The pirates made me do it!

Jag vet inte hur gammal Per Strömbäck är, men uppenbarligen är han inte 80-talist.

Vi 80-talister har nämligen LAN:at sen tidig pubertet. Först med krångliga koaxsladdar som inte fick ligga i kors och nätverk som tog ett dygn att sätta upp, innan de äntligen fungerade, så man kunde kopiera kompisens Duke Nukem 3d, eller Doom 2.

Sen kom hubbar och tp-sladdar. Win 98 var ett helvete få nätverk att funka på, men det gick oftast med lite slit. Ibland en halv dag, innan man kom på vad felet var. Det var lite av charmen med LAN. Förutom en massa cola, Gorby’s piroger och micrad panpizza.

Något som alltid präglade varje LAN var fildelning. Man kopierade varandras mp3-arkiv. De nyaste spelen. Filmer man inte fått tag på etc. Internet var för segt och dyrt. Det var på LAN man hade chansen att få en dräglig hastighet (10mbit!) och kunde ta del av allt man inte själv hade. Genom att själv dela ut allt som nån annan kunde tänkas vilja ha på sina hårddiskar så deltog man i fildelningen.

Alla ger vad de har och alla får vad de vill. Kommunism som fungerar, kan man säga. Eftersom ingen förlorar det de har på datorn, alla bara får mer.

Att därför beskylla piraterna som fildelar för att tvinga Sverige till en digital stenålder och få det att framstå som att vi är en avart från den normale LAN:aren, det är helt enkelt befängt. LAN har alltid handlat om fildelning. Det var först när tillräckligt många fått tag på gratis 3d Studio Max och Photoshop (crackade) och börjat producera en massa material, som det dök upp tävlingar i sådana ämnen.

Multiplayerspel var förstås det första man kopierade. För att kunna spela i LAN. Alla ägde ju inte spelet man körde, så man kopierade dem av varann. Counter-Strike, Quake, Quake 2 och 3 etc. Den som hade mest intressanta saker hade högst status. Det var här man hittade roliga videos innan YouTube fanns. Man fick tips om bra program och lärde sig saker.

Jag har svårt inte bara skratta åt detta befängda uttal:

Dreamhack-evenemangen fångar den här konflikten. Där samlas publiken för att spela tillsammans, tävla med varandra, utbyta tips, skapa nytt innehåll, umgås. Allt det som är positivt i medskaparkulturen. Tyvärr grumlas bilden av de som anser sig ha rätt att ta för sig av andras ansträngningar utan tillstånd eller motprestation.

Jag hävdar att detta är en bieffekt, en avart. Den som piratkopierar hemma, kommer förstås även att göra det på en datorfestival.

Ickekommersiell fildelning är en självklar del av LAN;ande. Dreamhack lockade för att det fanns mer material att ta med sig hem därifrån. Man åker inte till dreamhack med en ny tom 1TB-hårddisk för att ladda ner gratismaterial. Man laddar ner porr, film, spel och annat upphovsrättsligt material därför att det är så man alltid gjort på LAN. Det är det som ÄR LAN ffs!

Att sedan påstå att detta naturliga beteende är något fuffens som tvingar fram övervakning etc, är ju helt befängt. Det är som att påstå att den som går i kort kjol och synlig string tvingar fram våldtäkt. Information want’s to be free.

Piratpartiet vill avkriminalisera det här beteendet som är självklart för mig och många andra. Jag är stolt att kalla mig pirat!

Andra om detta:
Sagor från livbåten