Till en biskops försvar

Vad jag skriver i det här inlägget är väl inget ni lär se återkomma särskilt ofta. Jag ska nämligen för svara en biskop. Inte bara det, jag ska försvara hans huvudlösa uttalanden.

Biskop Richard Williamson

En tysk biskop vid namn Williamson uttalade sig nämligen i en dokumentär av Uppdrag Granskning om judeutrotningsförsöken under andra världskriget. Han menar att inte i närheten av 6 miljoner judar dog som ett resultat av gasning i koncentrationslägren. Han uppskattar istället siffran till nånstans kring 200 000.

Var han får sina siffror ifrån har jag ingen aning och det är inte heller relevant för mitt ställningstagande. Vad jag står upp för är nämligen inte hans åsikt, men hans rätt att få uttrycka den!

Yttrandefrihetens fundamenta bygger på principen att alla ska ha rätt att uttala sin åsikt och uppfattning om saker. I Tyskland har man dock förbjudit folk från att hysa den politiskt inkorrekta föreställningen att förintelsen av oönskade människor kanske inte var så som historien beskriver den.

Det här strider totalt emot principen om yttrandefrihet. Det är en mycket farlig väg att vandra, när staten börjar diktera vad man får och inte får tycka. Vad man får och inte får hysa en åsikt om inför andra människor.

Vi ser liknande farliga lagstiftningar i Irland, där det är förbjudet säga något som kan tolkas som kränkande av en ansenlig mängd religiösa människor (den sk. blasfemilagen), och i Litauen där man inte får uttrycka åsikter som är positiva till homosexualitet.

Yttrandefrihet är en princip, den skall inte inskränkas till skydd för särskilt känsliga grupper som inte tål förolämpas. HMF-lagen borde upphävas,  likaså ska vi definitivt inte ha några förbud mot att uttala sig negativt om någon gudom, religion, eller godtycklig gruppering av människor. Yttrandefriheten borde också vara allmän, inte särskild för tidningar och media.

”I ett fritt land har varje person rätt att uttala sin egen åsikt och alla andra personer har rätt att inte lyssna.” ~ Norman Collie

Fler om detta: Caspian Rehbinder, The Comments, Krohniskt, FriaTider,

 • Attila

  Det dödades inte 6 miljoner judar i de sk utrotningslägren, många judar mördades i samband med tyskarnas inmarscher i resp länder, av lokalbefolkningen, kolla t ex upp Babij Jar i Ukraina.

 • Fredrik

  Men.. han försöker inte förmedla en åsikt. Han försöker förmedla fakta.
  Och såvida han inte redovisar var han fick sina siffror ifrån, och dessa är trovärdiga, så är hans fakta lögn.

  http://pbskids.org/arthur/games/factsopinions/

 • Daniel Wijk

  Alltså är det en åsikt som han kanske inte kan bevisa. Men även lögner är okay att yttra. Man får naturligtvis vara beredd på att någon kräver att få information om varifrån siffrorna kommer men att stifta en lag som förbjuder folk att ljuga är så korkat att det gränsar till idioti.

 • Fredrik

  Det har du naturligtvis rätt i. Sådana lagar skulle inte ens fungera.

  Och jag kanske överreagerade… Men att yttra sig om huruvida förintelsen var dålig/bra/inte så farlig, är rätt annorlunda från att i yttrandet hävda att si och så många människor dog. Det var den distinktionen jag ville åskådliggöra.

 • Yurre

  Visst yttrandefriheten är bra, men han är en biskop och han har biskop uniformen på sig som innebär att han representerar kyrkan i sitt uttalande. Om han får disciplinära åtgärd, då är det hans eget fel. Han får uttala hur mycket som helst utanför jobbet, men inte i kyrkan, hallå liksom

 • Daniel Wijk

  Visserligen. Men det var ju uttryckligen inte det som Hanna menade med artikeln :-)

 • Daniel Wijk

  Vad kyrkan gör med honom är, precis som du säger, helt hans eget problem eftersom han framträdde som en representant för dom.Böterna från den tyska staten är dock en annan sak…

 • Pingback: Tweets that mention Till en biskops försvar | projO's/gothbarbie's blog -- Topsy.com()

 • Serina

  Jag hade en högstadielärarinna som berättade om hur nazisterna tillverkade tvål, lampskärmar och korv av judar. Det är naturligtvis omöjligt att bevisa att det aldrig inträffade, men det finns inte heller något som tyder på att det är sant. Det är en myt om tyskars grymhet i krig som cirkulerat i hundratals år.

  I någon kvällstidning såg jag en nyhet om hur peruanska polisen hittat en liga som mördade människor för att sälja deras kroppsfett till europeiska kosmetikaföretag. Min flickvän från Sydamerika kände omedelbart igen det som en ny version av den gamla pishtacomyten som fortfarande lever kvar hos en del Ketchua.

