SJ slopar resegarantin…

Den gäller inte längre om förseningen beror på snö.

Ja, jag antar det iaf är ärligt av SJ att inse sina begränsningar. Snö i Sverige är ju trots allt en ovanlighet och inget man kan förutse i förtid eller på något sätt sätta in resurser emot. I resten av världen går inga tåg alls när det snöar.

Eller vänta nu, Sverige har sämst underhållen järnväg och mest tågproblem i hela EU, hörde jag ju i Debatt i SVT senast..?

 • Nisse

  Nu är det ju inte SJ’s fel om järnvägen är dåligt underhållen. Det är ju faktiskt Banverkets uppgift. Men däremot förstår jag inte varför resegarantin är inskriven i lag/förordning eller genom avtalet med Banverket. Dvs alla tågoperatörer som kör på Svenska spår borde vara tvungna att betala ut en resegaranti. Om sedan felet är Banverkets eller annan tågoperatör så är det upp till tågbolaget att driva in pengarna ifrån dem. Men det är ju klart, skulle man ha sådana regler så skulle det ju visa sig hur lite pengar som staten satsat på järnväg de senaste 100 åren. Och jag tror inte politikerna vill stå där med byxorna nere, oavsett parti…

 • climate is the new war

  Det der er vistnok ikke helt sant, det er i norge vi sliter mest med jernbanen og at togene ikke går på grunn av snø(forstå det den som kan).
  Vi har brukt enda mindre penger enn sverige og har enda større problemer.
  Ellers er problemene også helt identiske, sporvekslere som ikke fungerer og italienske tog som ikke tåler snø:P

 • K-Satanas

  Spelar ju ingen roll vem som har ansvaret. Självklart ser ju en institution till att fördela sitt ”eget” ansvar på så många olika aktörer som möjligt. I slutänden vet ju ingen vem som egentligen bär ansvaret eller ej..det kallas för taktik, fast staten kallar det för utförsäljning.

  Jag och alla andra resenärer vet ju att det är banverket som äger spåren, men det skiter vi i eftersom tågen är SJ och SJ är ett allmänt begrepp i medborgares hjärnor.
  Men och andra sidan ska ju SJ höja resegarantibeloppet..men det gäller ju inte i snö. Kanske för solkurvor eller påkörda banarbetare, möjligtvis älgar…men då om det inte är snö.

 • nnnnn

  Riktigt korkat där K-Satanas: ”Jag och alla andra resenärer vet ju att det är banverket som äger spåren, men det skiter vi i eftersom tågen är SJ…”. Med det argumentet så följer alltså att; om du skjutsar mig någonstans i bil och vi inte kommer fram för att Vägverket inte underhållit vägen så är det dig jag skall skälla ut. Låter det rätt för dig?

  SJ AB är ett företag (därav AB i namnet), ett företag med krav att ge minst 10 procent i vinst till ägaren. Precis som alla andra företag friskriver man sig från ansvar vid force majeure. Inget konstigt med det.