Bono har blivit fascist

Bono, den självpåtagne messias i U2 har blivit fascist. Man står sig själv närmast och med den inställningen har Bono bestämt sig för att Kina nog trots allt är ett föregångsland ändå. Gamla synder är förlåtna. Vad gör några tusen avrättningar om året och censur av Internet när det är fildelningen som står på spel?

Därför går tre Piratpartister och därtill forna U2-fans ut i SvD och deklarerar att de gör slut med Bono. Sånna här fascismfasoner kan inte gå osedda förbi utan måste markeras avstånd mot med största möjliga kraft.

Källa: SvD

 • Pidde

  Jisses, har aldrig bryt mig särskilt mycket om U2.
  Men nu hittade jag en torrent med allt så den tar vi hem…..

 • Poppovitch

  Hanna jag antar att du inte läst Bonos originaltext där han faktiskt fördömer Kinas undertryckande av kritiska röster? Kanske för mycket begärt av blogfolk att kolla källor innan de kallar folk fascister?

  • Om han i samma andetag tycker det är bra att använda censur för att jaga fildelare ser jag inte poängen?

 • Poppovitch

  Hanna läs texten så inser du kanske(?) att han inte tycker att det är bra att censurera.

 • Daniel Wijk

  Poppovitch: Jag har läst orginaltextten och han är väldigt tydlig om sin position i den. Han skriver tydligt att Kina visat att det går att filtrera nätet och förtydligare vidare att han anser att detta är en lösning som han förordar mot piratkopiering.

 • Poppovitch

  Nej Daniel du får nog läsa igen han skriver att det är möjligt att spåra innehåll det är något helt annat än vad du påstår han har sagt. Han kritiserar faktiskt internetoperatörerna mest eftersom det är de som påstått att det inte går att spåra innehåll på nätet, men sen så gör de det åt Kinesiska regimen!

 • Daniel Wijk

  Medans han INTE kritiserar de som vill göra detta, ja. Han riktar alltså kritik mot de som säger att det är omöjligt att göra och pekar på den Kinesiska regimen som några som lyckats. Tja, förutom att han faktiskt inte har koll på situationen i Kina eftersom folk ändå kommer runt censuren där fortfarande.

  Vad tror du att han menar med detta? Implikationen är att eftersom man kan så ska man (ett väldigt vanligt tankemönster idag hos upphovsrättsindustrin) . För piratkopiering är så hemskt och drabbar de som inte är etablerade (även om dessa faktiskt verkar vara de som tjänar mest på det). Han både ljuger och överdriver med andra ord.

  Att hävda att det inte är att flörta med censuriver och påverka diskursen i samhället mot censur är att helt missa innehållet i det han skriver.

 • WysiWyg

  Men det är juh inte det de gör åt Kina.

  Poppo har rätt i att Bono inte påstår att Kina gör rätt, bara att de faktiskt spårar innehåll.

  Så även om han inte hyllar Kina, så tänker han bevisligen inte längre än plånboken räcker, eftersom det han förespråkar är minst lika hemskt, om inte värre, än det Kina gör.

  Dock så kan det som sagt vara värt att påpeka att han alltså har fel, ingen spårar innehåll i dagsläget, bara vissa nyckelord i DNS-adresser.

 • Poppovitch

  Daniel du borde nog se över dina engelska kunskaper. Bono säger inte att Kina har lyckats!! Läs för tusan om texten men gör det ordentligt den här gången, använd gärna Google translate om du inte förstår alla ord!
  Klart piratkopiering drabbar de som inte är etablerade, förr satsade ju skivbolagen regelbundet stora resurser på helt okända band, but those days are gone!

  Du bordee kanske slå upp ordet censurs betydelse innan du använder det nästa gång igen.

 • ulf_pirat

  re: poppovitch
  Om man använder metoder så att man vet vad folk skickar till varandra och vem som har skickat vad då är ju det ett verktyg. Detta verktyg kan användas till att bara jaga piratkopierare av olagligt material (om det är det som Bono menar): Detta verktyg kan också användas av en förtryckande regim, som kan ta reda på vem som lade ut filmen på regimens övergrepp, se t ex exemplet Iran där filmerna lades ut på thepiratebay. Det är ett verktyg att filtrera också, som kan användas. Poängen är att vi inte får låta makthavarna få dessa verktyg, för de är för starka. Det är också integritetskränkande när överheten kan se om man delar filmer av politisk natur, och sexuell natur t ex. Det avslöjar saker som man kanske vill hålla hemligt, eller själv vill avslöja när man själv vill.

 • Daniel Wijk

  Poppovitch: Är du arg? Jag talar och skriver enelska utmärkt.
  Censur: ”Censur är att genom förhandsgranskning hindra information från att nå allmänheten” enligt wikipedia. Det är precis det som Kina håller på med genom sin filtrering och det som Bono talar om i artikeln.