  I båda fallen tror jag att personerna bakom faktiskt trodde på historierna. Att de förmedlade gamla myter för att varna och ”upplysa”. Att kasta dessa personer i fängelse för att något de tror på har bara en motsatt effekt. Deras övertygelse skulle bara stärkas samtidigt som myten får fler anhängare. Den enda möjliga vägen är en fri och öppen debatt där folk får möjlighet att se båda sidor och bestämma sig själva för vad som är rimligt. Det är det som är styrkan hos yttrandefriheten. Trots att många ser det som en svaghet att felaktiga fakta ibland dyker upp.

 • Det finns bevis på att man inte gjorde tvål av judar har aldrig hört dom 2 andra sakerna då tog upp. Ingen skulle vara intresserad av att tvätta sig med något så smutsigt som judar under den tiden.

  Sen så tror jag påven läst på fel jag har för mig att man räknade på hur många man kunde göra sig av med på den tiden som det handlar om 2miljoner på grund av att man ska göra sig av med alla lik.

  Sen började inte den riktiga rensningen förens efter 1942 dvs hade dom ungefär 3 år på sig att göra sig av med nästan alla dom judarna som man hävdar är 9 miljoner från vissa källor + 2 miljoner till av andra folk. 11 miljoner människor i marken så skulle troligtvis inte det gå att odla någonting i Tyskland efter utanför dessa läger.

  Självklart va det dåliga handlingar men man måste kunna få diskutera sånt med. Det är ju ungefär samma som man inte får diskutera om den ”globala uppvärmning” existerar det enda som får diskuteras är hur mycket den är.

 • Pingback: Förintelsedom sågas i bloggosfären - Fria Tider()

 • Yurre

  Det är ganska intressant att Hanna vill försvara honom, han hatar bögar och är extremt negativt inställd mot icke-traditionella könsroller. Jag tror att Hanna missade det. Det kanske är bra att han får böter.

 • Jag har också skrivit om detta:
  http://caspianrehbinder.wordpress.com/2010/04/1

 • Nu råkade jag trycka på gilla istället för att svara; det var inte meningen. Jag tror att Hanna är fullt medveten om att detta är en komplett idiot. Hon är intelligent och kan se sådant. Poängen med hela detta blogginlägg är att även idioter ostraffat ska få yttra sig ostraffat.

 • Daniel Wijk

  Exakt vad jag tycker. Katolska präster brukar inte vara speciellt klarsynta oavsett. Att personen i fråga är en ännu mer komplett idiot gör honom inte bättre på något sätt.

 • gothbarbie

  Jag försvarar inte honom, jag försvarar hans yttrandefrihet.

 • gothbarbie

  Det är inte hans jobb som disciplinerar honom, det är den Tyska staten och dom disciplinerar honom inte i egenskap av präst, utan som enskild individ som uttrycker en olaglig åsikt.

 • gothbarbie

  Och sannolikt dödades inte en majoritet i gaskamrar, utan dog av undernäring, avrättningar, sjukdomar etc. Det ändrar ju inte faktumet att Tyskarna bär ansvaret.

 • Jag hajjar vad du menar och håller helt med. Folk ska ha rättighet att tro på det dom vill, och uttala sin övertygelse. Sen att folk blir upprrda över det, är bara okonstruktivt.

  För kyrkan som ansåg att aristoteles uppfattning om den geocentriska världbiden stämde helt, och brände folk på bål som påstod annat. Att Galileo visade oss sanningen lite senare, och uttryckte sin övertygelse som var baserad på vetenskapligt emperi mottogs ju inte så väl, och han fick svära i kyrkan att han bara ljög om allt, för kyrkan vet allt bäst.

  Om nu präster gör som dom har gjort i 1100 år, så är det ju bara att säga gäsp. Dom baserar det mesta av sin sk kunskap på källar forskning, där man sitter och fantiserar ihop sagor om adam och eva m.m. Så trovärdigheten ligger väl inte på topp. Låt dom delge sin övertygelse på Jay Leno showen, så kan vi alla ha extra kul åt dom :)

  Det är klart vi ska slåss för rätten att uttala oss. Om kyrkan fick som dom ville, så hade ingen fått kommentera här, eller så hade inte inlägget ens blivit skrivet.

  Tyska armen var mestadels traditionalister, och inte nazister. Det är orättvist att generalisera och säga ”Tyskarna….” Det var en liten grupp monster som är ansvariga. Det är lika rättvist av mig att säga att det är alla svenskars (där jag är inkluderad eftersom det är en juridisk nationalitet bara) fel att ni har förföljd och mördat min samiska släkt i 500 år… Vilket är helt fel eftersom ni el jag inte har nått att göra med det.

  Judar har blivit förföljda av kristna europer sen år 164, och Eng o Fransmän har varit mest nitiska att ta livet av dom, tillsammans med andra minoritets grupper, tro's uppfattningar och sex läggningar.

  Men det är ju klart att man ska gå i samma fotspår som t.ex G.G, och stå för det man är övertygad om. Stämmer det inte, så är det ju bara en själv som framstår som en idiot, och det förändrar ju inte fakta och sanningen.

