Norge friskförklarar (vissa) sexuella minoriteter

Först ut var Danmark, sedan Sverige och nu har också Norge friskförklarat fetishister, sadomasochister och transvestiter. Detta gör det förstås ännu mer uppenbart att sjukdomsstämplingen av sexuella avvikare är helt och fullt politiska konstruktioner, inte frågan om verkliga sjukdomar. Att man i politisk korrekthetens namn friskförklarar en del av dessa avvikare, för att ytterligare förstärka stigmatiseringen av de kvarvarande, gör diskrimineringen inte mer legitim. Men det dröjer sannolikt innan denna gren av psykiatrin helt avskaffas.

– Vi mener at det ikke er grunnlag verken i dagens samfunnsnorm eller helsefaglige tenkning for å klassifisere disse diagnosegruppene som sykdom, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen. Ved å utelukke kodene for bruk i Norge ønsker direktoratet å bidra til å svekke en allmenn oppfatning om at enkelte seksuelle preferanser, seksuelle identiteter og kjønnsuttrykk kan sees på som en sykdomstilstand.

Helsedirektoratet

  • Alexander

    Hej! Jag har läst din blogg ett tag nu och gillar den. Mycket av det du skriver håller jag antingen med om eller finner givande på något annat sätt, och ditt resonemang angående sexuella avvikelser/minoriteter är inget undantag. Men samtidigt undrar jag om du kan utveckla hur du tänker när du gör skillnad på politiska konstruktioner och ”verkliga” sjukdomar. Vad finns det för något intrinsikalt med vissa mentala tillstånd som gör dem till sjukdomar, objektivt sett, och inte bara påstådda (utifrån en i högsta grad subjektiv föreställning om vad som är normalt, rimligt, friskt etc.) störningar? Jag är väldigt nyfiken (och har läst en del psykologi och psykiatri, kan tilläggas, så du behöver inte lägga svaret på en ”låg” nivå för min skull) på hur du tänker i det här fallet.

  • WysiWyg

    I mitt fall så definierar jag en sjukdom som något som har en negativ effekt på en persons liv helt enkelt.

    Visst, man behöver nog begränsa det mer, och var mer specifik, men som tumregel tycker jag det är rätt okej.