  Beskriv gärna utförligt vad stycke tre under rubriken ”Intellectual Property Developers” säger om du nu anser att det INTE är ett rop på censur och filtrering utav internet.

  Jag anser att du antingen är hjälplöst dålig på engelska eller hjälplöst dålig på att förstå vad folk skriver.

 • kenny_lex

  Det fildelas väldigt lite i Kina, men detta beror inte på den statliga censuren eller att Kina har blockerat alla fildelning sidor. Detta beror på att de flesta människor i Kina inte har en dator och att det är mycket billigt att köpa musik i Kina då mediebolagen sänkte priserna så att folk har råd att köpa och så att det inte blev lönsamt för maffian att bedriva försäljning av piratkopior som fortfarande är en stor marknad och ett vanligt sätt att få tag på musik, filmer och program i Kina.

  Så Bonos resonemang att Kina har lyckats stoppa fildelning med hjälp av censur och filtrering baserar sig enbart på hans okunskap och sin tro på att han alltid skall kunna tjäna miljarder på det han gjorde för mer än 20 år sedan.

 • Poppovitch

  Daniel om Bono skriver att Kina på ett skamligt sätt undertrycker oppositionen på nätet i Kina hur kan du överhuvudtaget få det tlll att han vill göra samma sak i andra länder! Antingen är du dum i huvudet eller så slutade du skolan innan engelskalektioner blev obligatoriska!
  Kenny Lex, Bono har inte nänmnt ett ord om att Kina lyckats stoppa fildelning. Kanske dags för dig också att läsa på lite innan du kritiserar.

 • Daniel Wijk

  Poppovitch: Det hela handlar om att du saknar läsförståelse. Jag är medveten att ni är en fem-sex stycken i landet som läst orginalartikeln som inte kan utläsa vad som skrivs och troligtvis väldigt sällan ens läser i engelska tidningar. Det är bara att beklaga.

  Att du inte kan läsa det stycket som att han vill se liknande aktioner är egentligen helt otroligt men det finns idioter för allt.

  Fundera över varför han ens tar upp filtrering och censur i samma stycke som att ”rädda musik och filmindustrin” så kanske din hjärna börjar arbeta igen. Jag kommer dock inte att hålla andan.

 • WysiWyg

  Än en gång, vad han skriver är alltså följande;

  1. Man måste ”rädda” upphovsrättsindustrin.
  2. Detta ska göras genom att man granskar och filtrerar innehåll.
  3. Han påstår vidare att Kina gör detta, dock av dåliga skäl.
  4. Han tycker att eftersom Kina lyckas med detta så måste det gå, och att motargumentet att det inte går (eftersom det inte är vad Kina gör) är falskt.

  Så jodå, han vill filtrera/censurera internet, men han vill ”bara” att det är upphovsrättsskyddat material som ska filtreras/censureras, och att detta ska göras genom att aktivt övervaka allas uppkopplingar hos ISPn.

  Så, kan vi sluta diskutera vad han skrev och inte skrev, och istället fokusera oss på det faktum att han inte vet vad han snackar om och att han vill krossa friheten på internet och den makt det ger till befolkningen?

 • Poppovitch

  WysiWig har du glömt ta medicinerna idag?
  1. Det skriver han inte!
  2. Det skriver han inte heller utan bara att det är möjligt att spåra innehåll på nätet.
  3. Han skriver att alla vet att Kina gör det.
  4. Han skriver inte att Kina lyckats
  Förstår inte hur du får det till att han vill censurera nätet! Det är antagligen det sista Bono vill.
  ”det faktum att han inte vet vad han snackar om och att han vill krossa friheten på internet och den makt det ger till befolkningen?”
  Vilket fruktansvärt struntprat. Tänk igenom vad du skrev och gå sedan och skäms!
  Daniel, detsamma gäller dig!

 • WysiWyg

  Okej, ett sista försök då:

  1. Hela stycket om piratkopiering tycker jag är rätt talande, men det är en del som är mer talande än resten: ”[…] and rally America to defend the most creative economy […]”. Detta tolkar iaf jag som att han vill rädda upphovsrättsindustrin. Hur tolkar du det?

  2. Än en gång, han påstår följande; ”[…] that it’s perfectly possible to track content.”. Detta har jag svårt att tolka på något annat sätt än att han tror att det är möjligt att övervaka innehållet i en överföring. Hur tolkar du det?

  Och om det nu inte är så att han är ute efter att ”track content”, varför tar han upp det öht?

  3. Jag ser inte hur detta är annorlunda än vad jag skrev.

  4. Än en gång vill jag vända din uppmärksamhet mot punkt 2, han påstår att vi från ”[…] China’s ignoble effort to suppress online dissent […]” att det är fullt möjligt att övervaka innehållet, eller ”track content”. Hur kan man inte tolka det som att han påstår att Kina lyckas med att ”track content”? Han påstår juh att det bevisat att det är fullt möjligt?

