Pirate Pontén

Henrik Pontén har via en förfalskad ansökan till Skatteverket fått sitt förnamn bytt från Henrik till Pirate.

Ansökan gick igenom och Henrik Pontén måste nu byta namn själv.

Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén, 43, fick plötsligt besked från Skatteverket om att han bytt förnamn. Sedan den 29 maj står han i folkbokföringsregistret som Pirate Pontén.

Han tycker att tilltaget är löjligt, men måste nu vidta åtgärder för att få tillbaka sitt rätta namn.

– Det här gör mig bara mer övertygad om att jag har rätt. Piratrörelsen talar ofta om vikten av personlig integritet, men namnbytet är ett integritetsintrång, säger Pontén.

Aftonbladet

Det är ju svårt att inte dra på munnen åt det här tilltaget som ändå känns ganska harmlöst givet sitt sammanhang.

Mest förvånad är jag dock över att man faktiskt fick namnet ‘Pirate’ godkänt! Skatteverket är ju annars närmast ökända för sin strikta kontroll av människors namnansökningar. Undrar hur många andra som skulle vilja heta Pirate i förnamn?

 • konstigt att nån gör så???
  det e ju i stort sätt hans eget fel

  lennys senaste bloggpost..Piratpartiets valvakor

 • Lasse

  Jag kan också tycka att det verkar harmlöst. Men skall Piratpartiet ses som ett seriöst Parti så tycker jag att vi skall ta avstånd från all sorts integritets kränkande handlingar hur harmlösa dom änn må vara annars är nog risken att vi inte tages på alvar när det verkligen gäller.

  Jag som enskild Piratparti medlem tar avstånd från sådant.

 • Robert Andersson

  Proof of cocept: Det bevisar bara hur sjukt illa till en svensk ligger till integritetsmässigt. Exemplet är förhållandevis harmlöst. Vad kan man göra för att riktigt ställa till det för någon med hjälp av svenska myndigheter?

 • William (PP)

  Vi har sympatisörer överallt. :)

 • Signe

  Alltså, är det allmänt känt hur Pontén uppträder i det här youtubeklippet? Snacka om att uppträda som en myndighetsperson med polisiära befogenheter! Enormt upprörande.

 • J

  Förutsatt att Herr Pontén inte gjort det själv för att få uppmärksamhet (vilket verkar osannolikt) är det här ett tydligt tecken på att svenska myndigheter är alltför slappa med id koll när folk ansöker om namnbyte (och troligen en hel del annat). Herr Pontén har helt rätt i att namnbyte mot sin vilja är integritetskränkande, och bör därför som all sådan verksamhet bara genomföras av myndigheter efter noggrann prövning inte godtyckligt och okontrollerat.

 • Nisse

  Och vems fel är detta. Piraternas, utropar Pontén. Det kan också vara antiPiraterna själva som ligger bakom. Ett sätt att vinna sympati för sin sak. Ett sätt att visa att motståndarna är kriminella. Vad vet jag?

  Fast egentligen kan man väl anta att det är politikernas fel när Skatteverket har så dåliga rutiner?

 • Shaun

  Det var ju faktiskt lite roligt, och visar, som Robert säger, brister i samhällets behandling av människors rätt till sina liv ifred från en stat som själv har dåliga kontrollmekanismer.
  Även om jag inte har några sympatier för herr Pontén, så är han ju faktiskt anställd och gör sitt jobb.

 • Anders Troberg

  Jag är övertygad om att det är Pontén själv som ligger bakom det. Han har en historik av att plantera falska bevis för att svärta meningsmotståndare (vi kommer väl ihåg Bahnhof-raiden?). Jag är beredd att satsa en slant på att när undersökningen är klar så kommer det visa sig att pappren är undertecknade med hans namn.

 • Pingback: Dagens Pirat, herr Pirate! « Alexchandra - jetzt mit dem blog()

 • Pierre E

  Jag med tycker att det är konstigt att Pirate godkändes, Henrik Pontén är för mig inte den mest trovärdiga i världen, så jag sväljer inte det med hull och hår att det han säger till AF faktiskt hänt bara för att han säger det.

  Pierre Es senaste bloggpost..Låt upphovsrätten vila i frid och kanonmaten flyga

 • Epic lulz! :D

  Yamikos senaste bloggpost..Piratpartiet och jämställdheten

 • william

  Kolla in henrik här
  http://www.youtube.com/watch?v=nwvKa8K_liU
  förstår verkligen varför folk ogillar honom…

 • Smulan

  Hur i hela friden kan denna H.Ponten dratta runt bland folks bostäder och påstå att de är gripna.Är ingen rättsexpert men om detta är riktigt så är det ju uppenbart fritt fram för Sveriges samtliga invånare att gripa varandra vid minsta misstanke om brott helt utan polisiär inblandning.Verkar ju vara ett tydligt rättsfel enlig de som påstår sig förhindra brott.Mycket konfunderad … !?.

 • Per Persson

  Sökning på Upplysning: http://is.gd/QlrH
  Skärmdump (vad nu en sådan är värd som bevis): http://twitpic.com/6qvhi

 • Pettson

  Klockren XD jag vill också heta Pirate i förnamn eller golden roger haha

 • Nordh

  Betyder det här att vem som helst kan döpa om sig till Pirate? =)

 • Thommie

  Enligt svenskanamn.se finns det bara en som heter Pirate i Sverige, det är en kvinna dock.

  http://www.svenskanamn.se/visa/Pirate

 • H

  Han sitt namn tillbaka, ok.
  http://bayimg.com/image/naajgaacj.jpg

 • Per Persson

  @Thommie: Om du kollar mina länkar ovan ser du att hon heter ”Eva Britt Maria Pirate Kidd” och är född 1949.

