Röstdag!

Idag var jag med Micke och röstade här i Västerås på stadsbibliotekets hörsal. Jag har inget bildbevis, så ni får ta mig på orden! Det var dock snabbt avklarat och eftersom vi förtidsröstade var det dessutom lite folk, så inget behov av att stå och ödsla massa tid i en lång kö. Väldigt skönt! Rekommenderas.

Det var dessutom nån slags parad på stan som hördes lite här och var. Vilka det var och varför de spelade hann jag inte uppfatta, men någon mer insatt kanske kan informera mig? Vi hade först en teori om att det hade något med polisskolan att göra, eftersom de spelade theme-låten från Polisskolan-filmerna. Men sen var det lite alla möjliga låtar, så det kanske var en ren slump.

Är det någon som vet om det kommer hållas nån slags sammanställninga av förtidsrösterna innan röstdagen? Det vore ju spännande hör hur Piratpartiet ligger till. Valsedlarna låg iaf där de skulle. Själv har jag skrivit upp mig på sju vallokaler till valdagen som förhoppningsvis ska få de valsedlar som är tilltänkta för dem (mitt lokalsinne är inte det bästa).

Om det finns någon enstaka vallokal som ännu inte är täckt, ta tillfället i akt att bli en av aktivisterna som såg till att vi fick röster!

 • Robbin Henryson

  Förtidsröstningsblanketterna kommer inte att öppnas förrän efter valdagen. Du har nämligen rätt att springa och ångra dig (senast till valdagen). Det är därför de la ihop ditt förseglade kuvär i ett annat kuvär.

  Det var tydligen väldigt viktigt att poängtera för den stackars lilla damen som inte förstod varför två välklädda (kostym) bara gick fram och tog en lapp från piratpartiet, hon var väldigt bekymrad.

 • Jonas

  ”Är det någon som vet om det kommer hållas nån slags sammanställninga av förtidsrösterna innan röstdagen?”

  Om du menar resultat av förtidsröstningen så går det inte. De är förseglade fram tills lokalerna stänger på valdagen, och räknas samtidigt som de andra rösterna.

 • Monica

  Riksförbundet Unga Musikanter har festival i Västerås hela helgen. Antagligen hörde ni någon paradorkester eller liknande spela. ;)

 • Monica: Ja, det såg ut som en paradorkester. :)

 • Jonas: Okej. Det är alltså inte ifrån dem man brukar få nån slags valprognos, utan det är från muntliga stickprov gjorda på olika vallokaler?

 • Arakun

  Så som valsystemet fungerar finns det inte ens nån möjlighet att räkna förtidsrösterna innan röstdagen. Du har rätt att ångra dig och lägga en ny röst på valdagen. Först vid rösträkningen skiljs valkuvert från ytterkuvert och valkort och har personen då även röstat på valdagen så sorteras förtidsrösten bort.

 • Jonas

  Exakt. Plus lite statistiska beräkningar på både stickproven och resultaten från de små valdistriken så fort de första resultaten har rapporterats.

 • Jättebra Hanna! :)
  jag har också röstat, redan i onsdags. Inte skrivit om det ännu dock. Ska snart! :)

  malokis senaste bloggpost..Piratmamma som vågar tro på barnen

 • Amarso

  Jag fick 5000 valsedlar till de 5 lokaler jag anmält mig på. Jag bor i en svensk storstad och området jag har är det som flest går och röstar, jämte en annan lokal. Hittills har dock inte många av valsedlarna gått åt… Inte ens ett par hundra. Så än känns det lite trist. Hellre att man fick agera skytteltrafik, liksom. Hoppas det blir annorlunda på valdagen.

 • Göteborgaren

  Bruksanvisning för röstmottagning och räkning i vallokal:
  http://www.val.se/europaparlamentet_2009/valadministration/Handledning_vallokal.pdf

  Din förtidsröst skall normalt sätt transporteras i ytterkuvertet till din ordinarie vallokal. Om du går dit och ”Ångerröstar” så skall du få tillbaka din förtidsröst, som då alltså aldrig kommer att räknas.