Sprutbyten, säger socialstyrelsen mfl

Äntligen har socialstyrelsen, smittskyddsinstitutet och statens folkhälsoinstitut tagit sig i kragen och går nu gemensamt ut på DN Debatt positiva till sprutbytesprogram. Det var ju inte ett decennium för sent.

Sverige ligger ordentligt efter resten av Europa på den här fronten och enda anledningen till det är den kristna fanatiska antidrogmentalitet som tyvärr har förpestat landet. Frikyrkor, nykterhetsrörelser och dyl må ha haft en god strävan, men när resultatet är en religiös övertro på ett utopiskt drogfritt samhälle, där verkliga människors liv och hälsa offras på de rätttrognas altare, då har det gått för långt.

För resultaten låter inte vänta på sig. Vi har redan sett utbrott av hepatit och HIV i Sthlm och Gbg där man inte haft sprutbytesprogram, medan spridningen av dessa sjukdomar varit avsevärt lägre i Malmö och Lund, där man har implementerat sprutbytesprogram. Måhända för att man är närmre verklighetens folk på kontinenten…

Svenska och internationella erfarenheter pekar entydigt på att välskötta sprutbytesprogram har dokumenterat positiva effekter. Såväl WHO, FN:s hiv-program UNAIDS, Internationella röda korset och Världsbanken rekommenderar sprututbytesprogram som en effektiv metod för att minska smittspridningen av hiv och hepatit. Det är hög tid att en gång för alla slå hål på myterna och ta de vetenskapliga belägg som finns på området på allvar. Sprutbyte motverkar smittspridning, ökar inte antalet narkomaner och påtvingar inte ett land en drogliberal politik. Det är något som nästan alla länder inom EU har insett och därför infört sprutbyte för missbrukare. Undantagen är Sverige – frånsett programmen i Malmö och Lund – och Grekland.

Så nu kanske äntligen de ”ortodoxa kristna” som sympatiserar med grekerna får stryka på foten i den här frågan. Det vore verkligen på tiden. Vi behöver mindre tro och mer vetenskap i narkotikarelaterade frågor. Så kanske Sverige till slut kan slå hål i både yrkeskriminellas försörjning, skaffa kontroll över substanserna och minimera de negativa effekterna av drogbruk, genom en skademinimerande politik i framtiden. Det vore något att jubla över!

Mer hos: Stardust,

 • WysiWyg

  Är jag den enda som tycker det är lite småroligt att Världsbanken ska ha uttalat sig i frågan? *fniss*

 • brynolf

  Eller ”inte ett decennium för tidigt”, kanske du menar. =) Intressant att det börjar röra på sig i den här frågan. Kanske dumt att vara optimistisk, men…
  .-= brynolf´s last blog ..Warner och det blå skåpet =-.

 • Asemah

  ”Sprutbyten”… *fniss*

  Jag tänkte ju inte på sprutor det första jag gjorde… :P

 • ”Så länge narkotika innebär brott så ska man inte tillhandahålla verktygen till det, säger Lisbeth Rydefjärd, vice ordförande i landstingsstyrelsen i Jönköping.”

  Gissa partitillhörigheten?

  Just det. Kristdemokraterna
  .-= Niklas´s last blog ..Reglering av internet =-.

 • KD sätter väl sig på tvären som vanligt. Med tanke på Hägglunds skeva och ytterst omänskliga åsikter i majoriteten av frågorna han ställs inför, så är ju deras synpunkt rätt solklar. Att det räddar liv är tydligen inte så viktigt. Kristet värre.

  De kanske borde passa på att ta bort lagen (regeln?) som säger att homosexuella män inte ska kunna ge blod. Homofobisk jävla bullshit, rent ut sagt.
  Allt blod testas för alla möjliga sjukdomar, så det argumentet bör ju försvinna omedelbart. Eller så är det så att de testar hetero-blod lite hipp-som-happ, eftersom chansen är ”så liten”.

  KD är väl generellt sett emot att människor stoppar vad de vill i sina egna kroppar, vara sig de är snopp i anus eller kanyler i armen. Att stoppa droger i kroppen handlar ju dock om att kontrollera sitt sinne, och det är ju faktiskt någonting som religion sätter sig emot på en rent fundamentär nivå – det är bara bibeln som får kontrollera dig.

  KD är emot silikontuttar, va? :)
  .-= Patrik´s last blog ..Det trodde jag inte om Vint Cerf =-.