Spiken i kistan för TV

Vi liberaler är ju väl bekanta med fenomenet om ”oavsiktliga konsekvenser” som kommer som en naturlag så fort politiker börjar pilla i folks liv. Man vill uppnå en sak, försöker styra folk att göra som man vill, men som en hal jävla fisk envisas folk med att aldrig riktigt göra som politikerna försöker få dem till och så blir det massa oavsiktliga bieffekter från kontrollfantatismen som man inte alls kunnat förutse.

HAX och Karl Sigfrid skriver om hur EU-byråkrater vill styra folks tv-tittande så att man får upp kvoten på inomeuropeisk TV-konsumtion. Det finns nämligen ett EU-direktiv som säger att hälften av allt som sänds på TV måste vara EU-producerat. Vad folk vill se spelar ingen roll när det finns intressegrupper att skydda!

Det är förstås helt idiotiskt och resultatet förutspår jag kommer bli det självklara – att folk slutar se på tv i än större utsträckning och istället konsumerar sin underhållning i ännu större grad via de libertarianska the Internets.

Internet är nämligen grundat på de libertarianska principerna om decentralisering och frihet som vi alla i praktiken kommit att uppskatta. Det låter sig inte formas och kontrolleras, regleras och styras av klåfingriga politiker. Och auktoriteter skriker förstås om hur det är anarki och kaos, men alla som vuxit upp med Internet vet att den friheten är värd varenda barnporrbild som kan tänkas spridits. Det finns helt enkelt större värden än statlig kontroll!

Vad händer om jag inte kan se Bill Maher’s Real Time på svensk tv? Jo, jag laddar ner det förstås. HBO går ju inte ens få tag på i Sverige på laglig väg. Man får snällt hoppas att t.ex. SVT eller nån annan kanal har modet att ta upp populärt material något år i efterhand, som nu när SVT börjar sända True Blood (andra säsongen är precis på väg att ta slut), också det HBO-material.

Om vi konsumerar och efterfrågar ”för mycket” amerikansk TV så beror det förstås på att det är där de bästa produktionerna görs. Att sätta en kvot är som att förbjuda folk att köpa den mat de vill ha, för att den inte i tillräcklig grad är svenskproducerad.

Det är såhär det blir när man centraliserar makt. Olika grupper försöker använda den makten för att sko sig själva på alla andras frihets bekostnad. Bönder vill ha bidrag för att inte konkurreras ut av bättre bönder utanför EU. TV-producenter vill ha bidrag (eller tvingande lagar) för att få sälja mer än sina bättre konkurrenter på andra sidan Atlanten.

Ist för att låta en fri marknad sortera ut de som är kassa, så låter man staten skydda olika grupper från konsekvenserna av deras egna handlande. Staten är inget annat än en curlingförälder som lär folk att det finns en Tomte man kan skicka önskelistor till för att få det man eg. inte gjort sig förtjänt av!

Staten tjänar sig själv och intressegrupper ser sin chans att få en del av kakan. Ist för att var och en står på egna ben ska vi alla leva på alla andras bekostnad. Det är statens stora lögn och illusion som gör att folk vill ha kvar eländet i den form den finns. Inte som ett skydd för dina negativa rättigheter, utan som en förälder som tar dina syskons saker, för att fördela ”rättvist” på deras bekostnad.

Det är inte solidaritet. Det är stöld. Det är inte hjälp, det är curlande och att skydda folk från att lära sig av konsekvenserna av deras eget handlande. Från individ upp till intressegrupper och företag. Det är fel!

Lär något av Internet! Reglering är aldrig värt vad det kostar i slutändan. Det är en illusion som säljs till oss, en lögn att man kan kontrollera människor så allt blir fint och bra. I själva verket är det enda som händer att vi alla får ännu mer av vår frihet uppäten för illusionen av trygghet, medan någon sitter i toppen och lever på din rädsla och osäkerhet i att kunna stå på egna ben, och matar dig med lögner och dåligt samvete. Du klarar inte dig själv. Du är ett offer. Staten är din räddare.

Kanske du inte är ett offer? Kanske frihet är värt något? Kanske det är dags bli vuxen, sluta se staten som din förälder du inte klarar dig utan? Kanske sluta tro att du måste vara rädd för allt, alltid och att utan staten är du ett utsatt barn medan staten är den som verkligen offergör dig? EU är bara ett mer tydligt exempel på samma mentalitet vi accepterar för den svenska staten. Tänk på det, nästa gång du hör om nästa idiotiska reglering som skapats av politiker i syfte att ta lite mer av din frihet för att göra dig lite tryggare…