Oartigt krig

Vid det här laget finns väl ingen som inte redan har sett den av WikiLeaks läckta videon som visar hur amerikanska soldater från en Apache-helikopter beskjuter en bil när personerna i bilen försöker hjälpa de av de amerikanska soldaterna innan skottskadade människorna.

Det har varit mycket upprördhet kring detta som jag inte riktigt förstår. Jag vet att människor i västvärlden idag lever i en rosafluffig bubbla där krig tydligen föreställs som nån slags gentlemannaduell där man artigt ställer sig man mot man och slåss tills endera parten ger sig. Så funkar inte krig.

Nu är ju eg. invasionen av Irak inte ett krig. Man förklarade väl såvitt jag minns aldrig krig, eftersom man ville slippa jobbigheter som Genévekonventionen som gäller för stridande uniformerade soldater. Nu strider man mot civilklädd gerilla, som fått den kreativa benämningen ”enemy combatants”.

Så att man skjuter mot en grupp män som man uppfattar är beväpnade fiendetrupper är inget konstigt. Det kan tyckas lite orättvist att man sitter i en helikopter på flera kilometers avstånd och skjuter med 30mm-automatkanon mot infanteri, men så är krig. De har pga avståndet inte ens hunnit höra ljudet av skottsalvan innan de faller söndersprängda till marken.

Rejäla kulor

Språket har också människor reagerat på. Man menar att soldaterna inte respekterar människors liv. Här kan jag bara undra vad fan de tror om krig egentligen? Hela poängen med krig är att bekämpa fienden. Det gör man genom att döda och skada dem. För att klara det behöver man grupptillhörighet och avhumaniserande av fienden. Då pratar man såhär. Man hatar fienden ursinnigt. Man vill se dem lida. Sannolikt har man själv lidit och sett vänner lida, ett lidande orsakat av den grupp fienden tillhör. Då skräder man inte orden.

Krig är ingen idrottsmatch ffs.

Vad jag reagerar på är eg. bara att man beskjuter den sista van:en som kommer till undsättning, obeväpnade till synes civila individer som försöker hjälpa de skadade för att – förmodar jag – ta dem till sjukvård. Här finns ingen identifierad fiende, man får eldtillstånd under oklara omständigheter. I bilen sitter – visar det sig sedan – dessutom två barn som skadas av splitter från beskjutningen. Det här luktar krigsbrott lång väg.

Men det viktigaste av allt i den här historien är ju det som många redan sagt, att tjänster som WikiLeaks som granskar staten på ett sätt den tredje statsmakten – media – inte klarar av, är av avgörande betydelse för framtida demokrati.

Detta är inte förenligt med censur av Internet, inte i några syften. Och upphovsrätt o dyl måste stå tillbaka för denna långt viktigare princip!

Fler om detta: Oscar Swartz,

 • danwij

  Jag köper definitivt snacket och tänket om fienden. Man blir ”en del utav laget” helt enkelt och det är oundvikligt om man lever under dom förhållandena.

  Dock så håller jag inte med om att det var okay att skjuta från början. I Irak så är det väldigt många som går beväpnade på gatorna (eller det var iallafall så 2007) för att dom helt enkelt vill ha en chans att komma hem igen. Då är det ganska vanskligt att automatiskt se det som fientlig trupp bara för att det är beväpnade personer man ser (huruvida det var eller inte var beväpnade personer på bilderna är oväsentligt i detta resonemanget). Olyckor händer men när det uppstår så finns det fortfarande någon som måste ta ansvaret för det som händer. Rimmligtvis är det då personen som ger eldtillstånd som tar det (om inte de som begär det ljuger).

  Vad som händer sen med bilen är ju naturligtvis än värre.

 • gothbarbie

  Jag vet inte var det här sker, soldaterna talar ju om det som en krigszon så det kanske fanns anledning att inte förvänta sig civila där, men det är ren spekulation från min sida. Jag håller med dig annars.

