Politiker mindre trovärdiga än horor

Enligt en undersökning gjord i Kina har politiker inget vidare förtroendekapital hos befolkningen.

The survey found that 7.9% of respondents considered sex workers to be trustworthy, placing them third behind farmers and religious workers.

”A list like this is at the same time surprising and embarrassing,” said an editorial in the state-run China Daily.

BBC News

Det finns väl mindre risk för att det inte stämmer när tidningen, som är stadsägd, konstaterar något negativt om sina egna politiker. Frågan är, säger detta mer om kinas sexsäljare än om dess politiker? Har sexsäljare i kina en reellt bättre social ställning? Troligen inte. Det är ändock en intressant notis.

Gratulationer till kinas sexsäljare!

 • Madmax

  Det som förvånar mig är att religious workers hamnar så högt, men jag antar att alla är inte lika cyniska som jag.

  Tycker George Carlin har bra koll på religion och gud.

 • Madmax: Man får tänka på att de inte är kristna i Kina, det hjälper antagligen lite deras rykte. :P

 • Madmax

  Kan tänka mig att det hjälper en hel del. Dessutom är ju religion är förbjudet om jag minns rätt. Det är enklare att få sympatier, när man riskerar något genom att gå mot strömen. Men samtidigt har dom ju sina munkproblem, men det påverkar kanske inte gemene man.

 • Madmax

  Hej Blogge. Jag vet att du kan Kina väldigt mycket bättre än mig. Så säger du att religion inte är förbjudet så tror jag på dig. Men har jag rätt när jag tror att religion inte är speciellt uppskattat av myndigheterna?

  Jag får det framför allt från en dokumentär eller om det var ett reportage om en kinesisk präst som jag upplevde hade stora besvär med myndigheterna. Vinklingen var att hans problem berodde på att han var kristen. Men det kanske främst är kristna som är drabbade?

  När det gäller munkproblemen så tänker jag på tibet, där jag har fått intrycket att munkarna är drivande i separatiströrelsen.

 • Blogge Bloggelitio

  Nej, religion är inte förbjudet… var får folk allt trams ifrån?

  Med religionsarbetare avses buddistiska munkar och liknande. Vad är det för ”munkproblem” du talar om?

 • Sovjetunionen på sin tid förbjöd religion, det kan alltså vara där ifrån du får det. Enligt Marx var ju religionen som bekant ett opium för folket och ett medel för att folket inte skulle lägga märke till den arbetsbörda som de fick av kapitalisterna.

  Kristna har problem lite överallt i Asien eller?
  .-= Odelberg´s last blog ..Integration, tolerans och sekularism är ett tresidigt mynt =-.

 • Blogge Bloggelitio

  De som har problem är de som inte följer lagen utan tror sig stå över denna. Det finns alltså underjordiska kristna och andra rörelser som går utanför de givna ramarna. Även vi har lagar för religiös verksamhet, om nu någon trodde något annat.

  Den kinesiska regimen har all anledning att se med misstänksamhet på religion (Taipingupproret, som iscensattes av en kinesisk ”bror” till Jesus kostade miljontals människor livet) i allmänhet, men har egentligen inget emot religion så länge den står utanför politiken. Buddism är den lämpligaste kandidaten för detta, och Kina odlar medvetet sitt buddistiska arv.

  Kina under kulturrevolutionen på 1960-talet, då man ville förstöra ”de fyra gamla” (inklusive Konfucius och buddism), är inte särskilt representativt för Kina idag eller i allmänhet. Buddismen genomsyrar samhället på ungefär samma sätt som kristendom i Sverige. Bland unga är det en modefluga med kristna symboler, även om det mest är en symbol för Väst snarare än religiöst engagemang.

 • Madmax

  Då har jag lärt mig någonting. Tackar för informationen Blogge.