Sanningen om rom-registret

En av polisens centrala verktyg för att utreda brott är att samla information. Information är sådant som behövs för pågående utredningar och/eller som kan behövas för framtida utredningar. Det är också en av huvudanledningarna till att polisens organisation ska göras om. Att information ska flyta bättre mellan olika delar av polisverksamheten.

Mycket av den organiserade brottsligheten idag är knuten kring familjeband, snarare än enskilda kriminella personer som råkar hamna i samma krets. Syrianer, romer, jugoslaver, somaliska och afghanska klaner vars lojalitet ligger först och främst till släkten snarare än till samhällets syn på rätt och fel, kriminellt och inte.

Därför är det för polisen relevant att reda ut släktband, när man utreder brott mellan familjemedlemmar. Ibland är dessa släkten av romsk etnicitet. Det betyder naturligtvis inte att alla romer är kriminella, eller att alla i en enskild släkt är kriminella. Men släktskapen är relevanta när man ska reda ut brott mellan klaner, därför att klanmentaliteten är särskilt stark i dessa grupper, vilket knappast är någon nyhet eller hemlighet.

Av mediareaktionen att döma så låter det som att polisen gått runt till arbetsgivare och vänner för att ta reda på vem som är släkt med vem. Sanningen är att varenda svensk finns registrerad. Det kallas mantalsregistret och är fritt tillgänglig för vem som helst, inklusive polisen att plocka ut information ifrån. Det är också sannolikt förklaringen till att barn och avlidna personer finns med i den arbetsfil som i media refereras till som ett ‘register över romer’. Man har helt enkelt inte orkat gå igenom och sortera bort personer som inte är eller kan bli relevanta för brottsutredningar utan bara plockat ut människor som är släkt med varann och ett stort antal av dessa i denna fil råkar vara romer.

Liknande ”register” finns naturligtvis hos polisen på massor av människor, som inte alls nödvändigtvis måste vara kriminella, utan kanske bara råkar ha någon indirekt koppling till någon som ev. är kriminell. Det är relevant information för polisen att ha, därför att det exempelvis kan vara personer som involveras indirekt i utredningar, som vittnen, etc.

Det som stör mig i detta sammanhang är att ingen polis vågar säga rakt ut att det finns ett stort problem med släktbaserad, organiserad brottslighet – bland många etniciteter förvisso – inte enbart romer. Och att polisen samlar massor av information, som kan va bra att ha, för att slippa göra om samma jobb gång på gång. Och vill vi att polisen faktiskt effektivare ska kunna utreda jobb så kan vi inte gärna neka dem verktyg som är öppna för vilken medborgare som helst att ta del av. Det är ingen hemlig information, det är register som finns över hela svenska befolkningen och som vem som helst kan använda.

Om man tycker det är hemskt med register över folks släktskap så bör man rimligen attackera mantalsregistret, inte polisen för att de använder det.

Mer om detta:

http://www.exponerat.info/har-sjalv-arbetat-med-zigenare-eller-romer-registret/

http://www.ardavan.se/index.php?option=com_content&view=article&id=293:polisens-arbete-aer-i-enlighet-med-vetenskapen&catid=39:mina-skrifter&Itemid=64

Uppdatering:

http://na.se/asikt/debatt/1.2222451-springare-varfor-ansluter-sig-rikspolischefen-till-drevet-

Lyssna: Registrering av romer – bara vanligt polisiärt underrättelsearbete?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5656205

 • Anders Troberg

  Släktband är inte skyddade, men däremot så är etnicitet skyddad, och det är vad polisen registrerat här.

  Du jämför äpplen med päron.

  • Hanna Söderström

   Men vet du att deras etnicitet stod i registret? För det räcker ju annars att man vet vilka en familj är för att notera att de är romer och skriva det på namnet på filen, om det var det som åsyftades med ”kringresande”. Och det är ju relevant i sammanhanget, för det säger ju något om hur de lever etc, Precis som det är relevant om någon är hemlös etc, för det är information man behöver ha om man ska kunna göra rimliga antaganden om var man kan få tag på personen etc?

   • Anders Troberg

    Indirekt så stod det i registret, eftersom registret enbart innehöll romer. Det är nog för att det ska vara en registrering som är olaglig, och dessutom omoralisk som fan.

    För mig så känns det här som när nazisterna började upprätta arkiv över judar. Det get en bitter smak.

