Smokefest 2009

Det sög. Vågar man inte stå för sina åsikter ska man inte göra ett arrangemang. Och ett arrangemang behöver ledning och en samlingspunkt.

Visserligen var det väl menat vara ‘inofficiellt’. Men när det är så inofficiellt så ingen ens märker att det pågår, ja då försvinner lite poängen om meningen är att man vill få uppmärksamhet kring narkotikapolitiken, vilket iaf jag inbillade mig var hela poängen. SVT hade två tjejer där, men de var lika vilsna som vi. ”Var är de nånstans?”.

Två söta SVT-tjejer var lika förvirrade som vi. Var är de?
Två söta SVT-tjejer var lika förvirrade som vi. Var är knarkarna?

Så den potentiella uppmärksamheten gled ur händerna som inte fanns där. Ett utmärkt tillfälle att låta en talesperson ge uppmärksamhet kring narkotikapolitiken i Sverige och hur galen den är, men såvitt jag märkte fick de aldrig chansen att göra nåt reportage.

Men vi hade mysig picknick iaf.
Men vi hade mysig picknick iaf.

Lite tunnbrödrullar, te i termos och tröjor mot blåsten, sen hade vi iaf en mysig picknick, så helt bortkastat var inte resan. Vädret var fint, även om det började dra lite väl kallt framåt slutet. Vid 18-tiden åkte vi hemåt igen.

Trevligt sällskap!
Trevligt sällskap!
Duell i svensexa
Duell i svensexa
Och annan underhållning
Och annan underhållning

Inget jag kommer rekommendera nån annan att åka på, förrän man byter koncept.

 • Sigrid

  Damn, vad snygg du ÄR!

 • Niklas

  Lite media blev det i alla fall. Grym insats av KRIS som gjorde motaktion och som har trovärdighet i frågorna!
  http://www.dn.se/sthlm/cannabisfest-i-ralambshovsparken-1.914145
  http://playrapport.se/#/video/1628812

 • Sigrid: Tack :)

  Niklas: Ja, för KRIS är ju inte alls korrupta kriminella med interna problem som skadar allt vad trovärdighet de en gång hade?

  Alkohol är ”inkörsporten” till droger, inte cannabis.

 • Daniel Wijk

  Medlemmar i KRIS har, av naturliga skäl, mycket att vinna på att flytta problemet från krimminella handlingar utförda utav personer (med eget ansvar) till exempelvis narkotika.

  Jag tycker att KRIS gör en del bra grejjer men det är ganska löjligt att utgå ifrån sig själv och sedan applicera sin erfarenhet på resten utav befolkningen. Människor är olika och beter sig olika.

 • Hanna, frågan är ju om du fick till det med de söta SVT-tjejerna, eller hur? :)
  .-= Patrik´s last blog ..Balansen är obalanserad =-.

 • Niklas

  Hanna:
  Jag vet inget om KRIS interna problem, men något de i alla fall har erfarenhet av är ju missbruk av olika droger och därmed viss trovärdighet.

  Varken alkohol eller cannabis kan vara inkörsport till droger eftersom båda är droger och jag är ingen anledning att försvara alkohol. Jag skulle gärna sett att det inte fanns någon alkohol i samhället som förstörde människors liv, men när det gäller alkohol så ser situationen helt annorlunda ut. Ett förbud av alkohol skulle inte ha goda effekter, men cannabis används i så liten utsträckning att ett förbud är effektivt. Och det är ju så att väldigt få börjar med tyngre droger utan att först ha testat cannabis. Samtidigt ska vi så klart komma ihåg att även cannabis i sig har många skadliga effekter, för enbart inkörsport argument räcker ju inte för förbud.

  Daniel:
  KRIS är väl vad jag vet ganska tydliga med att de tar ansvar och vill förändra sina liv. Folk i KRIS står för vad de har gjort och skyller inte på droger, det är min erfarenhet. Samtidigt är det ju oerhört tydligt att droger spelar en väldigt stor roll i brottslighet och misär och där har KRIS erfarenheter.

  Jag håller helt med om att man inte kan applicera individers erfarenheter på hela befolkningen. Det är något som jag hela tiden för fram också, men det kan ju vara så att personliga erfarenheter leder till insikter som gör att man skapar sig en viss åsikt om erfarenheten stämmer överens med fakta, osv.

 • Niklas: Att fråga missbrukare om drogers negativa sida ger inte en statistiskt representativ bild. Det är som att fråga alkoholisterna på torget om alkohol. Du får en snedvriden bild, eftersom anekdotisk bevisföring inte är empiriskt giltig.

  En miljon svenskar erkänner sig nån gång ha använt cannabis. Förmodligen är då den faktiska siffran väsentligt högre, eftersom folk inte gärna erkänner brott.

  Missbrukare blir kriminella för att de inte kan finansiera dyra droger på annat sätt. Inte för att drogen i sig för folk till kriminella. Det är ett resultat av priserna på drogen, vilket är ett resultat av tillgängligheten och riskerna de som sysslar med hanteringen utsätts för. Den gemensamma nämnaren? Att substansen är kriminell. Alkoholister blir inte kriminella. Varför kan man fråga sig? Måhända för att de får hjälp, till skillnad från ”knarkarna”?

  Patrik: Jag pratade inte med dem så nej det blev inga sexorgier i parken, tyvärr.

 • Niklas

  Hanna:

  Självklart inte, men vi har inte snackat någon statistik eller något mer kring fakta och så och jag vet inte om jag orkar. Det har man gjort lite för många gånger. Men vi ställer ju lite erfarenheter mot varandra och då tror jag mer på KRIS än på några hippies i en park.

  För övrigt, på tal om statistik, så är en väldigt stor del av de som sitter på Sveriges fängelser just alkoholister och ganska många är även narkomaner.

  ”Måhända för att de får hjälp, till skillnad från “knarkarna”?”
  Hur skulle vi ha det nu? Behöver de hjälp eller är droger varje persons ensak och dessutom ofarligt (i alla fall när det gäller cannabis)?

  Det finns hjälp att få både för narkomaner och alkoholister, men vilka som får hjälp och hur den fungerar är beroende av många olika faktorer. Dessvärre är beroendevården inte lika effektiv och tillgänglig som man skulle önska, utan långt därifrån. Men det innebär inte att den svenska narkotikapolitiken inte är bra för att förebygga narkotikaproblem.

 • Daniel Wijk

  Niklas: Du får väl tro mest på vem du vill men om du tror att sanningen är så enkel så är det med störst sannorlikhet du som går på pumpen.

  ”Hur skulle vi ha det nu? Behöver de hjälp eller är droger varje persons ensak och dessutom ofarligt (i alla fall när det gäller cannabis)?”

  Droger är varje persons ensak, precis som allt annat som rörs ens hälsa. Precis som med hälsan så kan man söka hjälp (gå till doktorn t.ex) utan att ge upp rätten till sin egen kropp.

  ”Men det innebär inte att den svenska narkotikapolitiken inte är bra för att förebygga narkotikaproblem.”

  Nej, den är inte dålig pga beroendevården utan för att vi inte satsar -mer- på beroendevård och mindre på att sätta folk i fängelse.

 • Thisorder

  ”Hur skulle vi ha det nu? Behöver de hjälp eller är droger varje persons ensak och dessutom ofarligt (i alla fall när det gäller cannabis)?”

  Hur skulle vi ha det nu? Behöver folk banta eller är mat ofarligt?

 • Dabrinko

  Jag tror att merparten av folket som gick ut på lördagen var på Blommor och Bin istället.

 • Isa

  Vänta lite nu här, är mannen med pirat-tröjan en Axnér?