Att spendera andras pengar

Det finns en inneboende moralisk konflikt i att leva i ett system där andras pengar tas med tvång för att sedan konsumeras för idén om ”allas bästa”. Det är förstås en i grunden kommunistisk idé och vi vet alla att människor till syvende och sist står sig själva närmast, inte utopiska idéer om ”det allmännas bästa”.

Därför bör givetvis ingen vara förvånad när politiker och myndighetsanställda som väl klivit över den moraliska gränsen för att spendera andras pengar, inte har några skrupler för att beskansa sig på skattebetalarnas bekostnad.

Sedan januari 2010 har verket spenderat nästan 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation, visar DN:s granskning. Till det kommer ytterligare 9 miljoner kronor på intern utbildning och andra konferenser. Sammanlagt blir det 16,5 miljoner kronor.

Myndigheten är återkommande gäst på flera slott, herrgårdar, och spa-anläggningar runt om i Sverige. Det handlar ofta om tvådagars program med övernattning och helpension. På kvällen bjuds det på trerätters middagar med vin och inte sällan anordnas rena nöjesaktiviteter som bekostas med skattemedel. Bland de tusentals fakturor och kvitton som Dagens Nyheter granskat finns flera exempel: vin- och chokladprovning, skoterturer i fjällen, skidåkning, spa-behandlingar och utflykt i skärgården med ribbåt.

SvD.se

Som om detta inte var nog så har ansvarig minister, allas vår favoritliberal Annie Lööf, utlovat ytterligare 60 miljoner till den skyldiga myndighetens budget.

Det vi alla borde fråga oss är; – Kommer något åtal väckas mot de ansvariga?

Min gissning är ett definitivt nej. Myndighetsanställda och politiker tillhör politikerklassen som står över de lagar och regler som gäller för oss andra. Att förskingra pengar, gå över budget och allmänt bete sig bedrägligt är inte något som skulle accepteras en dag i ett privat företag, men inom staten gäller andra regler.

Där är det hålla varann om ryggen, sko sig på skattebetalarnas bekostnad och låtsas som om man arbetar för det allmänna bästa som gäller…

Men jag kan ju ha fel. Det återstår att se. Jag skulle dock bli oerhört förvånad om någon dömdes efter denna minst sagt bedrägliga härva.

 • Kinkym54

  Där skulle jag vilja jobba :-).. en stor plånbok . Är den tom, fylls den på.
  Det verkar tydligt vara stora skillnader mellan olika myndigheter eller kanske t.o.m inom samma myndighet.
  Ser bara till min egen lilla avdelning, där lokalen för vårt årliga ” från myndighten påbjuden samvaro” som då naturligtvis måste innehålla 100%
  av polismyndighetens arbetsmål och värdegrunder mm, inte är lika glamoröst.
  Vår lokal för ca 100 pers får inte kosta en enda krona, allt måste vara gratis. Hur många lokaler tror ni vi har hittat…
  ( man kan ju hoppas att vi slipper årets påtvingade skit… :-)

 • 100% av alla pengar som tillväxtverket får är ju med nödvändighet bortslösade, eftersom det är ett helt meningslöst verk. Så att de använder dem till personalfester är ju varken bättre eller sämre än att de används till de ändamål politikerna bestämt att de ska användas till.

  Vilket förstås innebär att Annie Lööfs ursäkt, att beslutet att öka deras budget fattades långt innan det visade sig att verket var korrupt, är ganska tom.

 • Eevert

  bara namnet , tillvaextverket , ger mig rysningar
  Gosplan typ
  Foretagens produktion av varor o tjaenster ger tillvaext,inte naagra anonyma statliga  verk som skyfflar  pengar fram o tillbaka

 • Sgsgsdgsd

  Tycker du använder alldeles för snälla ordalag om politiker när du säger
  att dom spenderar pengarna till allas bästa. Så är det bara ibland.
  Oftare är det den mest högljudda lobbygruppen som styr vart pengarna
  hamnar, eller vad som ger flest röster, eller politikers personliga
  tycke om vad som är äckligt och fint. Det är retardationen som styr helt
  enkelt.