Barnmisshandel mer okej för invandrare

Ja, på nåt annat sätt kan man väl knappast tolka den här domen, där en pappa får lindrigare påföljd efter att upprepade gånger ha misshandlat sin dotter. Motiveringen är att han kommer från en kultur där det är okej att misshandla barn i uppfostrande syfte. Kulturrelativism på hög nivå.

– Han kommer från en bakgrund där det är tillåtet och accepterat att man gör på det här sättet. Han har levt i Sverige under en mycket begränsad period och ska åka tillbaka igen. Han påstår att han inte har haft kännedom om hur reglerna förhöll sig i Sverige. De omständigheterna ansåg vi var i viss mån förmildrande, säger domare Lars Jeppsson.

Slutsatsen är alltså att barn med föräldrar från andra kulturer har mindre rätt att inte misshandlas, än barn med svenska föräldrar. Det blir ju den logiska slutsatsen av domarens resonemang.

 • Tamm

  Jo men så var det ju i en tingsrätt också… du vet ju själv hur bra tingsrätter är på att sätta straff i proportion till brott. -> http://projo.se/2009/04/domen-mot-the-pirate-ba

 • gothbarbie

  Absolut! Tingsrätter borde avskaffas, eller åtminstone göras om fundamentalt. Det är PK-bedömning mer än seriös juridik.

 • K-SATANAS

  Så blir det när man har lekmän läs ”politikersvansen” som sitter i TR, d v s du måste tillhöra ett parti för att få kunna sitta med i tinget.
  Tror inte för en sekund att det är hela sanningen. Det är den inrutade grundsynen, rädslan för att vara rasister, främlingsfientliga eller kalla det vad du vill, som också slår igenom på våra rättsinstanser.
  Tack Gud för våra politiker, vad vore världen utan de lärde …

 • Adrina Wennström

  Det är väl hans skyldighet att att lära sig åtminstone några av de mest grundläggande lagar och regler som finns för det land som han bor i. Det är ingen ursäkt.

  Kom att tänka på Peter Wahlbeck när jag läste detta
  Ur moderatkommunisten (inte helt ordagrant citerat)

  ”Man läser ju då och då om nån Arab som knivskurit sin före detta fru för att hon inte ville ha honom. Men vad händer, vad händer för nånting? Det händer inget! Det händer ingenting! Han får bara hålla på och hålla på och hålla på…Det till och med går så långt att advokaten hans, försvararadvokaten kommer till rättegångssalen och säger så här: 'Ja men vi måste ta hänsyn till det här för hemma i Arabien där han kom ifrån, där är man inte van att behandla kvinnor på ett sånt sätt som vi gör här, där brukar man ta till kniven ibland när det behövs'. HEMMA I ARABIEN! Jag säger hemma i Arabien, där hade de fan blivit av med kuken för länge sen om man hade betett sig på det sättet!”

 • Adrina Wennström

  Peter Wahlbeck är som sagt väldigt extrem i sin komik, det var bara nånting jag kom att tänka på när jag läste inlägget. Jag tror inte heller att han tror på det där med att skära av kuken på män som misshandlar kvinnor. Men det gör det effektfullt i en komisk akt av den kaotiska typ som Moderatkommunisten och f.ö många av Peters andra nummer står för. Du kan tänka dig många män drog nog åt sig öronen av rysningar när han basunerat ut det över publiken. ^_^

 • Amarso

  Sjukt och galet! ”Rättssverige” gör mig kräkfärdig.
  Vet du nåt om ifall domen kommer överklagas?

  Om man resonerar så här så skulle det ju kunna finnas förmildrande omständigheter lite här och var. T ex kring mig och det jag nyss gått igenom – med tanke på vem jag är! Men det är klart, jag är ju svensk…

 • Amarso

  Hmm. För övrigt reagerar jag på att han ska betala så mycket som 30K till dottern i skadestånd.
  Det är en stor summa! Men kanske ser de till om pappan skulle ha pengar i förhållande till det.

 • Amarso

  Likaväl som jag tycker att, visst, självklart ska de lära sig hur vi lever och känna till våra lagar, så kan jag förstå att de kanske inte alltid gör det. Men det ska såklart inte kunna bli en förmildrande omständighet att handla på ett visst sätt och få en förmildrad dom för att man ”inte visste”. Det är ju allmän praxis att inte göra så.
  Att förstå kulturer och döma ut straff är två olika saker. Eller torde vara.

  Däremot tycker jag att Peter Wahlbecks ”kommentar” är lite överdriven. Men så är det ju komik också, vilket också bör beaktas.
  Att ”skära av kukar” hit och dit – vad skulle det lösa, menar jag?
  Man bör också skilja på straff som brottslig påföljd vid dom, och ren vedergällning. Oaktat hur fel gärningsmannen har handlat.
  Likväl som man ska visa att man inte tolererar brott och kränkningar, så måste man också visa tolerans inför kulturella skillnader – och då menar jag förstås inte att man ska acceptera kulturella handlingar som är rent oetiska. Men jag hoppas att ni förstår hur jag tänker. I vilket fall, att uttrycka att man bör behandla folk från andra kulturer som djur, för att de inte följer våra normer eller lagar, osv, är ju bara kontraproduktivt.
  Att markera att man inte accepterar handlandet är en sak och att uttrycka hat eller avsky är en annan.
  Förstås kan man hata ett handlande, men man brukar ju skilja på det och att hata de som handlat. I detta fall de som står så pass långt utanför vår kultur att de kan betraktas som isolerade från den. Peter Wahlbecks kommentar åsido, så tror jag att inte heller han skulle vilja se att man skar av mäns kukar.

 • Amarso

  LoL @ mig själv. Jag ser att det blev nåt slags fel i frasen ”brottslig påföljd vid dom”. Ehh. Lite rörigt uttryckt. Men jag menade alltså brottspåföljd vid dom, etc… *slår mig för pannan*

 • Amarso

  Ja, jag har själv rätt svårt för honom och hans komik. Men även så förundras jag över han som person. Men alla är ju olika och det är ju för väl. Men som sagt, du har rätt i att han är väldigt extrem när han snackar, oftast.
  Ska man vara riktigt dryg så kan man ju lika gärna då snacka om vad man ”kunde göra” med kvinnor som misshandlar… Det blir liksom inte så roligt, egentligen. Att prata om att man ska stympa människors könsorgan för att de betett sig illa. För mig är vissa saker roliga, även grova skämt, men andra saker är egentligen bara osmakliga och humorbefriade. Ska man få folk att spärra upp ögonen kan man egentligen göra det på smartare sätt. Ett sätt som dessutom inte är rent könsdiskriminerande, t ex. Vilket jag anser det är att prata om att hugga kuken av män, när man inte lika gärna får säga sy igen fittan på tjejer, eftersom det är politiskt inkorrekt, genom att man ju redan ser kvinnor som så mycket svagare, osv. Men sen är det ju tydligen ”roligare” att skämta om mäns kukar. ”Allt annat” om det motsatta könet, brukar ju mest betraktas som direkt olämpligt. Egentligen tycker jag skämten kring män borde få ett slut, åtminstone så länge man inte kan skämta om kvinnor på motsvarande sätt. Men som sagt, vad är det för roligt med att skoja om att man ska skära av kukar eller sy igen fittor…? Då är till och med kiss- och bajshumor roligare.