Skaffa hund?

Jag har ju skött min vän Mickes vovve Zeus dagtid i några månader nu och börjar bli lite sugen på att skaffa en egen hund också. En tik, förmodligen och något i ungefär samma storlek som Zeus (ca 20kg). En liten ”stor” hund, mao.

Zeus är en blandning av flera raser, men mest Labrador och Border Collie. Det gör att han är ganska intensiv och energifylld och när han inte får energin ur sig på annat sätt äter han upp möbler (vilket mina köksstolar kan vittna om). Särskilt nu när det är så himla kallt att man gärna inte är ute längre stunder.

Någon som har förslag på ras man kan titta efter? Argument mot att ha tik istället för hanhund?

Zeus, när han var liten, idag 52cm mankhöjd och 20kg vikt.
 • Söt Hund!

 • Adrina

  Den erfarenheter som jag har haft av tikar (tagit hand om syrrans hund) så är väl det enda stora problemet när de löper. Han-hundar blir som galna i närheten och har man inte ett skydd som sitter ordentligt för tikens menstruation , så blir det till att tvätta upp blodfläckar från golvet. I övrigt blir väl hunden som man uppfostrar den (eller inte uppfostrar) oavsett kön.

  Själv föredrar jag de där lurviga djuren som klöser sönder kuddar och säger *mjau* =^_^=

 • Tuxie

  Jag föredrar mina leopard/hamster-hybrider :)
  http://www.youtube.com/watch?v=0MAnqWk4aL8&fmt=18

  Jag gillar hundar också, men de är ganska krävande i jämförelse. De kan inte lämnas ensamma på samma sätt och de kan inte motionera sig själva.

 • Tuxie: Jag funderade på att skaffa bengaler och avla på, men de är så jäkla dyra.. :D

 • Adrina: jag har ju två katter och jag älskar katter också, men de är inte alls samma familjemedlemmar som en hund är tyvärr. :)

 • Thomas

  Alltså 20 kg är ingen liten hund *ler*
  Men du har flera raser som är stora små hundar här är två som inte fäller och bra för allergiker.
  Soft wheated terrier. (http://vovve.net/Raser/Irish-Softcoated-Wheaten-Terrier/bilder.asp) Bra nybörjar hund. Bra temperament. Mjuk päls påminner om valppäls hela tiden.

  En lite mer krävande hund Portougisk vatten hund. ( http://www.zoonen.com/perzoonen/artikel.asp?oid=372515 )Som de låter de älskar att bada. Lätta att motionera om du har vatten i närheten. Båda hundarna fäller inte, men kräver viss kvinnlighet. Du måste kamma dem otminstånde en gång i veckan, två om du vill slippa tovor.

  OBS MAN BEHÖVER INTE KLIPPA HUNDARNA SOM KENNELKLUBBARNA GÖR.

  /T

  Annars är blandraser bra, när det gäller sjukdomar och ärftlighets gerjor.
  Temperament och psyke är dock inte lika lätt att kontrollera.

 • Tuxie

  Jo, ska du köpa bra avelsbengaler (top 5%-individer vad avser päls, kroppsbyggnad, temperament och är fria från genetiska defekter) så kostar de uppåt 20k eller mer, men sällskapsbengaler kostar ”bara” 8k :) Min katt Rasta är en av de snyggast tecknade bengaler jag har sett men kostade ”bara” 8k pga en svansknick, de yttersta två cm på svansen pekar 90 grader åt sidan vilket gör att man inte får avla på honom. Bara charmigt tycker jag :)

  För övrigt tycker jag att man bara ska avla katter (oavsett ras) om man är extremt noga med stamtavlor och vilka individer man avlar på. Det är bättre att ta en katt från ett katthem om man inte är ute efter en specifik ras.

 • Thomas: Berner Sennenhunden jag växte upp med vägde ca 50kg, så det är ”stor” hund för mig. :D 20kg är nästan knähund. ;D

  Det lutar åt en Golden Retriever förmodligen.. :)

 • Ja Golden Retrievers är ju som knasiga spåniga nallebjörnar. Men har hört att dom får psykryck och attackerar om dom aktiveras för lite. Vilket iochförsig gäller alla hundar. Men vissa barnfamiljer har inte fattat det…
  Själv rekommenderar jag mellanpudel (såklaaaar, mickes mamma föder ju upp)! Ska själv skaffa en sån! Dom är positiva, fartfyllda, sällskapliga och lättlärda. Värdelösa som vakthund dock, eftersom dom älskar alla de hälsar på, hihi

 • Andreas

  En mindre tax såklart, finns inga andra hundraser med bättre psyke/beteende om de bara uppfostras rätt.

 • Mitt tips blir då att kolla upp vad du kan erbjuda hunden för liv. Vill du aktivera den med någon form av träning eller bara ha den som ”soffhund”? Vill du hålla på med pälsvård osv? Kolla sedan upp vilka raser som passar, framförallt på aktiveringsbiten. Som du säkert vet är det inget som säger att bara för att en hund är av en viss storlek behöver den lika mycket träning som en annan hund av samma storlek. Är du inne på golden retriver (eller nästan vilken hundras som helst) är det nog bra att veta att det finns utställningsvariant och arbetande variant av samma ras. De olika varianterna har olika mentalitet och helt olika exteriör och utseende (ofta till utställningsvarianternas nackdel då de oftare är mer osunda än den arbetande varianten). När du sedan bestämt ras och ev typ, kolla efter olika uppfödare och välj gärna någon med lång erfarenhet av hund och som har samma hundsyn som dig. Det kan vara guld värt att ha en bra uppfödare och framförallt vet man vad man får för hund om man har en uppfödare som vet vad den pysslar med.
  .-= Changrila´s last blog ..Bilder: Zalas första kattmöte! =-.

 • kinkym54

  Zeus ska ha en flicka i samma stl att leka med..nog om detta, det blir en golden.
  Husse.

 • kenny_lex

  Skaffa inte hund, du får bara håriga kläder då.

 • Isa

  Skaffa blandras, de är friskare!

 • kenny_lex: Det är lite sent tänka på, eftersom jag redan har två katter som hårar, för att inte tala om mig själv. ;P

 • Magnus J.

  Givetvis ska du skaffa dig en Bergamasco:
  http://www.kennels.co.uk/Pastoral/Bergamasco.htm

  Eller i annat fall kanske en collie? Växte själv upp med en sådan och förutom att de är vackra brukar de vara väldigt vänliga, så jag tror inte det skulle bli några problem med katterna. Pälsen kräver förstås en del omvårdnad, men inte alls så mycket som många handböcker hävdar.
  .-= Magnus J.´s last blog ..Nej, muslimer i allmänhet är inte "som alla andra svenskar"! =-.

 • Magnus J: en dreads-hund! ;D coolt!