Årets första partiledardebatt

Debatten var inte mycket hänga i julgranen. Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin möttes i Agendas blockledardebatt. Inte ett ord om något som intresserar mig. Tjafs om pensionsbeskattning och sen mer fjantande om några procent hit och dit, samt om världens högsta skatter ska bli ytterligare lite högre för att några procent fler ska få jobb eller inte.

Konsten att få minimala skillnader att framstå som avgrundsdjupa, det är vad man kan kalla kvällens debatt en analys i.

Vår tids stora frågor är hur det största demokrativerktyget sedan tryckpressen – Internet – ska hanteras, eller snarare lämnas ifred, av politikerna innan de sabbar det totalt och avskaffar allt vad rättssäkerhet gör. Hur kommer det sig att polisen kan ta folks datorer med allt vad det innebär, utan misstanke om brott?

Hur kommer det sig att man går döende affärsidéers ärenden med lagstiftning som IPRED, ACTA, etc, ist för att lyssna på den miljon svenskar som fildelar och till synes är av helt annan åsikt än den generation av lagstiftare som härnäst planerar för ännu mer ökad övervakning i form av teledatalagring där all kommunikation (mail, mobiltelefon etc) ska lagras i databaser som tvivelsutan kommer läcka och den censur detta kommer innebära hos oss medborgare i rent självförsvarssyfte, för att inte ge polisen någon ursäkt att ta våra digitala liv ifrån oss som för många – inte minst olika minoriteter – är totalt avgörande för allt ifrån skapande av den egna identiteten (som för mig som transsexuell och sadomasochist t.ex.) som för att kunna kommunicera idéer och ifrågasätta makten via YouTube, etc.

Det här är frågor sittande politiker uppenbarligen inte förstår alls. De säger inte ett ord om det, hursomhelst. Istället sitter man och tjafsar om sekelgamla frågor där skillnaden i dagsläget i stort sett inte existerar mellan blocken, i jämförelse med den totala skillnad i uppfattning som den nya tekniken och övervakningshetsen står för mot oss Internetmedborgare.

Jag vill se Piratpartiet i TV-debatter. Tänk vad det skulle liva upp det här sömnpillret till valupptakt

Andra om detta: Skattepolitik och samhällsfilosofi, Marknadsliberalen,
 • bullzebub

  men som tur är finns det ju två partier i sverige numera . socialmoderaterna och piratpartiet! :-P

 • Andreas Eriksson

  Om du tror att de klassiska frågorna är döda så har du fel. Internet representerar bara en ny konfliktdimension/klyfta, samtidigt som den fördelningspolitiska klyftan förlorat i betydelse. Det innebär inte att beslut om offentlig verksamhet osv. skulle få mycket mindre konsekvenser.

 • Andreas

  ALLA alternativ är bättre än att ha Mona som statsminister och kan vi dessutom på köpet hålla miljöpartiet/terroristerna och vänsterpartiet så långt från politiska beslut som möjligt ja då finns det hopp om en framtid. Dock så måste alliansen gallra och reformera i sina egna led, folkpartiet och centern får slåss om vem som ska åka ut till fördel för piratpartiet.

 • Andreas Eriksson

  @Andreas: Du tror inte att det kan vara mer aktuellt att slänga ut typ… KD?!

 • Andreas

  Jag förutsätter att de inte klarar 4%-gränsen, dessutom så vet alla redan vilka religiösa fascister de är. Religion fyller ingen funktion i det moderna liberala samhället, sjuk moral och förtryck borde vi lämnat bakom oss för länge sedan.

 • Daniel Wijk

  Den stora valfrågan om 20 år är väl vilken färg det ska vara på kravallpolisens nya eldkastare…