    • Hanna Söderström

     Det stämmer inte, om man registrerar en grupp som är organiserad kring släktskap och dessa är romer så kommer givetvis registret mestadels bestå av romer. Att det därigneom skulle vara olagligt är ett helt absurt resonemang. Du säger i princip att om en kriminell organisation baseras på familjeband så får man inte registrera dem, för att de tillhör samma etnicitet? Hör du inte själv hur absurt det vore?

     Hela svenska folket är registrerat och du kan enbart baserat på efternamn lista ut vilka som är romer och inte i många fall, för att inte tala om andra etniciteter. Så är du uppörd över det så har du en hel del mer att bli upprörd över.

     De är inte registrerade i EGENSKAP av romer, utan för att de är släktingar och de råkar i det här fallet vara romer. Det är helt korrekt användande av register och det är så polisen jobbar. Man registrerar alla personer som har någon som helst koppling till den organisation eller de personer man utreder.

     När det idag är så att mycken organiserad brottslighet är baserad på familjeband snarare än ideologisk tillhörighet eller liknande, så kommer registren ännu mer att färgas av etnicitet. Men det säger ingenting om andra av samma etnicitet. Och det enda det säger om de registrerade, är att de har någon i sin närhet som misstänks vara kriminell. Det betyder inte att alla är kriminella för att de finns i ett register. Det är helt enkelt inte så registren fungerar eller används.

     • Anders Troberg

      > Du säger i princip att om en kriminell organisation baseras på familjeband så får man inte registrera dem, för att de tillhör samma etnicitet?

      Du får registrera den kriminella organisationens kopplingar, men inte etnicitet, och man får definitivt inte anta tillhörighet baserat på etnicitet.

      > Hela svenska folket är registrerat

      Det är ett problem i sig. Hur mycket information behöver staten egentligen ha om dig? Mycket, mycket lite. Ditt personnummer, om du äger fastigheter, vilken skola du går i (så länge det är grundskolan), hur man kan komma i kontakt med dig och kanske en handfull uppgifter till. Staten behöver inte för sin verksamhet ditt namn, ditt utseende, ditt kön, din adress och så vidare, men man samlar ändå in det för att det är ”praktiskt”.

      > Det betyder inte att alla är kriminella för att de finns i ett register. Det är helt enkelt inte så registren fungerar eller används.

      Det finns en väldigt stark ”ingen rök utan eld”-mentalitet i samhället. Är man åtalad så ”har man säkert gjort något…”, är man med i ett register över illbattingar så ”är man nog lite skum…”.

     • Hanna Söderström

      Det är som sagt såvitt jag förstått det inte fastställt att de har registrerats i egenskap av etnicitet, utan i egenskap av familjeband, därför att man skapat ”registret” genom att göra utdrag ur mantalsregistret. Och då kommer förstås de flesta i samma släkt ha samma etnicitet. Det säger sig självt. Hur många av annan etnicitet än svenskar har du i din släkt?

      Jag tycker absolut att staten inte ska ha några register alls i princip, men det är en helt annan diskussion. Så ser det inte ut och då kan man inte gärna uppröras över detta register, när vem som helst kan kolla vad du heter, vem du bor med, vad du tjänar, vilka dina släktingar är, vem din arbetsgivare är etc. Givetvis kommer polisen använda sådan information. Felet är ju att informationen överhuvudtaget finns i offentliga register.

      Nej, det är inte så kartläggningar fungerar. Det är inte offentliga register, det är inte brottsregister, det är arbetsmaterial för att kartlägga människor man kan förvänta sig stöta på när man utreder en möjligt kriminell person. Det är sånt man behöver veta, för att t.ex. inte storma in med poliser i ett hus där det finns massa små barn, etc. Det handlar inte alls om att misstänkliggöra folk utan om att helt enkelt kartlägga personers relationer, för det är ett centralt verktyg för att kartlägga en människas liv. Det är så all polis och underättelsetjänst jobbar världen över.

 • Anna from Sweden

  Och varför ska etnicitet vara skyddat? Är etniciteten ful?

  En enda polis från Örebro, Springare, talade ur skägget.
  I dessa kriminella miljöer använder man också barn för att skriva över både det ena och det andra. Det är sånt jäkla hycklande! Vi måste inse och våga prata om att en stor del av romernas problem finns i deras kultur. De styrs av klaner och de är inte villiga att inlemmas i vår kultur.

