Årets första partiledardebatt

Debatten var inte mycket hänga i julgranen. Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin möttes i Agendas blockledardebatt. Inte ett ord om något som intresserar mig. Tjafs om pensionsbeskattning och sen mer fjantande om några procent hit och dit, samt om världens högsta skatter ska bli ytterligare lite högre för att några procent fler ska få jobb eller inte.

Konsten att få minimala skillnader att framstå som avgrundsdjupa, det är vad man kan kalla kvällens debatt en analys i.

Vår tids stora frågor är hur det största demokrativerktyget sedan tryckpressen – Internet – ska hanteras, eller snarare lämnas ifred, av politikerna innan de sabbar det totalt och avskaffar allt vad rättssäkerhet gör. Hur kommer det sig att polisen kan ta folks datorer med allt vad det innebär, utan misstanke om brott?

Hur kommer det sig att man går döende affärsidéers ärenden med lagstiftning som IPRED, ACTA, etc, ist för att lyssna på den miljon svenskar som fildelar och till synes är av helt annan åsikt än den generation av lagstiftare som härnäst planerar för ännu mer ökad övervakning i form av teledatalagring där all kommunikation (mail, mobiltelefon etc) ska lagras i databaser som tvivelsutan kommer läcka och den censur detta kommer innebära hos oss medborgare i rent självförsvarssyfte, för att inte ge polisen någon ursäkt att ta våra digitala liv ifrån oss som för många – inte minst olika minoriteter – är totalt avgörande för allt ifrån skapande av den egna identiteten (som för mig som transsexuell och sadomasochist t.ex.) som för att kunna kommunicera idéer och ifrågasätta makten via YouTube, etc.

Det här är frågor sittande politiker uppenbarligen inte förstår alls. De säger inte ett ord om det, hursomhelst. Istället sitter man och tjafsar om sekelgamla frågor där skillnaden i dagsläget i stort sett inte existerar mellan blocken, i jämförelse med den totala skillnad i uppfattning som den nya tekniken och övervakningshetsen står för mot oss Internetmedborgare.

Jag vill se Piratpartiet i TV-debatter. Tänk vad det skulle liva upp det här sömnpillret till valupptakt

Andra om detta: Skattepolitik och samhällsfilosofi, Marknadsliberalen,