Att spendera andras pengar

Det finns en inneboende moralisk konflikt i att leva i ett system där andras pengar tas med tvång för att sedan konsumeras för idén om ”allas bästa”. Det är förstås en i grunden kommunistisk idé och vi vet alla att människor till syvende och sist står sig själva närmast, inte utopiska idéer om ”det allmännas bästa”.

Därför bör givetvis ingen vara förvånad när politiker och myndighetsanställda som väl klivit över den moraliska gränsen för att spendera andras pengar, inte har några skrupler för att beskansa sig på skattebetalarnas bekostnad.

Sedan januari 2010 har verket spenderat nästan 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation, visar DN:s granskning. Till det kommer ytterligare 9 miljoner kronor på intern utbildning och andra konferenser. Sammanlagt blir det 16,5 miljoner kronor.

Myndigheten är återkommande gäst på flera slott, herrgårdar, och spa-anläggningar runt om i Sverige. Det handlar ofta om tvådagars program med övernattning och helpension. På kvällen bjuds det på trerätters middagar med vin och inte sällan anordnas rena nöjesaktiviteter som bekostas med skattemedel. Bland de tusentals fakturor och kvitton som Dagens Nyheter granskat finns flera exempel: vin- och chokladprovning, skoterturer i fjällen, skidåkning, spa-behandlingar och utflykt i skärgården med ribbåt.

SvD.se

Som om detta inte var nog så har ansvarig minister, allas vår favoritliberal Annie Lööf, utlovat ytterligare 60 miljoner till den skyldiga myndighetens budget.

Det vi alla borde fråga oss är; – Kommer något åtal väckas mot de ansvariga?

Min gissning är ett definitivt nej. Myndighetsanställda och politiker tillhör politikerklassen som står över de lagar och regler som gäller för oss andra. Att förskingra pengar, gå över budget och allmänt bete sig bedrägligt är inte något som skulle accepteras en dag i ett privat företag, men inom staten gäller andra regler.

Där är det hålla varann om ryggen, sko sig på skattebetalarnas bekostnad och låtsas som om man arbetar för det allmänna bästa som gäller…

Men jag kan ju ha fel. Det återstår att se. Jag skulle dock bli oerhört förvånad om någon dömdes efter denna minst sagt bedrägliga härva.