SJ suger

Normalt är företag beroende av goodwill. Suger ett företag på vad de gör så går konsumenterna till konkurrenterna och därmed sorteras de dåliga företagen ut. Men detta förutsätter en fri marknad, där det inte ligger ett berg av regleringar i vägen för att starta konkurrerande verksamhet.

SJ har i praktiken i det närmaste monopol på tågtrafiken. Hälften av alla förseningar beror också på SJ själva, inte på att spåren är överbelastade. Andra halvan beror på Banverket, som sköter den bristfälliga rälsen.

Priserna för att åka tåg är därtill tokdyra, trots att Miljöpartiet vill tvinga oss via skatt att skrota allt vad biltrafik heter med biltullar (som inte minskade trafiken, men som alltid när något inte funkar så vill politikerna ha mer av samma sak) och höjda bensinskatter.

SJ ska agera som ett konkurrerande företag som ska gå med vinst, på en marknad utan konkurrens, utan intresse för medborgarnas intresse av effektiv tågtrafik. Så vad vi har i praktiken är det sämsta av bägge världar. Ett statligt ägt företag utan konkurrens med vinstintressen.

I lördags skulle jag åka hem från Stockholm. Vartannat tåg var inställt. Det tåg jag skulle åka med blev dessutom 55 min försenat. När det väl kom blev det stillastående i tio minuter pga fel på sista vagnen. Därtill var tåget totalt överfullt, så jag fick stå mellan vagnarna hela resan hem till Västerås, tillsammans med sex andra personer. Det fanns inte ens utrymme att hålla sig i något. Jag stod i högklackat i 50min innan vi äntligen kom fram till Västerås.

Tågfärd i Sverige känns som något hämtat ur Sovjetunionen. Varför inte bara köra alla i godsvagnar istället, så går alla in, stå får vi ju ändå göra utan nån som helst säkerhetsaspekter reglerade (av all idiotisk reglering så saknas detta)? SJ går med bra vinst, det är nämligen ett krav från Staten. För ett försenat tåg får man max 50% tillbaka på biljetten. Jag betalade inget för min resa hem. Det hann ingen att komma och titta på biljetten.

Jag tycker ingen ska betala, vägra visa leg. (säg du tappat plånboken) och kasta ev. böter. Åk med nästa tåg när du ev. blir avslängd. Det blir krångligt, men knappast krångligare än att åka lagligt. Om du nu inte helt enkelt tar bilen istället. Det är pålitligare, billigare och du stödjer inte ett företag som sköter sin verksamhet uselt. Det är min rekommendation.

Appropå gårdagens Debatt om SJ.