The Pacific

Jag hade ganska höga förväntningar på HBOs nya miniserie The Pacific, uppföljaren till Band of Brothers. Producerad av Steven Speilberg och Tom Hanks, precis som dess föregångare, är det en serie som utspelar sig under andra världskriget – denna gång i Stilla havet och i kriget mot Japanerna. Vill man lite elakt sammanfatta The Pacific, kan man säga att den är allt som Band of Brothers inte var. Tyvärr då inte i positiv bemärkelse.

Jag inbillar mig att tanken är att ”visa hur det verkligen var”. Saken är dock den att verkligheten i oredigerat format sällan är särskilt underhållande. Vi får följa en handfull personer genom regniga nätter i djungeln, permission i Australien och konfrontationer med japanerna. Det hade kunnat göras mer underhållande, om man brytt sig om att introducera karaktärerna ordentligt, så som när vi i början av Band of Brothers får följa soldaterna i deras träning inför kriget.

I The Pacific kastas vi rakt in i handlingen och innan man vet ordet av är karaktärerna involverade i kärleksaffärer på permission i Australien. Men eftersom man inte känner karaktären så kunde man inte bry sig mindre. Det känns som att hela avsnitt tre är en enda lång intermission.

Konflikter och karaktärsutveckling mellan befäl och meniga saknas helt. Handlingen är flackig och saknar tydligt fokus. Actionladdade strider få och inte särskilt imponerande. Nej, jag är ledsen men den som hade förväntningar på en värdig uppföljare till Band of Brothers kommer bli ordentligt besviken. Jag har sett dokumentärer om WW2 på Discovery som var betydligt mer engagerande än den här serien.

Hur den kan ha förtjänat ett betyg på 9.2 på IMDB i skrivande stund, är för mig en gåta. Ville man göra en givande, realistisk serie om kriget kunde man ha hämtat väsentligt bättre inspiration från HBOs tidigare produktion, Generation Kill, som fyllde den funktionen alldeles utmärkt.

Den som har Canal+ kan följa denna serie i Svensk TV, annars är det nedladdning via t.ex. The Pirate Bay som gäller.