Mittens rike

Det är inte så ofta det kommer ut kinesiska filmer jag tar mig tid att se, men det finns förstås undantag. Jag såg t.ex. filmen Old Boy häromdagen (oups, den va visst koreansk!). Jag tyckte storyn var bra, men det var varmt och filmen var för lång så den brast tyvärr berättarmässigt i tempot. Jag kunde knappt hålla mig vaken i slutet.

En film jag däremot bara kan säga gott om är True Legend. Den påminner om filmerna Crouching Tiger, Hidden Dragon, Hero och House of Flying Daggers. Liksom dem utspelar den sig innan industrialiseringen av Kina med imponerande fightingscener och i en sagolik miljö.

En vacker solfjäder

Naturligtvis tummar den lite på realismen, men kan man se det mer som en saga motsvarande vår kulturs sagor om prinsessor och drakar, så får det en annan dimension och blir mer lättsmält. Det är inte historisk korrekt återgivning som är i fokus.

Det är inte utan att man blir lite sugen att resa till Kina någon gång i framtiden! Eftersom jag inte har råd elda upp pengar så får jag tills vidare får jag nöja mig med att dekorera hemmet med kinesiska attribut. Förutom ett vackert schack med pjäser snidade i kinesiskt stuk, kanske en solfjäder med vackert motiv?

Det och idoga besök hos allas vår kinaspecialist, 之乎者也.

Är det någon som vet om det livestreamas något från Amedalen någonstans? Pirat- och liberala evenemang främst av intresse.