Dessa satans DRM

Knappt hinner jag tröttna på ett aldrig fungerande Steam och därmed ospelbart Skyrim innan jag sätter mig med Assassins Creed: Revelations och det första jag möts av är anslutningsfel till uPlay. Ubisofts motsvarighet till Steam.

Vad är det med alla dessa satans DRM som spelutvecklare idag envisas att hålla på med? Jag sitter med en lagligt köpt, nyinstallerad version av ett spel och det enda som hindrar mig från att spela är kopieringsskyddet. Inte för att det är något fel i min ände, men för att uPlay är nere.

uplayfail

Nu har jag två alternativ. Antingen går jag in på The Pirate Bay och laddar ner crack. Då kommer spelet funka utan problem, jag kan spela offline om jag vill och precis som nästan alla crackade spel funkar det förmodligen problemfritt. Eller så väntar jag x antal timmar till uPlay får för sig att funka igen. Sen hoppas jag att dom inte har gjort några fler buggar som förstör spelupplevelsen genom oväntade crasher och liknande.

Jag minns när spel kom utan DRM, när man fick en fysisk manual till spelen med limmad pärm och det var motiverat att lägga 400-500 SEK på en ny speltitel för att få ha den fysiska kopian hemma i bokhyllan. Diablo 2 var sista gången jag hade den upplevelsen.

Idag köper man på sig ett ospelbart sattyg, huvudvärk och frustration som ingen pirat någonsin behöver uppleva. Och spelutvecklarna har mage att klaga på piratkopieringen.

Wikipedia: also d The symbol for the Roman numeral 500.