  Antagligen har svenskanamn.se inaktuella data. På Upplysning.se fick jag med Pirate Pontén (se länkar i tidigare inlägg).

 • Anonym

  Suck. Skitungar. Gör bara att de som redan är tveksamma blir än mer tveksamma = förlorad sympati. Vore det inte så jävla viktigt med intergriteten med mera så skulle jag för länge sen hoppat av (pp) tack vare kombintaionen skitungar som förstör för andra (se ovan) och partiledare som bara kan förolämpa och alienera.

 • Anonym

  Hur vore det om man försökte SKAPA något istället för att riva ner?

 • skitnere

  VEM SOM HELST KAN HA GJORT DET HÄR… punkt slut. Moderater, sossar, vem faaaaaan som helst. Att peka finger mot piratPARTIET är det fjantigaste man kan göra, speciellt utan en GNUTTA bevis.

  INTE EN MINSTA LILLA SKITBIT TILL BEVIS. NADA. NOTHING.

 • Shaun

  ”Hur vore det om man försökte SKAPA något istället för att riva ner?”
  TPB!!

 • Med tanke på den karaktär som Pontén är, håller jag inte för omöjligt att han själv ”förfalskat” sin egen namnteckning och tagit detta namn för att misskreditera piraterna. Den mannen har inga gränser överhuvud taget.

  John Nilssons senaste bloggpost..Pirater är inte bara Pirater

 • ”Hur vore det om man försökte SKAPA något istället för att riva ner?”

  Du menar som t.ex. ett övervakningssamhälle där staten behandlar alla som terrorister?

  Eller du kanske menar ”kunskapssamhället”? För det senare är det PP vill försöka bygga, det förra ”gammelpartierna” verkar vilja bygga.

 • Thisorder

  För att använda ett gammalt fint uttryck.

  Fuck them if they can’t take a joke.

 • Nisse

  Märkligt land det här. Att någon enkelt kan byta någon annans namn, är absurt. Liksom att någons hus faktiskt kan bli kapat av andra och sedan sålt till en tredje part. Det är inte helt lätt att få det hela ogjort och därmed tillbaka sitt hus. Inte helt säkert att du får det tillbaka alls. Oavsett utgång, så kommer det att kosta dig massor av pengar personligen för att driva processen om äganderätten till ditt egna hus.

  Märkligt land, som sagt.

  Och nej… Såna personangrepp som Pontén ofrivilliga namnbyte gagnar knappast Pirat-rörelsen. Behöver inte vara någon med anknytning till varken Pirat Party eller TPB som står bakom detta tilltaget. Men ovasett så försöker motparterna få det till att händelsen skulle vara både organiserad och politisk, vilket är helt fel. Alla etablerade parter inom piratrörelsen bör uttala ett öppet avståndstagande från det som hänt.

 • Nisse

  Ur artikeln i Aftonljuget (som drivs av LO och därmed indirekt av sossarna):

  Hon fick blommor till sin egen begravning
  * 2005 försökte någon bryta sig in på Antipiratbyråns kontor i Stockholm – genom att slå sig igenom en pansardörr.
  * Vid samma tid som inbrottet 2005 fick en kvinnlig medarbetare på Antipiratbyrån blommor till sin egen begravning hemskickade.
  * Efter domen i Pirate Bay-målet gjordes en falsk hemsida om att Henrik Pontén skulle ha dött i en olycka.
  * Advokaten Monique Wadsted, som företrädde de amerikanska bolagen i Pirate Bay-rättegången, fick mejl där det stod att hon skulle elimineras.
  * I samband med Henrik Ponténs medverkan i TV 4 nyligen ringde någon som utgav sig för att vara polis och ställde frågor om hans personskydd i hemmet.

  Är det LO/Sossarna som försöker förhindra att Pirat Partiet får plats i EU? Namnbytet hände för flera veckor sedan. Så varför då ut med detta dagen innan EU-valet? Precis som dom gjorde med uppgifterna att Folkpartiet hade tagit sig in i Sossarnas datorer. Då tog dom upp händelsen i samband med riksdagsvalet.

  Aftonljuget försöker alltså få det att se ut som om tiltagen skulle vara organiserade. Jag tror att det bara är enskilda individer som har blivit irriterade och tagit saken i egna händer och hittat på bus. Hade jag varit tonåring själv, så skulle jag kanske klurat på nåt kul bus man kunde göra mot upphovsrättsindustrins lakejer. Men då som enskild individ och på eget bevåg, vilket en politisk rörelse inte skall behöva ta ansvaret för. Ungefär lika dumt som om alla invandrarföreningar skulle bära ansvaret ifall några islamister skulle smälla av en bomb i Sverige.

 • Pingback: Kupp eller självförvållat? : CockSwain()

 • Kattsand

  Han kanske skulle uppskatta om man köpte en biljett till piratutställningen och gav han, som en liten tröst:
  http://www.gt.se/nyheter/1.1604713/lar-kanna-piraterna-i-uddevalla

 • Pingback: Ratsit marknadsför sig med piratskräck()