Donera organ!

Förra året var det enbart 128 personer som donerade sina organ efter sin död. Det är tragiskt dåligt.

Höjden av egoism måste vara att låta sina kvarlevor ruttna bort, istället för att låta dem bidra till att göra andra människors liv bättre, när man själv inte längre finns kvar och har nytta av dem.

Och de enda argument jag hör för att inte donera sina organ är 100% baserade på vidskeplighet, vilket förstås är ännu ett resultat av att samhället i allt för stor grad accepterar ett sådant tänkande. Det kan handla om spökutdrivning bekostad av kommunala pengar, eller om ett närmast tvångsmässig kontrollbehov – för vem har någonsin behövt sina organ efter döden?

Att göra en anmälan till donationsregistret är skitenkelt.

 1. Gå in på donationsregistrets hemsida.
 2. Logga in med BankID (eller någon annan digital legitimationsform) och godkänn formuläret.
 3. Klart!
 • Aki

  Jag tror många bara inte tänker på det, eller glömmer bort det efter ett tag och inte anser det särskilt viktigt. Man själv tjänar ju ingenting på det. Jag står inte med, men jag ska anmäla mig så fort som jag kommer hem, har bookmarkat sidan. Tack för påminnelsen.

 • K-SATANAS

  För att vara rasistisk igen, vilket jag naturligtvis är ,så finns det många som inte vill att deras organ ska hamna i vilken kropp som helst. Kanske en förklaring till att det bara är 128 personer ? småler… Troligtvis inte. Slöhet, likgiltighet är nog den största förklaringen. Jag kan inte låta bli att le åt hyckleriet som finns.
  I religionens, i medmänskilghetens , humanistens namn borde det ju vara hundra tusentals bara i Sverige !
  Vart har alla tagit vägen ? Alla ni som värnar om lika värde, som gärna visar solidaritet genom olika inlägg och tyckande om alla likas värde.
  Gråt inte för det. Det är ingen skam att vara fullvärdig egoist och totalt skita i andra individer, bara sunt förnuft.
  Själv skulle jag kunna donera mina superbda inre och yttre organ, men då med starka förbehåll..till vem som skulle få. Själv skulle jag aldrig ta mot nåt organ från fel sorts människa. Du kan ju inte mer än dö.
  Ännu en gång har jag förargat någon, skrivit mitt skit igen. Men jag älskar mig själv :-) och min hund tycker om mig,det räcker.
  Brother in arms with the Devil.
  I_I_I
  :-)I

 • Kullback-Leibler

  När jag är klar med den här kroppen lär det inte vara många användbara organ kvar.. :)

  Men givetvis kan kirurg-eleverna på karolinska få karva i mitt lik för att lära sig lite efter att jag dött..

 • bullzebub

  jag vill ha kontroll över vem som får mina organ(dock handlar det inte om ”raser”). det får jag inte. då avstår jag.

  jag har däremot försökt donera min kropp till vetenskap men där verkar det inte finnas nått intresse.

 • En seriös herre

  Tycker det är märkligt att det inte är obligatoriskt eller åtminstone att utgångsläget är att alla ska göra det, sen får man skriva in sig i ett register om man INTE vill donera sina organ, istället för motsatsen, men jag antar att det är någon gammal religiös kvarleva som gör att det är som det är…

 • WysiWyg

  Jag tror du drar lite för stora växlar av siffrorna. Som artikeln avslöjar så är det endast när du dör utan att hjärtat slutar slå som de tar hand om dina organ i dagsläget. Lägg sedan till att långt ifrån alla som är villiga att donera sina organ kommer ha organ som duger för transplantation, t.ex. om de dör i en bilolycka eller liknande.

  Jag skulle vara mer intresserad av hur många som dör varje år och som har gått med på att donera sina organ, men där organen inte kan tas om hand i tid.

  @En seriös herre: det handlar om vem som har rätten till din kropp, och kontrollen över den; du eller staten. Att göra organdonation till opt-out skulle i praktiken innebära att staten säger att nu är det de som bestämmer över din kropp. Lite som vår nuvarande våldtäktslagstiftning faktiskt; det är okej så länge hen inte säger nej. *suck*

 • gothbarbie

  Det förslaget är jag principiellt helt emot. Det skulle innebära att man inte äger rätten till sin egen kropp. Det kan jag aldrig acceptera.

 • @WysiWyg: Fast om den uppenbara ägaren av kroppen är död så är det inte givet att denne skall ha något särskilt att säga till om vad som görs med kroppen.

  Jag har ett osignerat donatorkort på nattuksbordet, skall fica det när jag bryr mig lagom mycket. Jag har länge velat donera mitt lik till nekrofiler, men aldrig hittat hur det görs.

 • Erik

  Kalla mig vidskeplig, men jag litar inte på att läkare skulle göra allt de kunde för rädda mig efter en olycka om de visste att det låg reservdelar på bordet. De skulle säkert inte medvetet göra något, men om det är sig 0.1% att jag överlever om de gör sak x, men det resulterar i att t.ex. hjärtat skulle bli obrukbart i 50% av fallen, och det ligger en hjärtpatient och väntar i rummet bredvid, så är det logiska att låta mig kola och rädda den andre. Men då försvinner mina 0.1%

  har givetvis ingen aning om det här ens kan hända eller om det bara är hjärnspöken, men varför chansa?

 • Anino

  För länge sen läste jag en jäkligt tankeväckande bloggpost av fd Blogge, som i korthet var ett argument för frivillig organhandel, med pengar i handen idag, för en specifik organdonation i framtiden, efter döden. (Med klausul för .. force majeure. Man bråkar brinna upp under ett snabbtåg tex, och inga organ kan doneras.) Tyvärr går det ju inte att ta fram hans gamla blogg längre, och jag har aldrig läst/hört någon föra fram de argumenten förut. Han vände sig starkt emot opt-out-funktionen där staten utgår från att den kan göra vad den vill med din kropp, och menade att en marknad för efter-döden-organ skulle både minska kostnader och rädda fler liv, och att han gärna donerade lite blod för X antal tusen kr/dl. Jag är inte själv klar med vad jag tycker, har inte kunnat syna hans argument sen dess, men det var klart intressant.

  En annan tanke, tycker du att en som har (passivt) valt att inte donera sina organ, har lika stor rätt till en donation som du har i egenskap av donator? Tänk om det står mellan dig och någon som inte vill dela med sig, båda behöver ett nytt hjärta, men det finns bara ett?

 • Anino

  Edit: Eller en som tom aktivt valt att inte donera!

 • Daniel Wijk

  Din koppling med våldtäkteslagstiftningen är iofs helt av och funkar inte. Annars håller jag med.