Mises.se

Nu finns en svensk variant av portalen mises.org, under domänen mises.se!

Jag blev tipsad om den här intressanta artikeln, som är något alla intresserade av ekonomisk teori borde läsa!

Mises argumenterade att rationell ekonomisk kalkylering krävde ett vinst-och-förlust-test. Om en firma gör en vinst använder den resurser effektivt; om den gör en förlust gör den inte det. Utan sådana signaler har den ekonomiska aktören inget sätt att testa sina besluts lämplighet på. Han kan inte fastställa alternativkostnaden av det här eller det där produktionsbeslutet. Priser och vinst-och-förlust-resultat är absolut nödvändiga. Mises visade också att privat ägande av produktionsmedlen är nödvändigt för att dessa priser ska genereras.

Socialism upprätthöll att produktionsmedlen skulle vara i kollektiva händer. Detta innebar att kapitalvaror inte köptes eller såldes, och således fanns det inga priser för dem. Utan priser fanns det inget test som visade på vinst eller förlust. Utan bokföring av vinst eller förlust kan det inte finnas någon verklig ekonomi. Skulle en fabrik byggas? Under socialism finns det inget sätt att veta. Allting blir gissningar.

Koncepten om knapphet och val är hjärtat inom Österrikisk ekonomisk teori. Människan ställs konstant inför en stor mängd val. Varje val implicerar alternativkostnader. Och varje handling, per definition, har som syfte att förbättra aktörens öde sett från hans synvinkel. Vidare har varje aktör i ekonomin olika uppsättningar värderingar och preferenser, olika behov och önskemål, och olika tidsscheman för målen han har för avsikt att nå.

 • Avatar

  Gammelsocialism haha , Nya funkar bättre då staten kontrollerar pris-sättningen så inte grejer blir för dyra , Vitryssland är ett bra exempel och utlandsfinansierade landsföräddare som råkar vara politiker åker i finkan USA’s media kallar dem för ”oliktänkande” iofs de är så oliktänkande att de förådder sitt land för en handfull dollar vilket sker även här i Sverige sötnos .
  Men sen har vi nordkoreas Juche system där landet är självförsörjande och tillverkar sin egen ekonomi sen 1991 då centralbankerna inflerade dem hårt.
  Teknologi ska vara nåt vi lär oss från tidig ålder annars hamnar vi i dåtiden utan globalisering Tech-Juche med statlig pris-sättning så inte allt blir överprisat som i marknadsekonomi systemet som suger.

 • Så det finns inget sätt att kolla om en skola går med vinst eller förlust alltså? Hur kommer det sig att skolor i sådana fall ibland går minus och ibland plus?
  .-= Ava Avane Dawn´s last blog ..Shmeet =-.

 • Ava Avane Dawn: Det finns inget sätt att avgöra om de går relativt bra eller dåligt, om resurserna hade kunnat användas mer effektivt på annat sätt, om man hanterar resurserna på det bästa sättet. Det främsta problemet med statliga skolor är dock att bristen på konkurrens gör att det saknas incitament för att förbättra verksamheten.

 • Avatar

  Marx-Juche/teknokrat hybrid ekonomi FTW skit i kapitalismen =)