 • Kalle

  Du har rätt om att det inte handlar om åsikter. Gubben berättar om insikter, inte om åsikter. Han berättade i SVT-intervjun om hur man i samband med en annan rättegång undersökte ”gaskammaren” i Auschwitz och bevisade att det, åtminstone i denna lokal, inte skett någon gasning.

  Du har däremot fel i att Williamson skulle ljuga. Du säger att han ljuger eftersom att ingen har bevisat att han har rätt.

  För det första har det bevisats att han har rätt, dvs att gaskammare för massmord inte fanns och inte ens kan ha funnits eftersom de inte skulle ha fungerat.

  För det andra och lika viktigt. Det är inte biskopen som är skyldig att bevisa att han har rätt – förintelsen är ju en anklagelse. Det är anklagelsen som skall bevisas. Ingen skall behöva bevisa att han är oskyldig. Förintelseindustrin, som bara är en fortsättning på den allierade krigspropagandan, har inte bevisat att en enda person har mördats med hjälp av giftgas. Javisst de har påstått att de sett det ”med egna ögon” men det påstods om häxorna också. De har inte visat ett enda lik med rester av den aktuella gasen. De har inte visat en en lokal som kan ha varit använd som gaskammare. De som påstår att tyskarna rev gaskammare har inte visat en enda tegelsten med rester av den aktuella gasen – utom från de mini-gaskammare som verkligen fanns och som fortfarande står, där tyskarna avlusade fångarnas kläder och sängkläder.

  Förintelsen är en religion. Biskop Williamsson är unik i att han både är religiös och samtidigt har vett i huvudet, åtminstone i den här frågan.

  Så Fredrik – om Du vill att lögner skall förbjudas så borde Du titta närmare på Elie Wiesels och Simon Wiesenthals böcker och föreläsningar. Lögner är faktiskt redan förbjudna, i den mån det handlar om osanna anklagelser – och då är det inte Williamsson utan däremot Wiesel som ligger risigt till.

 • nef

  Men du, han är inte tysk. Han är engelsk, vilket gör saken än galnare–en engelsk medborgare intervjuad i Sverige blir alltså dömd i Tyskland…

  • Jag trodde intervjun skedde i Tyskland?

 • Andreas

  Bra skrivet, håller med. Det handlar inte om åsikten i sig, bara rätten att utrycka si´g på eget vis*

 • Henric Zetterberg

  Jag kan ge dig informationen om att antalet dödsoffer ifrån lägrena som Williamson anger till c:a 200.000 kommer ifrån lägrenas sammanställda dödböcker, där varje dödsfall bokfördes. vidare varför han attackerar siffran 6 miljoner mördade judar är av den enkla anledningen att det inte bodde 6 miljoner judar i Europa 30 augusti 1939 då kriget bröt ut. Siffran ska istället vara 2.7 miljoner judar vilket stämmer överrens såväl som med ländernas sammanlagda folkräkning samt Judiska källor och siffror. eftersom ingen någonsin har påstått att judar skulle ha flyttat i massor till centralueropa eller östeuropa efter 1939 å är det fullständigt orimligt att 6 miljoner skulle ha mördats medelst gasning i dödsläger. Bara att ifrågasätta 6 miljoner är brottsligt i den så kallade rättsstaten Tyskland.

 • Henric Zetterberg

  Sedan så är hela förintelsedomen fylld av vittnen som motsäger varandra i fundamentala delar av historien och rena fysiska omöjligheter, Som kanske den absolut mest avgörande. Dagens moderna krematorier klarar av att kremera 1 lik på ungefär 90 minuter när kroppen är kremerad så återstår dock skelettet och plomber ev. proteser i metall, dessa placeras då i en kvarn och mals ner för att sedan placeras tillsammans med askan. De flesta människor tror nog att skelettet förbränns till aska under en kremering men detta är helt fel. Vittnesunderlag för domarna i Nürnberg talar om att ugnarna fylldes till bredden med ibland upp till 5 lik samtidigt som pressades in och sedan på 15 minuter totalt förvandlats till enbart aska och så upprepades detta dygnet runt i Auschwitz 5 krematorier. Saken är bara den att om det inte finns gott om utrymme för syretillströmningen så fungerar in krematorieugnen, då ugnen är proppad till bredden som kronvittnena anger ( Eli Wiesel ) mfl. så kan inte syre strömma och bygga upp hettan som förtär kroppen. ugnen kallnar och kremeringen misslyckas. Dessutom även om kremeringen skulle ha yckats så vart har alla skelett tagit vägen ? Vare sig i nürnbergdomen eller agv vittnen har det någonsin talats om att skelett skulle ha samlats upp ur ugnarna och malts ner. Alltså borde det då finnas cirka 1.5 miljoner skelett enligt den officiella historien i auschwitz-birkenau som har helt mystiskt försvunnit.

 • gothbarbie

  Det låter jättekonstigt isf. Jag fick för mig att intervjun spelats in i Tyskland?