Oscarsgalan 2011

Så, igår natt stannade jag uppe för att följa Oscarsgalan. Programledare var James Franco och Anne Hathaway. Maken till tråkiga programledare kan jag inte dra mig till minnes att jag någonsin sett leda galan. Särskilt Franco med ett stelt leende och skämt lästa innantill totalt utan känsla. Det var tyvärr helt värdelöst.

Bättre var det med priserna. Även om bröderna Coens remake av True Grit trots 10 nomineringar inte fick en enda Oscar så gick The King’s Speech hem med 4. Bland annat bästa manliga huvudroll. Det är en bra film som jag absolut rekommenderar. Drama och humor i en fin blandning.

Black Swan har jag inte sett själv, men jag har hört mycket positivt. Jag blev avskräckt av det faktum att den verkade ”handla om balett”. Nu när jag sett lite mer trailers och klipp verkar det vara en sevärd film och Nathalie Portman fick bästa kvinnliga huvudroll för sin roll i den.

Christian Bale fick bästa manliga biroll, ett pris han gjort sig mer än väl förtjänt av inte bara genom sin roll i filmen The Fighter.

Bästa kvinnliga biroll gick till hans karaktärs mamma, skådespelerskan Melissa Leo, som i sitt tacktal släppte en sk ”F-bomb”. Dvs hon svor med ett könsord, vilket är en stor grej i USA…

Bästa icke engelskspråkiga film gick till In a better world, eller Hämnden som är dess svenska titel. En dansk film med Mikael Persbrandt i huvudrollen. Han lyckades inte få tag på en biljett och kunde inte medverka på galan.

Toy Story 3 fick pris för bästa animerade film (och bästa originalsång), vilket kändes ganska självklart.

Överlag var det väl inget fel på priserna. Både The Social Network (3) och Inception (4) fick en del mindre priser. Programmet i övrigt var ganska tråkigt, med ett undantag i det sång och dansnummer som Anne Hathaway gjorde. Jag hoppas dock verkligen vi slipper se James Franco i fler liknande sammanhang. Han var urtrist.