Mördad pga lögn om våldtäkt

I Efterlyst igår berättades det om att en man sannolikt mördats pga en påstådd våldtäkt. Kvinnan som övertygade sin partner om att hon blivit våldtagen, har idag tagit tillbaka alla påståenden om våldtäkt och säger att det aldrig hänt. Mordoffret friades också från alla anklagelser av våldtäkt.

Ändå ledde denna lögn till att pojkvännen till den ”våldtagna” kvinnan mördade en oskyldig man.

Lögner om påstådda våldtäkter, sk falskanmälningar, är tyvärr inte så ovanliga som man skulle kunna önska. Det används systematiskt som ett medel för att stigmatisera män, som hämnd för upplevda oförrätter.

Detta är väldigt allvarligt. Dels för att det sänker det allmänna förtroendet för våldtäktsanmälningar. Dels för att det riskerar att förstöra livet för oskyldiga människor som stigmatiseras av samhället som skyldiga, oavsett dom, bara någon påstår att de begått ett så vidrigt brott som våldtäkt.

Personligen anser jag att bevisade falskanmälningar borde ha samma straffskala som för det påstådda brottet. Man ska inte kunna ljuga, påstå att någon våldtagit en och kanske i värsta fall hamnar i något år i fängelse, utan att själv riskera samma fängelsestraff om man blir påkommen.