Lars Vilks inbjuden till Uppsala på nytt

Enligt TT har nu Lars Vilks blivit inbjuden på nytt för att slutföra den föreläsning där han tidigare blev attackerad, vid Uppsala Universitet.

”Våld och hot ska inte tysta människor på universitet eller på andra håll i samhället”, skriver studierektor Rysiek Sliwinski i ett pressmeddelande.

Vilks har accepterat inbjudan, skriver studierektorn.

Föreläsningen ska hållas under hösten 2010 förutsatt att säkerhetsansvariga på universitet i samråd med polisen samtycker.

TT/DN

Det är förstås ett helt korrekt beslut. Man måste kunna föreläsa om kontroversiella ämnen som provocerar, utan att den som går dit för att bli förolämpad använder det som en ursäkt för att få ta till våld. Det kan aldrig vara acceptabelt att låta yttrandefriheten kränkas på det sättet.

Om även denna föreläsning blir öppen för allmänheten är dock osäkert.

– Vi genomför det bara om vi kan få någorlunda garantier för att det inte kommer att upprepas, det som hände. Vi vill ha det så öppet som möjligt – från början var det en offentlig föreläsning – men en möjlighet är att det bara blir öppet för studenter och lärare med anknytning till universitetet, säger Sliwinski.

 • Adrina Wennström

  Det vore synd om det inte blir öppet för allmänheten, synd att man kanske måste offra det för att hålla uppe säkerheten.
  Vad sägs om man lämnar första raden tom och sätter staket/hinder framför gångarna som leder mellan stolraderna ner till presentationsgolvet. Noll tolerans mot störande under undervisning (exkl. intressefrågor till Vilks så klart), stör man åker man ut helt enkelt.

  Jag hoppas verkligen att föreläsningen kommer att gå smärtfritt denna gång, vi ska inte behöva tolerera att religiösa fanatiker saboterar föreläsningar bara för att de inte gillar vad som sägs.

 • Daniel Wijk

  Borde väl vara enkelt att testa deltagarnas intentioner:

  Visa varje inträdande en bild på Muhammed med texten ”Muhammed var en fjolla” och se reaktionen…