Rätten att freda sitt hem

Jag är en stark anhängare av principen att särskilda hänsyn ska tas till brott som begås i hemmet. Detta pga att hemmet är den sista fronten, det sista hoppet för trygghet. En kränkning i hemmet är mångdubbelt större och skapar mångdubbelt mer omfattande konsekvenser för integritet och trygghet än ett brott och en kränkning på allmän plats. För om man inte är trygg ens i sitt eget hem, var är man då trygg?

Därför reagerar jag starkt när en man åtalas för grov misshandel, efter att ha attackerat en man som brutit sig in i hemmet och försökt våldta hans fru.

En man i 20-årsåldern klättrade in från balkongen och började att förgripa sig på en kvinna i lägenheten. Då slogs dörren upp och in stormade kvinnans man som kastade sig över angriparen.

Det hela utspelade sig i en ort utanför Skellefteå i helgen. Våldtäktsmannen misshandlades grovt av kvinnans make och nu riskerar båda åtal.

Brottsrubriceringen är försök till våldtäkt för 20-åringen och grov misshandel för maken, skriver lokala medier.

TT/DN

Jag anser att kan det bara fastställas att en person haft för avsikt att begå brott i en annans hem, så ska i princip allt våld vara legitimt för att freda sig. Har man givit sig in i någons hem med onda avsikter, så har man samtidigt avsagt sig sina egna rättigheter. Då ska inte den som fredar sig behöva ta i beaktande vilka eventuella konsekvenser som kan uppstå om våldet går överstyr. Hela situationen har uppstått pga den kriminellas val att bege sig in i hemmet med ont uppsåt.

Denne bär hela ansvaret. Inte bara för det planerade eller begångna inbrottet och ev. efterföljande brott, utan också för de konsekvenser som självförsvaret av den som bor i huset kan leda till.

Kort sagt; Om någon bryter sig in och våldtar din fru och denne dör när du försvarar ditt hem, så ska du inte kunna dömas för dråp, grov misshandel, eller något annat. Ansvaret ligger på den som bröt sig in.