Stackars muslimer

Malaysia har shariadomstolar. Ni vet sånna där som muslimer fattar sig med, för att döma andra muslimer och som inofficiellt finns i Sverige, fast de inte får finnas.

Nu har en kvinna, en fotomodell i 32årsåldern dömts för att ha druckit alkohol till prygling. Det är lite sexigt, det får jag erkänna, men eftersom jag inte får piska så bortser vi från det och fokuserar på att det naturligtvis är absurt att låta religion styra lagstiftningen.

Alla människor ska ha samma rättigheter, det är grunden för liberalismen. Dessa rättigheter gäller också alla, vare sig de själva vill eller inte. De gäller i synnerhet barn som aldrig kan klassas som tillhörande någon religion. De går inte att förhandla bort. Så det spelar ingen roll att muslimerna själva säger att det bara gäller dem och att det på något sätt är ”frivilligt”. Lagstiftning baserad på religion hör inte hemma i ett civiliserat liberalt samhälle och Malaysia får därmed tyvärr se sig som dess motsats.

Hade Kartika inte varit muslim hade hon kunnat dricka sin öl utan påföljd. Malaysia, med stora kinesiska och indiska minoriteter, har ett dubbelt rättsväsende. Shariadomstolarna kan straffa muslimer för religiösa förseelser.

Utöver sex slag med käppen ska Kartika böta 5 000 ringgit (över 10 000 kronor) för den öl hon drack på en nattklubb i delstaten Pahang förra året. Fotomodellen, som annars bor i Singapore, säger att hon accepterar sitt straff.

SvD