Knasbollen Ahmadinejad

Det är något fascinerande med diktatorer. De verkar liksom leva i sin egen värld där gränser som finns för oss vanliga människor på något magiskt sätt verkar ha upphört.

Typexempel är förstås Nordkorea där Kim Jong Ill slår hole-in-one på varenda bana när han spelar golf och är allmänt bäst på allt. Men det senaste exemplet på vansinnet är Irans Mahmoud Ahmadinejad som säger att västvärlden stjäl Irans regn.

Det finns förvisso teknik för att få det att regna från moln, man släpper partiklar från flygplan som gör att vattnet samlas och blir så tungt att det faller. Men det är ju verkligen att dra det långt att mena att detta skulle stjäla vatten från Iran, ett tämligen stort land med nära till havet till både norr och söder.

”Western countries have designed plans to cause drought in certain areas of the world, including Iran,” Mr Ahmadinejad said in the city of Arak in Markazi province.

”According to reports on climate, whose accuracy has been verified, European countries are using special equipment to force clouds to dump” their water on their continent, he said.

The Telegraph

 

 • Anonym

  Nej han har självklart rätt. Detta har vi gjort sedan medeltiden. Då med magi.

  Det är därför Iran har så stora sandområden…

 • Patrik

  Alltså… Kan han inte ha en viss poäng? Jag tror inte att det är en konspiration och jag är inte säker på hur mycket Iran påverkas, men OM manipulation av vädret i Europa påverkar vädret i andra delar av världen så är det väl inte en orimlig sak att ha synpunkter på?

  Det finns saker vi gör som kan påverka våra grannländer, och om det missgynnar dem så tycker jag att det är rimligt att fundera över hur sådana konflikter ska hanteras. Om man inte förmår att hantera det på annat sätt lär det leda till krig förr eller senare, och det är inte direkt en bra lösning.

  Ett exempel som borde vara uppenbart för oss i Sverige är olyckan i Tjernobyl. Vissa områden drabbades av radioaktivt nedfall som gjorde kött, bär och svamp otjänligt, vilket naturligtvis orsakade oss ekonomisk skada. Olyckan berodde till viss del på vårdslöshet. Om det hade handlat om två privatpersoner så skulle det vara helt uppenbart att Ryssland blivit skadeståndsskyldiga. Varför ska det fungera annorlunda bara för att det är länder det handlar om?