En tripp till Järna

Igår till idag var jag på en resa med både kropp och själ ut till lilla Järna, utanför Sthlm för att hälsa på några nätbekanta som jag nu gärna kallar vänner. Vi hade en väldigt mysigt kväll tillsammans och pratade om allt från waldorfskolor till hypnos och jag fick en ordentligt bättre insyn i t.ex. antropologi och ”alternativa” behandlingsformer.

Om man bara bortser ifrån det
mystifierande språkbruket så finns en hel del intressant ätt lära. Transtillstånd är ju på inget sätt något nymodigt påfund för mänskligheten. Hypnos var också betydligt mindre flummigt än jag väntat mig. Glöm filmschablonen om 10 sekunders tittande på en pendel för att sedan lyda hypnotisörens minsta vink. Det här var snarare ett skärpning av fokus i ett tillstånd av fysisk avslappning. Jag blev främst energifylld, fnittrigt och upprymd.

Visualiseringen av avslappningen som en trappa att kliva ner för ville jag snarast springa ner för som ett barn ivrigt att prova den nya attraktionen i en nöjespark. När det var dags avsluta hade jag gärna stannat kvar längre! Det var spännande och ska bli roligt pröva fler gånger.

Eftersom jag funnit mig immun mot kollektiva transövningar i min barndoms frikyrkliga sammanhang och annars kategoriserar mig som en skeptisk rationalist känns det överraskande positivt att uppleva något, utan att alls känna behov av att därefter tillskriva det övernaturliga proportioner.

En del gillar mysticism, själv är jag nog mer av en objektivist när det kommer till att beskriva verkligheten. Att det mentala påverkar det fysiska i stor utsträckning är dock ett medicinskt faktum. Jag behöver inte personligen ett mystifierande språkbruk för att förklara det. Men ser man bara bortom termerna är det en intressant upplevelse (eller resa, som Anders kallar det) och jag ser onekligen fram emot att utforska mer av det.

Den som vill veta mer om
Anders verksamhet kan besöka hans websida.

(Bloggade för övrigt hela detta inlägg från min mobil, f34r my m0b1l p0w3rs!)