  Jag kan dock ge dig att han inte ger direkt uttryck för att vilja krossa friheten på nätet, men jag står fast vid att han inte vet vad han pratar om, och att det han föreslår, att man övervakar innehållet i överföringarna, kommer ha effekten att det effektivt krossar friheten på nätet. Men som sagt, jag kan ge dig att han förmodligen inte riktigt insett detta själv.

  Och apropå att skämmas; du kanske ska undvika att använda personangrepp om du ska sätta dig på höga hästar och be andra att skämmas. Blir lite hyckleri över det hela.

  Men som sagt, berätta gärna hur du har tolkat hans skriverier, och helst då gärna de specifika citat jag tog upp.

 • Poppovitch

  1.Hur kan du få det till att han påstår att man MÅSTE skydda upphovsrättsindustrin han skriver ju faktiskt att de som drabbas värst är de oetablerade?
  2. Skriver han inte uttryckligen spåra och övervaka är dessutom inte samma sak.
  3. Jämnt skägg
  4. Lyckats med och vad Bono skrev är två olika saker
  Sen förstår jag inte riktigt hur ni kan missa att Bono lika gärna kan mena att man frivilligt flaggar upphovsrättsskyddat material? De som vill fortsätta att piratkopiera kan fortsätta som vanligt medan de som faktiskt är intresserade av att betala för sig kan på ett lagligt och enkelt sätt göra det. Antingen genom prenumeration som betalas genom upphovsrättsavgifter/donationer m.m. eller genom direktbetalning.
  Bra att du tar tillbaka dina värsta överdrifter dock.

 • Daniel Wijk

  Låter som Poppovitch har allvarliga läsförståelseproblem så jag tror vi lämnar det där.

  Snacka om att läsa in saker som det inte hintades om i artikeln överhuvudtaget…

 • Rox

  Kändes på sin plats med ett Citat eller gå hit : http://www.nytimes.com/2010/01/03/opinion/03bono.html?pagewanted=all

  Bono i NYT :
  ”Intellectual Property Developers

  Caution! The only thing protecting the movie and TV industries from the fate that has befallen music and indeed the newspaper business is the size of the files. The immutable laws of bandwidth tell us we’re just a few years away from being able to download an entire season of “24” in 24 seconds. Many will expect to get it free.

  A decade’s worth of music file-sharing and swiping has made clear that the people it hurts are the creators — in this case, the young, fledgling songwriters who can’t live off ticket and T-shirt sales like the least sympathetic among us — and the people this reverse Robin Hooding benefits are rich service providers, whose swollen profits perfectly mirror the lost receipts of the music business.

  We’re the post office, they tell us; who knows what’s in the brown-paper packages? But we know from America’s noble effort to stop child pornography, not to mention China’s ignoble effort to suppress online dissent, that it’s perfectly possible to track content. Perhaps movie moguls will succeed where musicians and their moguls have failed so far, and rally America to defend the most creative economy in the world, where music, film, TV and video games help to account for nearly 4 percent of gross domestic product. Note to self: Don’t get over-rewarded rock stars on this bully pulpit, or famous actors; find the next Cole Porter, if he/she hasn’t already left to write jingles.”

 • ulf_pirat

  ”that it’s perfectly possible to track content”. Ja men om man kan spåra allting så kan man också veta vem som läckte en nyhet om SÄPO till en tidning osv, demonstrationsbilder under oroliga tider osv, här kan man ha fantasi. Om man alltid litar på staten är det inget problem, det är som sagt ett verktyg, och ett verktyg som staten har kan användas på olika sätt. Det är det här som mediaindustrin och piratpartiets motståndare inte vill prata om. De vill fortsätta att skrika stöld och förlöjliga, men om man inte sov på historielektionerna så vet man hur farligt det kan vara när staten får verktyg som de massövervakar hela svenska folket med.

 • suka

  Intressant diskussion. Väldigt många inlägg men Godwins lag tillämpades inte än, vilket är ovanligt. Men dumhuvud och andra tillmälen kom ju som väntat :)

  Kanske beror den hysteriska debatten på vilken åsikt man har om grundfrågan?
  Men det är inte alls svårt att tolka hans uttalande som att en övervakning av internet är till gagn för de som inte anser att internet ska vara fritt. Sen att han inte fattar ett dugg om internet är en annan sak. Jag vet inte om kinas censur innebär att det är förbjudet att kryptera, men om det inte är det så lär det väl inte vara svårt att komma förbi censuren. Det skulle vara intressant och veta hur deras övervakning går till. Kan de se krypterade inbäddade filer i harmlösa filer t.ex.

  @ulf_pirat
  Håller helt med dig, men vill bara lägga till att det är inte bra heller att privata intressen får samma makt, det är minst lika farligt.