Roger Wallis sommarpratar & Peter Sunde om TPB

Roger Wallis, mannen med blommorna som vi alla minns från The Pirate Bay-rättegången i vintras, är i sommar en av SRs sommarpratare. Han berättar om sitt liv och om hur han kom till Sverige, om sin karriär och sin syn på fildelning.

Det som en gång handlade om ett ev. förbud mot kassettband och som sedan utvecklats till en fildelningskultur av globala proportioner genom Internet. Såhär säger Wallis själv:

– Musik från hela världen kommer att varvas med historier (sanna eller nästan sanna) från mina snart 50 år som engelsman i Sverige. Troligtvis blir det en hel del avslöjanden kring dagens polariserade debatt om fildelning, om upphovsrätt och om vad som är ”lagligt” eller ”olagligt” i internetåldern.

Roger Wallis vid TPB-rättegången
Roger Wallis vid TPB-rättegången

Peter Sunde har också skrivit en artikel på Expressens Debattsidor om symbolen The Pirate Bay och mediaindustrins ansvar för dess egen fortlevnad och utveckling. Jag tycker kort sagt att Peter Sunde har rätt.

Det är lätt att fastna i nostalgi och rädsla för förändring när The Pirate Bay som varit en sådan stor symbol för pirater världen över plötsligt tas ifrån oss. Åtminstone som många känner det.

Men om vi inte kan hantera den förändringen, vilka är vi att fördöma skivbolag och mediaindustri för deras konservativism och bakåtsträvande?

The Pirate Bay och torrenttekniken är redan en uråldrig teknik, i datatermer sett. Det är dags för nytt. Ta emot förändringen med dess potential för möjligheter och gör det med öppna armar, ist. för att cyniskt och bittert kritisera förändringen och vägra acceptera den och de som driver på den. Var inte en sån jävla mediamogul helt enkelt. :P

Pengarna från försäljningen går till en fond för utveckling i stil med de projekt personerna bakom TPB redan tidigare låtit regna över oss i en jämn strid ström. Det är alltså inte frågan om girighet (de hade varit värda varenda öre om de  fått pengarna, i min mening – men jag är ju inte kommunist).

Idag har jag min The Pirate Bay-tshirt på mig. Den symboliserar hädanefter förändring. Inget ska vara för evigt. Förändring har  ett egenvärde.

Slutligen passar det väl att återigen göra en påminnelse om morgondagens demonstration mot Stockholmsprogrammet. Den här videon hittade jag hos Scaber Nestor: