifter&Itemid=64

Uppdatering:

http://na.se/asikt/debatt/1.2222451-springare-varfor-ansluter-sig-rikspolischefen-till-drevet-

Lyssna: Registrering av romer – bara vanligt polisiärt underrättelsearbete?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5656205