Komponera musik

Nu har jag fått ett externt ljudkort som låter min dator hantera musik utan att få extrem latency. Därmed är jag extremt sugen på att lära mig sätta upp mjukvara så jag kan komponera musik med klassiska instrument.

Jag vet att det finns ljudbibliotek/mjukvara som man kan använda i program som Cubase för att göra detta, men jag har ingen erfarenhet av Cubase eller sådana bibliotek, så nu söker jag någon som kan sånt för att ge mig lite handledning!

jdrcomposer använder något program för Mac för att göra detta tillsammans med ljudbibliotek med olika namn (Hollywood Brass, EWQLSO Gold mfl).

Jag kan knappast vara den första i denna sits, så om du kan eller vet någon som kan, eller har tips till guider, videos etc – eller vad som helst som kan vara till glädje i detta syfte – så vore jag hemskt tacksam att få ta del av det!

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ue2RNyFXFJU

 • Mel

  Jag började med något liknande för några år sedan, så jag kan dela med mig. Om du redan känner till grejorna jag går igenom så får du ha lite överseende med att jag är extra tydlig. :) Det jag kommer att tipsa om är väldigt mjukvaruorienterat med utbytbara pusselbitar för maximal flexibilitet.
  Min tanke är att allt du spelar in ska lagras som MIDI – på så sätt kan du med lätthet byta instrument och lägga på effekter.

  En liten lista på saker du behöver
  * MIDI-keyboard (det GÅR utan, men det förtar så stor del av skaparglädjen att peta ut noter med mus)
  * Plugins för ljud. Här är marknaden gigantisk och det finns väldigt många som levererar samplingar (Garritan, IK Multimedia, för att nämna ett par större). När det gäller orkestermusik så är det billigast att börja med soundfonter (och då tänker jag främst på SF2-filer – brukar finnas i varierande kvalitet på internet) som man laddar in med en sampler. SFZ+ ska vara gratis nuförtiden.
  * Sequencer. Denna använder du för dina projektupplägg. Cubase är något som en del brukar köra medan andra (t.ex. jag) tycker att det blivit bloatat och trögarbetat på senare år. Podium är trevligt att arbeta med och så finns REAPER. Båda kostar, men har rätt fria trialversioner.

  Vad man sedan gör är att starta upp sin sequencer där man laddar in plugins och i fallet med samplern laddar man även in ljuden för orkesterljuden och sedan spelar man in MIDI:n (alltså enbart hur man trycker på klaviaturen). Med ett bra ljudkort kan man också höra det man spelar i ”realtid”.

  Kan förklara mer, men är lite seg för det just nu bara. Säg till i sådana fall.

  • Tack snälla! :D Precis så jag menade. Klaviatur har jag och midisladd ska finnas… nånstans. Jag använde ett program för länge sedan som hette Noteworthy Composer, men det blev bara midi-ljud som lät som TV-spelsmusik från 8bitsnintendo… ;D

   Sequencer är det som är nytt för mig. Jag har spelat in ljud med mikrofon i Adobe Audition, men inte använt sånna där plugins för ljud. Och så har jag gjort tracks med FastTracker och Fruity Loops förr i tiden, men det var för elektromusik, inte för klassiska instrument.. :D

   Jag öppnade Cubase 5.1 men fattade ingenting. >.< Det känns som man ska knappa in en kodföljd med tio olika menyval och knappar för att få minsta simpla sak att fungera..

   Jag har ett externt ljudkort som ska ha 0 latency playback, så den biten ska också funka. :)

 • Är det Cubase i sig eller att hitta ett bra samplingsbibliotek du vill ha hjälp med?

  • Det är själva användandet, jag har aldrig använt cubase, så hur gör jag för att använda och komponera med valfritt samplingsbibliotek?