Jag anmäler Ehsan Fadakar för hets mot folkgrupp

Ehsan Fadakar, krönikör vid Aftonbladet har de senaste dagarna uppmärksammats för sin hatiska artikel om Norge. En artikel som diskuterats bland annat i Skavlan och som ikväll indirekt hanteras i Agenda, när man ska diskutera vänstermedias fobiska hantering av Sverigedemokraterna.

Egentligen tycker jag att hets mot folkgrupp är en dålig lag. Den tillför såvitt jag begriper inget som uppvigling och förtal inte redan ger utöver ytterligare en orimlig inskränkning av yttrandefriheten. Men nu finns lagen och då ska givetvis samma måttstock tillämpas på alla offentliga texter, i synnerhet de som publiceras i en av våra största kvällstidningar – som så envetet uppmärksammat ’näthat’, ’gilla olika’ och ’hatsajter’ på Internet.

16 kapitlet, 8 paragrafen – Hets mot folkgrupp.

”Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa, till böter.
Är brottet grovt döms till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om meddelandet haft ett särskilt hotfullt eller kränkande innehåll och spritts till ett stort antal personer på ett sätt som varit ägnat att väcka betydande uppmärksamhet. Lag (2002:800).

[mina fetstilt]

Hela artikeln kan fortfarande läsas hos Aftonbladet, men det är i synnerhet följande stycke jag personligen reagerar på.

”Var är norrmännens bidrag till världen? Är det den bortskämda ung­domen som inte vill jobba?

Samtidigt är Norge ­beroende av utländsk ­arbetskraft. Någon måste laga maten och diska faten. Men hen får gärna vara blond, blåögd och tala svenska. Då blir det ­lagom mycket kulturkrock.

Nej, det verkar som att Norge är bra på en sak: att ta hand om sig själva.”

Hets mot folkgrupp faller såvitt jag förstått under allmänt åtal, därför kan vem som helst anmäla och det har jag gjort. Om någon åklagare ids ta i det återstår att se, men jag tycker det är en fråga som bör prövas. Pröva byta ut Fadakars generaliseringar om norrmän med muslimer eller någon annan grupp så inser nog de flesta hur illa sedda de värderingar som här lyser igenom, är.