Voddler stängs – igen

När man inte kan konkurrera med gratis så försöker man konkurrera med teknik. Ett sätt för detta är Voddler, där man försöker stänga in filmen i ett format som gör att användaren måste se reklam och inte kan kopiera innehållet som den vill. På så sätt får filmbolagen tillräckligt med kontroll för att vara intresserade av att delta i konceptet.

I praktiken funkar det ju inte riktigt så enkelt, eftersom det alltid finns någon med kunnande och vilja att gå runt begränsningar och som gärna delar med sig av resultaten. Förs skedde det genom att någon hackare hittade sätt att kringå reklamen och nu har någon annan hittat sätt att spara filmen lokalt på datorn och ta kontroll som filmbolagen inte vill ge användarna.

Bägge gångerna har Voddler ansett att de varit tvungna stänga ner sin tjänst, tills de släppt en ny klient som täppt igen hålen. Såhär kommer det sannolikt pågå i all evighet, tills ingen längre använder tjänsten, eftersom den är mindre stabil och mindre smidig än de rena piratalternativen.

Ska man konkurrera med gratis måste man erbjuda mer. Man kan inte vara sämre på det som är de främsta skälen till att så många piratkopierar; tillgänglighet och teknisk smidighet. Må så vara att man upprätthåller förtroende hos mediadinosaurierna, men konsumenterna då? DRM dödar konsumentviljan. Borde man inte lärt sig det vid det här laget?