Vuxna problem pådyvlade barn

Det här är ett utmärkt exempel på hur vuxna tror att det som de ser som problem, måste vara ännu större och värre problem för deras barn, när det oftast är precis tvärtom.

Alla elever vid skolan i södra England kallades kort efter terminsstarten till en samling i aulan. Skolledningen hade ett tydligt meddelande:

– Ni har märkt att en elev saknas. Det är för att han numera är en flicka.

Skolkamraterna ska ha uppmanats att i fortsättningen behandla 12-åringen som en flicka och använda det nya flicknamnet.

Upprörda föräldrar till 12-åringen skolkamrater tycker att skolan agerat okänsligt.

– Om skolan hade skickat brev till oss föräldrar först hade vi kunnat förklara för barnen på vårt egen sätt. Föräldrar har rätt att få veta när deras barn ställs inför så känsliga frågor som könsbyte vid så unga år, säger en mamma.

Aftonbladet

Det handlar om ett barn med transsexualism, med modiga föräldrar som tagit steget att göra det enda rätta – respektera sitt barns upplevelse av sin egen identitet och behandlat henne därefter, redan i tidig ålder. Det bör – förutsett att man kan vara någorlunda säker – göras så tidigt som möjligt anser jag. För att etablera och bekräfta barnets självbild hos sig själv och hos omgivningen. Det är oerhört fundamentalt för utvecklingen som människa att få bekräftelse som individ.

Jag har många gånger känt att jag ligger tio år efter mina jämnåriga. Jag känner mig som 15 snarare än 25. Jag har precis börjat bli dugligt bra på att sminka mig och sätta upp håret. Jag har lärt mig handla kläder och åka tunnelbana på egen hand. Jag har bekräftelsebehov som en femtonåring och jag räknar antalet pojkvänner jag haft på en hand.

Mina jämnåriga har för länge sedan passerat den fasen. De stannade inte upp som jag, lämnade i en kropp och könsroll de saknade manual och all intuitiv förståelse för. De isolerade sig inte för att de kände sig fel i varje socialt sammanhang. Jag är jätteglad att jag var ”bara” 22 när jag insåg vad som var fel och att det fanns en möjlighet till lösning på min förbryllande tillvaro. Men det går inte en dag utan att jag önskar att den lösningen funnits när jag var 15. Eller varför inte 12?

Då kanske jag hade förstått varför de enda fantasier om killar som kändes naturliga var med mig själv som tjej. Varför jag var avis på tjejer i allt de gjorde och varför min dagliga charad för att hantera tillvaron dugligt inte eg. behövdes.

Reaktionen från föräldrarna är som alltid med hönsmammor; hysteri. ”TÄnk på barneeen!!!11”

Ja, hur förklarar man egentligen för sina barn att Alex egentligen är en Alexandra? Man gör det precis så enkelt som det är. ”Alex är egentligen en flicka, men det blev fel när hon föddes så kroppen blev en pojkes. Nu ska läkarna hjälpa henne så allt blir bra”.

Problemet är förstås okunniga föräldrar som inte själva kan hantera att någon är transsexuell och projicerar sin egna osäkerhet på sina barn. Det är inte de som mobbar, är okunniga och respektlösa – nej det är barnen!

För barn är allt i tillvaron nytt och varje dag möter de ständigt nya mysterier där de förlitar sig på vuxnas förenklade förklaringar för att försöka förstå. Därför är det inte konstigare än man gör det för dem. Om Alex egentligen är en Alexandra, för att det helt enkelt är så att ibland blir inte allt som det skulle i mammas mage, så är de inte svårare än så. Precis som vissa pojkar blir kära i andra pojkar och precis som ingen kan förklara hur den där jävla offside-regeln i fotboll egentligen fungerar för mig, fast jag är 25 och verkligen försökt fatta. Det är bara acceptera att det finns saker man inte förstår och ibland finns inget att fatta.

Det vet alla barn, liksom de flesta föräldrar verkar behöva en påminnelse.

http://www.aftonbladet.se/wendela/article5817394.ab