 • Anders Troberg

  Jag tycker iofs att etnicitet ska vara skyddad. Den angår inte staten. Man ska inte misstänkliggöras bara för att någon annan som betett sig fel råkar tillhöra samma folkgrupp.

  Det sagt så är det, i sammanhanget, en ickefråga. Nu är den skyddad, och då är polisen skyldig att faktiskt respektera det. Punkt.

  • Hanna Söderström

   Det handlar ju inte om folkgrupp, utan om släktingar, som i det här fallet var romer. Det misstänkliggör inte alla som är romer, mer än det misstänkligör alla etniska svenskar om det står etniskt svensk i beskrivningen av personer i ett register. Det är ett misstänkligörande som du får stå för isf.

   • Anders Troberg

    Även om det bara var släktingar, vilket det tydligen inte, var eftersom man i så fall även skulle haft icke-romska ingifta släktingar också, så handlar det om guilt by association. X är misstänkt därför att hans farsa Y är misstänkt därför att farsans bror Z är misstänkt.

    Sorry, jag köper inte det.

    Vi hade en liknande händelse här i Borlänge som tyvärr inte gick utanför lokalpressen, där det visade sig att polisen hade register över misstänkta tonåringar, vars enda misstänkta handling var att de på något sätt kunde förknippas med kända (eller misstänkta…) illbattingar, tex att de gick i samma klass. Helt sinnessjukt.

    Grejen med sådant är att så fort man hamnar i ett sådant ”misstänkt-register” så blir man sedd som misstänkt.

    Ungefär som ena dotterns skola som har en helt vansinnig drogpolicy. Vid misstänkt drogpåverkan så vill de drogtesta eleven (utan att målsman gett godkännande). Om testet är positivt, så lämnar de över till sociala myndigheter och upprättar en handlingsplan. Om testet är negativt så håller de eleven under särskild övervakning. Alltså, testet har precis bevisat att misstanken var fel, och de ger sig inte utan fortsätter trakassera en elev de vet är oskyldig, därför att de en gång misstänkt eleven! Fan, vad de borde göra i det läget är att be om ursäkt på bara knän. (Ni kanske förstår varför vi inte skrev under medgivande till den policyn…)

    • Hanna Söderström

     Det finns ingen guilt. Man registrerar folk för att det är information man behöver när man kartlägger relationer som kan vara relevanta, men också personer som man behöver avfärda. Det är helt standard procedure för hur polisen jobbar. Att du är registrerad betyder inte att du är kriminell, eller misstänkt, det betyder bara att du har någon i din bekantskapskrets som är, eller misstänks vara. Det kan vara arbetsgivare, släktingar, bekanta, arbetskollegor osv. Alla som på något sätt har en koppling finns med. därför att det är så man reder ut röran och försöker få en bild av vilka som verkligen är relevanta att titta närmre på och vilka som är ointressanta. För att veta att någon är ointressant måste man veta relationen till den misstänkte. Och då hamnar personen i registret, inte för att den är misstänkt, utan för att den behöver vara där så den kan avfärdas.

     Det här är helt standard för hur polisen jobbar. Du upprörs över något som är en självklarhet.

     Att drogtesta folk är något helt annat, det är en tvångsåtgärd. Registrering över släktskap och relationer är ingen tvångsåtgärd.

     • Anders Troberg

      Om detta är standard för hur polisen jobbar så måste man ifrågasätta polisens existens.

      Polisen har inte här kartlagt specifika personer på skälig misstanke, man har kartlagt dem för att de tillhör en etnisk grupp. Sådant får inte förekomma.

     • Hanna Söderström

      Det är inte fastställt att de registreras enkom på etnicitet. Alla i registret var inte romer, av vad jag hört. Och epitetet ”kringresande” som filen vad döpt till, handlar om människor som reser runt och begår brott, det är inte en term för romer i polissammanhang.

      Deras etnicitet står inte heller i registret enligt polisen, den går bara att gissa utifrån deras familjetillhörighet. Och ja, många är sannolikt romer, eftersom de är släkt och då brukar man dela etnicitet. Men att registrera familjer, släktband, relationer etc är normalt polisarbete. Och de finns med därför att de har någon indirekt relation till någon som utreds för brott. En grov misshandel, såvitt jag förstått. Sannolikt mellan två personer av olika klantillhörighet.

 • Strandnypon