EU = fascism

Att Margot Wallström är i det närmaste en fascist är väl egentligen ingen nyhet. Alla som minns hur hon slingrade sig kring Irlands folkomröstning för EUs konstitution och varför man inte tänkte respektera deras ”felaktiga” valresultat, kan knappast säga annat.

Att hon därför också vill drastiskt försämra transparensen i EU, tvärtemot traditionellt svenska principer om öppenhet och transparens i staten, torde knappast vara förvånande (om inte det faktum att hon är sosse var hint nog).

Jag har inga större förhoppningar om att det ska gå åt rätt riktning i framtiden. EU är ett överstatligt sosseprojekt som inte syftar till något annat än att hitta på ”jobb” åt överbetalda byråkrater och politiker på allas vår bekostnad, samtidigt som besluten över ditt liv flyttas allt längre ifrån dig som enskild medborgare. EU är av politiker, för politiker.

Och på tal om fascism så tänker Italien se till att deras medborgare inte använder medborgarrättsverktyg som YouTube i framtiden. Nej, hädanefter ska Italienska Staten godkänna allt man vill lägga upp först. Censur kallas det.

 • Nu får du väl ändå nyansera dig lite och slå av lite på sossebashingen…Det är inte en persons politiska hemvist som avgör huruvida hon är en idiot eller inte. Det finns lika många idioter till höger som till vänter, det avgörande är var man står i de konkreta frågorna. Att Margot Wallström har fungerat som ett dåligt föredöme vad gäller demokratifrågorna är alldeles uppenbart, men hon har valt detta alldeles själv utan att ha majoriteten i Sverige bakom sig. De enskilda kommissionärerna har otroligt stor makt utan att folket får säga flaska om deras insats. Det är det som är problemet, inte att hon är sosse (eller moderat).

  Jag är både vänster och har röstat nej till allt som har med EU att göra. Främsta orsaken är just demokratiunderskottet, även om medborgarna får säga sitt en gång i halvdecenniet räcker det inte på långa vägar. Och där skiljer sig inte regeringarna åt, både den nuvarande och förra regeringen har varit nöjda med Wallströms insats. *Trots* hennes fadäser på demokratiområdet tycks båda sidor ha trivts med att låta henne representera Sverige. Och det är skräp…Enda sättet att lösa problemet är att se till att rätt människor hamnar i regeringsställning, något som antagligen inte kommer att ske oavsett om sossarna eller alliansen vinner valet i höst. Deprimerande…

  • EU är ett sosseprojekt. Det har som störst stöd just av sossar europa runt och det har klassiskt sett varit högern som varit mest emot EU. Sossarna i Sverige var ovanligt reserverade mot EU för att vara just sossar, det ändrar inte faktum.

   Felet är att man centraliserar makt och tror naivt att det ska gå att använda den makten för sina intressen.

 • Thomas

  Ja det var bättre förr.

 • Niklas

  Det är väl snarare marknadsfundamentalisterna i högern som vurmat mest för EU p.g.a. den fria rörligheten av varor och tjänster. Att ha en gemensam valuta och enhetlig ränta är också väldigt marknadsorienterad politik. Finns det några källor på att ”sossar” i europa är mer EU-vänliga än andra?

 • Andreas Eriksson

  @lasso: Regeringen har ingen formell auktoritet över kommissionären, det har enbart europaparlamentet (och den är ganska svag). Kommissionären representerar inte heller ett land utan EU som organisation.

  @Hanna: en viktig anledning till att starkt motstånd funnits från högern är att man klumpar ihop oss liberaler med massa konservativa skitskallar som ännu saknar 1800talet och tycker att ”Foreigners do whatever they do” är en bra bild av utrikespolitik. Med tanke på den roll EU spelat för bland annat öppnandet av internationella marknader, frihandel (inom och utom EU men ironiskt nog inte över EU:s gränser, men det lär komma) och konvergenskrav som kräver balanserade statliga utgifter så har jag väldigt svårt att se det som ett ”sosseprojekt”. Det är ju inte direkt internationalen.

 • Andreas Eriksson: för att få mindre reglering och begränsning av handel använder man inte mer stat och reglering, det borde säga sig självt.. :P Det enda EU åstadkommit är att Afrika har ännu sämre utsikter att komma ifrån fattigdom, att halva EUs budget går till att subventionera bönder borde säga allt om vilket sosseprojekt det är.

 • Andreas Eriksson

  EU använder inte ”Mer” stat, EU flyttar stat till en annan nivå. Istället för att stifta fler regler så har EU tenderat att samordna en helvetes massa regler och regleringar inom Europa och sannolikt bidragit till minskat statligt inflytande över den privata sfären i flera medlemsländer.
  Att CAP finns kvar är en pinsamhet och så är även den gemensamma tullmuren som enligt mig bör raseras så fort som möjligt. Dock måste man koppla dem till sitt historiska arv när frihandel knappt ens var en dröm och subventioner sedan tidigt 1900tal varit snarast standard inom alla strategiska sektorer. Det handlade inte då, och inte nu, om ett sosseprojekt utan om en politik som de flesta inblandade, oavsett blocktillhörighet såg som normal. Först i och med globaliseringens framväxt och Keynesianismens fall har den nyliberala ekonomiska teorin börjat accepteras även bland de mer borgerliga/liberala politikerna i någon större utsträckning. Under tiden har EU bidragit till avreglerande av protektionism och minskandet av subventioner till flera andra sektorer, bl.a. inom industrin.

 • Jag blev visserligen inte politiskt medveten förrän i början av 90-talet, men jag har också minnen av att det var marknadsvurmarna som pratade sig varma om det fantastiska med EU medan vänstern och de gröna var betydligt mer avogt inställda till projektet. Socialdemokraterna velade otroligt länge (kanske på grund av en otroligt splittrad väljarbas) men bestämde sig väldigt sent för att EU skulle vara bra. Hur det såg ut i övriga Europa har jag sämre koll på, men för mig framstår inte de senaste fördragen som något som ”borde” komma från socialdemokratiskt håll. Jag kan naturligtvis ha fel, men för mig ”känns” inte EU som något särskilt socialdemokratiskt projekt.

  @Andreas Eriksson: Du har helt rätt i att regeringen inte har någon formell auktoritet över landets EU-kommissionär när hon väl är utsedd, men det är regeringen som i praktiken bestämmer vem som nomineras när kommissionen byts ut. En regering som inte är intresserad av demokratifrågor kommer därmed inte heller nominera någon som driver demokratifrågor.
  .-= lasso´s last blog ..Nakenscanning *kan* vara roligt, jag lovar.. =-.