Hyresrättsbyggarna håller med mig!


I en debattartikel i DN idag säger företrädare för Sthlms Byggmästarförening och Sveriges Byggindustrier samma sak som jag skrev häromdagen. Marknadshyror är enda lösningen för ökat byggande av hyresrätter.

Hyresbostadsutredningen, som presenterade sitt förslag i december 2012, konstaterar att hyresmarknaden inte fungerar (SOU 2012:88) och behöver reformeras.(…)”

Man skriver också i sammanfattningen:

”En friare hyressättning skulle innebära att:

 • attraktiva hyresbostäder inte längre subventioneras av andra hyresgäster
 • det blir lönsamt att bygga hyresbostäder där behoven finns
 • den svarta marknaden med hyreskontrakt försvinner
 • det blir möjligt att flytta till arbete och kärlek utan att köpa sin bostad.”

I princip samma ståndpunkter som jag anförde mao.

Roligt se att jag inte är ensam i mitt resonemang!

 • Bo Grahn

  Det är bara att åka till London och se att ert förslag om marknadshyror INTE ger de effekter som ni säger.
  Ett av många exempel.

  • Kan du utveckla vilka problemen är i London och vad du menar att de beror på?

   • Bo Grahn
    • Tack!

     Problemet i London verkar vara att hyresvärdar inte lever upp till sina avtal. Det är en rättslig fråga. Varför tar ingen dem till domstol? Vägra betala hyran om hyresvärden inte lever upp till sin del. Har svårt se en domstol som inte kommer ta hyresgästens parti om det läcker från taket. Det är inte ett problem som har med marknadshyror att göra.

     Och det andra hindret, för att det inte byggs mer, är statsplanering. Dvs. att politiker har åsikter om hur man får bygga. Ofta handlar det om att standarden för hus är satt för hög och sätter hinder i vägen för byggandet. Det finns ingen anledning att alla bostäder ska vara handikappsanpassade t.ex. Eller att alla måste ha separata kök. Man kan bygga billigt om man sänker kraven. Titta bara på Japan och Kina och bostäderna där. Man betalar alltid på något sätt. I storstäder får man nära till mycket, men yta kostar. På landsbygden är yta billigt, men man får långt att resa. Samma princip. Inget märkligt med det. Alternativet är att folk i städerna betalar för tillgänglighet för de på lander och de på landet betalar för bostadskostnaderna för de i städerna. Men att man byter räkningar med varann gör inte att det blir billigare i slutändan.

     Och att politiker tycker att t.ex. skyskrapor ”förstör stadsbilden” är sådana dumheter som innebär att det inte går att bygga på höjden och man får resproblem när alla måste åka långa sträckor istället. Miljöovänligt och korkat. Återigen inte ett resultat av marknaden utan av politiker.

 • Petra Ericsson

  Hur många hyresgäster finns det bland de
  som förespråkar marknadshyror?
  Nej.
  Inte många.
  Knappt ingen.
  Finns det EN?
  De bor själva tryggt i BRF eller villa.