Forskare hittar könsgen hos möss

An international team found that the action of a single gene is all that stops females from developing male physical traits, including testes and facial hair.

When this gene was artificially “switched off” in adult female mice their ovaries began to turn into testes and they started to produce a level of testosterone found in healthy male mice.

TimesOnline

Även hos ABC Science finner vi en artikel som beskriver upptäckten.

Scientists have revealed that the ovaries of female mice have to actively repress their urge to become testes throughout life.

The study, published in today’s edition of Cell, overturns the idea that sex organs remain one or the other and could lead to further understanding of human sex disorders.

ABC Science

Det här ger ju onekligen hopp om framtida genbehandlingar för transsexuella, även om det förstås är en lång väg att gå från experiment på möss till genbehandlingar för människor.

Mer om transsexualism: TS-forum, Transsexualism.se
 • Daniel Wijk

  Om det skulle ge fullt kunktionella könsorgan i slutändan så vore det ju definitivt något att hänga i julgranen (ja, inte könsorganen då men… :-)

 • Nisse

  Fast det ställer också frågan på en rejäl spets. Vart sitter könet i hjärnan eller generna? Vad är det man kan ”korrigera” genom att trigga denna gen?

  Är det din önskan att vara kvinna som skall ”korrigeras”? Eller är det ditt utseende som man skall ”korrigeras”?

 • Man stryper genen som gör att organen bibehåller sin nuvarande funktion och ändrar om sig till motsatta könets. Identiteten sitter ju i hjärnan, men kön är ju på sätt och vis en kombination av bägge delarna.

 • Andreas

  Denna genen skulle väl bara kunna ha effekt om den kontrolleras under fosters tidigare utvecklingsstadier, då utvecklingen från kvinnlig form till man äger rum. ”Urstadiet” för ett foster är ändå som kvinna som sedan ombildas till manlig form, detta kanske sker då denna gen stängs av under fostrets utveckling…

 • Nä, tydligen så upprätthålls könet aktivt, så genmanipulation skulle ha effekt.

 • Andreas

  Är ändå inte säker på det då det finns kvinnor med XY-kromosom uppsättning, som i alla bemärkelser utom kromosomerna är kvinnor. Såg ett program på TV förut om hur en kvinna i en rutinundersökning eller om det var ett drogtest helt plötsligt fick veta att hon hade fel kromosomuppsättning och dessutom var infertil om jag inte minns fel…

 • Nisse

  Så i princip skulle man kunna säga att du ser dig som en person som råkat få gener för en kvinnlig hjärna och gener för manliga könsorgan samtidigt. Samt att du medelst genterapi skulle önska att du kunde bli ”botad” ifrån dina manliga könsorgan.

  Men om det omvända skulle vara möjligt, dvs att man kunde ”bota” din kvinnliga hjärna, skulle det vara lika önskvärt? Om inte, varför? (Motivera gärna båda scenariona…)

 • Daniel Wijk

  Nisse: Om jag får svara på din fråga så känner iallafall jag att min hjärna är viktigare än min kropp. De allra flesta människor skulle nog hellre gå igenom en fysiskt förändrande operation istället för en psykiskt förändrande sådan. Om jag hade samma problem som en transsexuell så skulle jag nog knappast vilja pilla i min hjärna för att ändra där.

  Min hjärna är ”jag”, min kropp är mitt redskap för att interagera med omvärlden.

 • Nisse

  Daniel: Jag håller med dig och jag skulle nog göra samma val. Men samtidigt så är det ju rätt många människor som äter psykofarmaka för att må bättre i hjärnan. Så bara för att valet skulle vara enkelt för dig och mig, behöver ju inte betyda att det är lika enkelt för andra.

 • Nisse: Transsexualism är såvitt man vet inte genetiskt, utan beror sannolikt på hormonpåverkan från mamman under senare delen av graviditeten. Som andra sagt så upplever jag att mitt ‘jag’ sitter i hjärnan snarare än i kroppen, samtidigt är det svårt att uttala sig. Idag är jag nöjd som jag är och vill inte ändra min hjärna, men hade någon frågat mig för 5 år sen så hade jag kanske resonerat annorlunda.

 • Daniel Wijk

  Nisse: Det var därför jag skrev ”jag” :-)
  Jag gissar (helt fräckt) att personer som psykiskt sätt är hyffsat stabila och gillar sig själva inte vill pilla med sin hjärna. Om man mår dåligt (pga könstillhörighetsproblem eller annat) så tror jag säkert att lockelsen blir stor att lösa problemen oavsett metod.

 • Maria

  Hjärnan pillar man inte. Där sitter min personlighet och när den ändras pga av att hjärnan ändras så ”dör” jag. Det är likvärdigt med att få en smäll i huvudet och byta personlighet. Och det är inget som varken jag eller mina anhöriga är intresserad av. :)