Religiöst vs Sekulärt samhälle

Jag såg just ett programKunskapskanalen som handlade om ”problemet” med barn ifrån muslimsk kultur, som inte respekterar kvinnliga lärare som manliga, som inte får delta i vissa ämnen för sina föräldrar (typiskt handlar det om sexualundervisning) och dylikt.

Saken är den att det spelar ingen roll att det handlar om muslimska ungar. Det kunde lika gärna vara konservativa kristna föräldrar, då de i stort sett delar precis samma grundsyn på världen. Enda skillnaden är att de flesta kristna är mer sekulariserade än de flesta muslimer, eftersom de är vana att leva i en sekulär kultur där deras vansinniga verklighetsuppfattning inte dikterar villkoren för politiken och hur samhället upprättas. Då måste vansinnet stå tillbaka och både dem själva, men framförallt deras barn, räddas från hur urspårad miljön hade blivit för dem om de haft oturen att växa upp helt präglade av sina föräldrars tro.

Det finns ingen som helst anledning att visa större tolerans gentemot islam och muslimer, än några andra religiösa människor. Att deras kultur är patriarkal (mansdominerad) och fundamentalistiskt (bokstavstroende) religiös, gör inte muslimer unika. Det är så all religion ursprungligen varit och är i sin rena form, i avsaknad av ett sekulärt samhälle som håller det stånget.

Det är inte genom nån slags självframmanad uppenbarelse som kyrkan tagit steg tillbaka och blivit mer sekulär, mer förnuftig och mindre fundamentalistisk. Det är resultatet av Upplysningen, av blod, svett och tårar. En kamp mellan upplysningens ideal av förnuft och rationalism, mot religionens fördygdligande  av det totala avsägandet av detsamma.

Det är en kamp som fortgår in i våra dagar. Genom att tillåta invandring (något jag som liberal stödjer) accentueras just denna konflikt. Konflikten mellan rationalism och blind tro. Det är nödvändigt att samhället, för att försvara den demokrati som är resultatet av religionens tillbakadragande, inte tolererar kulturella uttryck som i praktiken främjar en antidemokratiskt utveckling.

Rättigheter är individuella. Barn till religiösa föräldrar i Sverige ska ha samma rättigheter som barn till ickereligiösa. Därför är detta ”problem” inget annat än en illusion. I praktiken är svaret givet. Principen som ligger till grund för vårt samhälle är att religionen måste stå tillbaka, eftersom den i grund och botten är antidemokratisk.

På samma grund ska inte heller konfessionella (religiösa) friskolor tillåtas. Barn ska inte indoktrineras med statens goda minne; varken i socialism, konservatism, kristendom eller islam.

 • Andreas Eriksson

  Ungarna lär ju indoktrineras oavsett hur de går i skola, det är en oturlig konsekvens av skolsystemet och av barns förmåga att ta efter förebilder (här: lärarna).

 • Oscar

  ”Att deras kultur är patriarkal (mansdominerad) och fundamentalistiskt (bokstavstroende) religiös, gör inte muslimer unika. Det är så all religion ursprungligen varit och är i sin rena form, i avsaknad av ett sekulärt samhälle som håller det stånget.”

  Öhh, que? Är kulturen, religionen eller båda patriarkala (båda vet jag, men vad syftar du som intressant?). Sen ”all religion” låter väldigt generellt (var inte du emot allmän diskriminering, hopklumpning i grupper?). Själv är jag skeptisk till att kalla många av de hundratals inriktningar som finns på kristendom (protestantism, katolicism, grekisk-ortodox) för religioner, jag ser dem mer som statliga kontrollorgan, efterhand ersatta när makteliten hittat effektivare sätt att kontrollera oss. Helvetet infördes relativt sent i kristendomen och hade främst som syfte att skrämma till lydnad, något som förfinades i form av skärselden och avlatsbrev. Man upptäckte att en möjlighet att bikta sig istället för att det var kört efter en synd gjorde även syndare möjliga att kontrollera, dvs det var inte det spirituella värdet i att förklara vår existens och syftet med vår levnad som helvetet utförde utan det var ”hur kan vi kränga bönderna på mer pengar.” och det har jag svårt att definiera som religion, det är politik.

  Kolla upp korsets ursprung (korset infördes sent i kristendomen och var en hednisk symbol) och om det finns mer än Jesus som föddes 25 dec, med 3 kungar som följde en stjärna för att hitta honom, som dog på ett kors och uppstod efter 3 dagar.

  Ja, det är mina två cent i alla fall ;) Cya out there in da gräjt sajberspäjs o/

 • Agaton Nybro

  Trist och läsa ett så anti-liberalt inlägg på en i andra fall ganska läsvärd blogg. Det självklara ”svaret” på frågan om dessa ”problem” du skriver om är naturligtvis en total privatisering av skolan. På så vis kan sekulärfundamentalisterna skicka sina ungar till sina skolor och Muslimer till andra. Du förtsår, vi behöver inte vara överens om allt i samhället för att kunna leva tillsammans. Priset tar ändå pekoralen om att ”förbjuda” religiösa friskolor. Tänk efter lite innan du skriver, i alla fall om du envisas med attt kalla dig ”liberal”. Sosse passar nog bättre.

 • Agaton Nybro: Givetvis vore en total privatisering, samt ett borttagande av skolplikten det mest liberala. Men en sådan lösning känns inte särskilt trolig i det här landet, och då är ovanstående det näst bästa alternativet.

 • (Anledningen till att din kommentar inte kom igenom direkt var att nya besökares kommentarer måste godkännas, det är för att förhindra spam. Eftersom alla var nära identiska så raderade jag de andra tre kommentarerna. Att det dröjde med godkännandet beror på att jag legat sjuk en vecka i influensa.)

 • Mz

  I traditionell muslimsk tradition bedrivs ju sexualundervisning av kvinnor till andra kvinnor i ett harem eller liknande, om jag förstått det rätt. Jag ser inte riktigt någon motsättning.

 • Agaton Nybro

  Inga problem. Nu ser vi till att få in PP i Europaparlamentet!