Ifrågasätt, men bara om det inte väcker anstöt!

En av grundprinciperna för skolan har varit att just lära eleverna att ifrågasätta och bilda sig en egen uppfattning. Det här är jätteviktigt, eftersom det är grunden för hela demokratiska systemet och en upplyst medborgare. Principer som fastställdes i o m Upplysningen. Att folk inte bara sväljer allt som ges till dem i Nordkoreansk anda, utan att faktiskt tänka till, ifrågasätta och resonera.

Det främsta sättet att pröva sina tankar är genom diskussion med andra. Att ifrågasätta, diskutera, på Internetforum, genom bloggande och chat, är kanske de främsta av alla medel för detta i det moderna digitala samhället. Websidor som Newsmill med parollen ”Våra läsare vet mer än vi” har inte växt av en slump.

Därför är det anmärkningsvärt att Lunds universitet nu inför en policy som säger ”det är viktigare att alla är sams än att våga ställa obekväma frågor”, eftersom det är just den princip man lär ut i länder som Nordkorea.

Ifrågasättande och diskussion måste uppmuntras, inte bara i teorin utan också i praktiken. Där utgör bloggar ett av de främsta moderna medlen för debatt och ifrågasättande. Detta för att det tydligen är viktigare för Lunds universitet att alla är snälla, trevliga och kommer överens än att lära ut grunden för demokrati. Vad är detta för kommunistfasoner?

 • Fast det verkar ju här som att det gäller just ”Lunds universitets blogg”. Jag utgår från att de inte försöker lägga sig i vad eleverna bloggar om på eventuella privata bloggar. Oavsett vilket är det idioti, men om det är en blogg som är skolans egen officiella blogg, får de ju sätta upp vilka riktlinjer som helst. Precis som du här kommenterade, så är det så det måste fungera.

  I alla fall så länge vi inte vill att staten ska gå in och begränsa vad bloggars ägare får begränsa sina ämnen till.
  .-= Caspian Rehbinder´s last blog ..Fredagsnotiser =-.

  • Caspian Rehbinder: Skolan är inte privatägd, utan en del av statens verksamhet. Då gäller inte samma regler, precis som jag anser att staten inte ska få diskriminera folk, eftersom alla tvingas finansiera skiten, medan privata företag ska få diskriminera bäst de vill (vi kan välja att inte finansiera verksamheten hos de företag vars attityder vi inte gillar). Lunds universitet finansieras inte frivilligt, alltså gäller inte grundläggande marknadsprinciper. Därför gäller också andra regler för dem än för företag som upprättar bloggar, forum etc.

 • Daniel Wijk

  Håller med Hanna. Statens verksamhet ska främja yttrandefrihet, inte ta den ifrån folk. Universitet ska främja demokrati och diskussion, inte lägga locket på av ren feghet.

  Om det vore en privat skola hade det varit en helt annan sak.

 • maggan

  Tja. Man kan dock förstå dom även om man inser det olämpliga detta då Lund trillat in i genusmörkret och detta är något som inte kan försvaras i en saklig debatt då det inte handlar om vetenskap utan om politik och ideologi, så för att inte lägga sten på börda för stackars roserberg så är det enklare att förbjuda oenighet.

 • Pingback: Ropa inte vargen kommer | Sagor från livbåten()

 • Pingback: Lunds Universitet tillämpar regler « Jacob Dexe()

 • Jag förstår både Hannas och Daniels synpunkt här, men anser fortfarande att skolan ska få sätta upp en egen blogg, och sätta upp riktlinjer och begränsningar för skribenterna gällande vad de får skriva på den. Självklart är det fegt om det görs för att undvika en viss debatt, som maggan insinuerar att det görs, och jag anser inte heller att det är önskvärt, men det är fortfarande inte principiellt fel i mina ögon.

  Tänk lite längre: hade det varit acceptabelt om eleverna skrev rasistiska slagord på skolans blogg? Lade upp hårdporr? Hakkors? Jag har ingenting emot varken hårdporr eller svastikor, och tycker självklart att rasister ska få blogga. Men är det skolans uppgift att tillhandahålla en skolblogg, där eleverna får skriva vad de vill, eller ska skolan få begränsa innehållet?

  Jag tycker absolut att skolan ska få begränsa innehållet, så länge det är skolan som driver bloggen. Trots att skolan är betalad med skattemedel.
  .-= Caspian Rehbinder´s last blog ..Centerpartiets valstrategi =-.