Spartacus död

Andy Whitfield har avlidit i cancer, bara 39 37 år gammal. Det var under inspelningen av andra säsongen av den hyllade TV-serien Spartacus: Blood and Sand som Whitfield insjuknade.

Född i Amlwch, Wales 1974, 1999 flyttade familjen till Australien där han tog examen som ingenjör. Efter det började han med skådespel och modellande medan han arbetade som byggnadsinspektör.

Han gifte sig första gången 1999 med Terrica Smith-Whitfield (till 2003) och senare med Vashti Whitfield och efterlämnar sig två barn. Som skådespelare medverkade han i flera australienska TV-serier; Opening Up, All Saints, The Strip, Packed to the Rafters och McLeod’s Daughters. Sin första stora roll kom i filmen Gabriel men han hade fortfarande sitt jobb kvar som ingenjör när han sökte till rollen som Spartacus.

Spartacus: Blood and Sand filmades i Nya Zeeland där Whitfield gestaltar historien om Spartacus, en soldat som slåss som gladiator för att sedan leda ett slavuppror mot romarna.

Hans sista film blev The Clinic, en australiensk thriller.

Under inspelningen av andra säsongen av den hyllade TV-serien Spartacus: Blood and Sand, 2010, fick Whitfield diagnosesn Non-Hodgkin lymphoma varpå han genast påbörjade behandling i Nya Zeeland. Detta försenade produktionen av säsong två men förhoppningarna var stora att behandlingen skulle ge möjlighet för Whitfield att återkomma. I juni friskförklarades han, men redan i oktober samma år visade det sig att cancern återkommit och därmed grusades förhoppningarna om att få se Whitfield även i den andra säsongen. Spartacus är en väldigt fysiskt krävande roll och behandlingen av cancern hade tagit hårt på honom.

Andy Whitfield 1974 – 2011, 11 September.