Mördad pga lögn om våldtäkt

I Efterlyst igår berättades det om att en man sannolikt mördats pga en påstådd våldtäkt. Kvinnan som övertygade sin partner om att hon blivit våldtagen, har idag tagit tillbaka alla påståenden om våldtäkt och säger att det aldrig hänt. Mordoffret friades också från alla anklagelser av våldtäkt.

Ändå ledde denna lögn till att pojkvännen till den ”våldtagna” kvinnan mördade en oskyldig man.

Lögner om påstådda våldtäkter, sk falskanmälningar, är tyvärr inte så ovanliga som man skulle kunna önska. Det används systematiskt som ett medel för att stigmatisera män, som hämnd för upplevda oförrätter.

Detta är väldigt allvarligt. Dels för att det sänker det allmänna förtroendet för våldtäktsanmälningar. Dels för att det riskerar att förstöra livet för oskyldiga människor som stigmatiseras av samhället som skyldiga, oavsett dom, bara någon påstår att de begått ett så vidrigt brott som våldtäkt.

Personligen anser jag att bevisade falskanmälningar borde ha samma straffskala som för det påstådda brottet. Man ska inte kunna ljuga, påstå att någon våldtagit en och kanske i värsta fall hamnar i något år i fängelse, utan att själv riskera samma fängelsestraff om man blir påkommen.

 • K-SATANAS

  Har inte sett inslaget eller vet vad åkl tänker göra. För mig verkar det minst som kvinnan ska åtalas för medgärningsmannaskap till mord eller anstiftan till mord.
  Naturligvis ska brottet falsk angivelse ha samma straffskala som det angivna brottet och inte max 2 år.

  Slutresultatet från samhällets sida, på lite längre sikt , blir med största sannolikhet en obligatorik tv övervakning i hemmen samt inbyggda microchips i kroppen ..allt för att förebygga våld /brott mot barn eller kvinnor. Lite som i England där vissa problemfamiljer fått intensivövervakning med bl.a kameror i hemmen.
  Och naturligtvis måste man i demokratins Sverige införa ” samma för alla regler ” och då övervakar vi alla i stället :-)..blir ju jättebra…länge leve FRA med bihang, Storebror fixar allt och alla är lyckliga.

 • Daniel Wijk

  Anstiftan till mord känns inte alltför långt borta, nej. Inte med de två idioterna i finkan så dom inte hotar någon annans liv.

 • ThePowerOfJuche!

  Så är det inom svensk hovpolitik där imperialistkonungen dominerar och sätter till sina Hovliga representanter överallt , då är allt redan uppgjort , till förmån att vi inte ska vara fria utan att undersåten ska veta sin plats just därför har vi såna program.

 • Tillie

  Problemet i så fall kan väl bli att de som hävdat att de blivit våldtagna inte vågar komma fram med sanningen utan fortsätter hålla sig till lögnerna p.g.a. rädslan att bli straffad.

 • Daniel Wijk

  Straffsats på detta brott finns ju redan så det är ingen som helst skillnad.

  Man kan lika gärna säga att man ska ta bort straffsatsen på alla brott isåfall om det är rädslan att ingen ska erkänna som är det stora problemet i brottsutredningar.

 • Pingback: Tweets that mention Mördad pga lögn om våldtäkt | projO's/gothbarbie's blog -- Topsy.com()