 • När krigsbrott begås av andra länder och i andra länder besparas vi inte de blodiga scenerna. Men det ska jävligt mycket till för att få en ynka glimt av sanningen från USA:s krigsbrott på film längre. Så avtrubbar man och trivialiserar krig och ockupationer för svensk allmänhet. Men det är de här ”fredsframtvingande” gossarna som ska invadera Norrland i sommar, med sina bombövningar. Vad ”sspännande”… för oss som hittills bara fått ”uppleva” krig på låååångt avstånd. ELLER??

  KRIG FÖRGIFTAR SJÄLEN.

 • Till och med FOX News har blivit krigsmotståndare. Ryter i mot krigsbrotten i Afghanistan.
  Då har det jävlar gått långt.

  Ron Paul Afghanistan is a No-Win Situation
  (Fox News)

 • Krig är krig…. Krigsrätt är något som klaras upp efter krigen oftast finns inga ordentliga lagar i krig under krigstid så har det vart och kommer troligtvis jämnt vara. Det är så i alla krig oavsett vilka som slåss.

 • Bara vi med förmånen att ha undsluppit *verkligt* krig, kan lyxa oss med att trivialisera det.
  Vi får dagligen se hemska bilder från andra ohyggliga krigsbrott, i och av andra länder, men gäller det USA ska det per automatik förses med en stor brasklapp. Fan vad jag önskar att få se lite dödsskräck i små självbelåtna svenska ungdomars stenansikten, som tror sig vara odödliga.

 • I krig så skjuter man först och frågar sen, det förstår jag. Vad jag däremot inte förstår, är varför man drar slutsatsen att det är en RPG den ene håller i sin hand. Fine om de hade varit en kort bit ifrån och varit i direkt fara, då förstår jag mycket väl att man tar det säkra före det osäkra, men att dra en sådan slutsats när de sitter flera kilometer därifrån, är för mig obegripligt. En apache kan enkelt manövrera bort ifrån en RPG på så långt håll såvida den inte är värmesökande – som irakierna inte har tillgång till.

  Sen att man skjuter sönder en van som verkligen inte är något hot, är ett krigsbrott så det visslar om det.

  Men men… som vanligt när det gäller kritik mot USA och dess militär, så kommer ingenting att hända. Nada.

 • Vad ingen i svenska skyddade verkstaden verkar fatta heller, är att merparten av trupperna både i Irak och Afghanistan som ska ”fatta beslut” om liv och död är höga som hus av droger större delen av tiden. För att stå ut. Sedan krisar de när de kommit hem igen och skjuter ihjäl sig själva och familjen. Det är krig, det.

  Soldaternas vittnesmål från Irak: Vi deltog i en laglös ockupation
  http://gandhitoday.org/index.php?id=362

 • Daniel Wijk

  Nja, jag tycker nog att vi visar dom sidorna utav USA också om media får tag i dom. USAs stridande fiender brukar dock vara mer upptagna utav att hugga huvudet utav folk i sina inspelningar…

 • Daniel Wijk

  Ron Paul är dock knappast representativ för FOX News ideologi.

  Frågan är hur mycket krigspropagande dom basunerar ut resten utav dygnet.

 • Therese

  Med tanke på att maxfarten för en Apache är strax under 300km/h och ett varv runt området verkar ta 80-90 sekunder tror jag inte den är flera kilometer bort. Tror inte den flyger allt för högt heller.

  Som jag fattar det är helikoptern där som stöd för folk på marken.
  12.03 (Crazyhorse): ”Were else were you taking fire from” (tycker inte man säger ”are we taking fire from” som man översatt det i filmen, och med tanke på att man svarar ”currently we're not being engaged” så…).

  11.40: ”We also took some RPGs off, uh, earlier…”
  Sitter man i en HMMWV eller en Bradley har man nog anledning att oroa sig lite över RPGs.

 • Pingback: Tweets that mention Oartigt krig | projO's/gothbarbie's blog -- Topsy.com()