Myter som blir sanningar – Rakade underliv

Ibland känns det som att vissa etablerade sanningar inte är annat än något som nån enskild person en gång uttalade utan att veta ett skit om, som sen spridit sig och till slut blivit en etablerad sanning. Ta t.ex. påståendet att fenomenet att raka bort sitt könshår är ett resultat av porren. Låt oss syna detta påstående. Det tar inte mer än lite googlande för att faktiskt undersöka validiteten i detta.

Men vi kan börja med det uppenbart skeva i resonemanget. Som om porren vore något som dikterades av nån enskild person, där någon fick för sig att ”nu ska vi ta bort allt könshår” och vips så följde hela samhället efter. Det är lika verklighetsfrånvänt resonemang som när folk (huvudsakligen feminister) tror att kvinnoidealen i media ger kvinnor en skev självbild, som om idealen i media vore helt frånskilda från kulturell inverkan i övrigt.

Naturligtvis är det tvärtom. Rakandet av könshår i porren uppstod som ett resultat av kulturen i övrigt. Kvinnoideal i media är ett resultat av kvinnoideal i samhället i övrigt. Media är nämligen inte propaganda dikterad av en elit som i de kommunistiska diktaturer dessa tokfeminister verkar dyrka överlag…

Rakande och ansande av könshår och annan kroppsbehåring, har funnits i alla möjliga kulturer.

I islam t.ex.: http://islamqa.info/en/ref/2887
”This word (fitrah) was also mentioned in the hadeeth narrated by Abu Hurayrah who said: “The Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) said: ‘Five things are part of the fitrah: removing the pubic hair, circumcision, trimming the moustache, plucking the armpit hairs, and trimming the nails.” (Reported by al-jamaa’ah )”

Jag antar Muhammed såg för mycket porr där kring 600 eKr?

Det antika egyptens skönhetsideal var hårlöshet (3000 BC), något som sedan spred sig till romarna och grekerna som utmärkte sin högre klasstillhörighet/civilitet genom att raka sig och ansa sitt hår, även om de inte var fullt lika fanatiska som egyptierna. Egyptiska kvinnor rakade t o m av sig håret på huvudet (det är ingen slump att de porträtteras med samma peruk-frisyr allihop, de _hade_ peruker). Även pubishåret rakades bort. Det ansågs ociviliserat att ha en hårig kropp helt enkelt och utmärkte slavar och lägre klasser som inte hade råd att hålla sig med den hygienen. Man rakade sig, använde krämer i syfte att döda hårsäckar och använde stenar för att rispa bort hår.

Människan är den enda apan utan kroppshår och det finns olika teorier om varför. Men att vi i olika kulturer och tider har haft hårlöshet på olika delar av kroppen som ett ideal är givetvis ingen slump. Vare sig för att undvika löss och sjukdomar, eller för att det ansågs mer estetiskt tilltalande. Inte heller är det en slump att kvinnors och mäns behåring skiljer sig. Det sexuella urvalet är inte starkt nog för att sannolikt påverka behåringen mellan benen, men det inte generna ger kan kulturen åtgärda, vilket den bevisligen gör, gång på gång.

Så låt nu myten om att porren skulle vara ”boven” bakom vår fixering vid kroppsbehåring och rakning av våra genitalier vara död och begraven en gång för alla.