Plastikoperationer

Jag har inte för vana att vara privat på min blogg. Det finns många som skriver dagboksblogg – det här är inte en av dem. Nej, min blogg är min aktivism, den sort jag gör som bäst.

Därför kanske det verkar lite ovant att jag idag skriver om något mer personligt, eller till och med privat (förmodligen – i mångas ögon). Det är förvisso sant att jag har en exhibitionistisk ådra, men jag drog ändå mig lite för att göra det här blogginlägget.

Men så till slut bestämde jag mig för att det trots allt finns en poäng med att skriva om detta ämne och att ge en bättre insyn i vad plastikkirurgi innebär. Vi läser nästan bara om bröstförstoringar och andra ingrepp, främst när vi gottar oss i kändisars lycka och misär.

I Sverige är det i mångas ögon inte okej med plastikoperationer. Det ses som ett utslag av extrem fåfänga. Man ska ‘vara nöjd med det man har’, att förstora bröst och andra operationer är inget annat än ‘att underkasta sig samhällets sjuka kroppsideal’. Det tror jag sammanfattar väl hur många ser på det.

Undantagen är personer som verkligen lider psykiskt, som är vanskapta eller på olika sätt verkligen handikappas av sitt utseende. Då är det mer accepterat, men inget man ska tala högt om.

Jag delar inte den här synen (surprise surprise).

Vad man än tycker om det så finns det skönhetsideal. Ju vackrare man är, desto bättre behandlar folk en. De ler mer, de är mer accepterande och förlåtande, i synnerhet när det handlar om motsatta könet (tjejers avundsjuka på andra tjejers utseende och framgång ska dock inte underskattas som en högst negativ kraft mot kvinnor i samhället, något ni feminister borde fokusera mer på).

Man lever bara en gång och man bör ta hand om sin kropp på bästa sätt. Det finns därför inget skamligt med att forma sin kropp så man trivs med den. Genom träning, lagom sund kost etc, men varför inte också ta kirurgin till hjälp när den möjligheten faktiskt står till buds?

Visst finns det ovanliga extremfall, där det gått helt överstyr och orimliga förväntningar gör att en operation snart blir till fem, sex, ja kanske fler. Och att forma sin kropp efter andras ideal är förstås inget jag uppmuntrar till. Att däremot forma sin kropp så man kan se sig själv i spegeln och uppriktigt känna att ”jag ser fan inte så jävla illa ut!”, det är något jag uppmuntrar.

När allt kommer omkring – var har du mest glädje av pengarna? I din kropp som du lever med varje stund och varje dag, eller i en ny tv som blir föråldrad innan den ens hunnit bli upphängd på väggen?

Att investera i sin kropp är en förnuftig investering. Det är absolut ingenting att skämmas för.

För att ge en bättre insyn i vad bröstförstoring innebär så tänker jag dedikera detta och förmodligen ytterligare några blogginlägg för att berätta om mina erfarenheter och kunskaper på området, som jag dragit på mig under drygt ett par års intensivt efterforskande och samtal med säkert hundratalet olika personer med liknande funderingar och erfarenheter. Jag känner att det vore värt att dela med mig av!