Live: TPB | Dag 8 #5 – Roger Wallis forts.

– Danowsky fortsätter förhör

Danowsky: Jo jag hänför till en artikel publicerat i ditt och andras namn i Svd, med rubriken ”Olyckligt fildelningskrig”. Det finns en mening; ”vad vi nu bevittnar är unikt, att de förbisprungna företagen skickar advokater efter dem som borde varit deras kunder”.

Wallis anser meningen taget ur sitt sammanhang och vill läsa nästa mening i artikeln. Sedan nämns också vilka fler som stod bakom artikeln, ett flertal tunga namn och titlar. Wallis deklarerar att han inte alls ångrar artikeln.

Danowsky fortsätter med att berätta att nästa stycke säger att ”…ni inte är emot upphovsrätten, att upphovsrätten skall försvaras, men att samhället bara accepterar den om det uppnår en rimlig balans, mellan allmänheten och upphovsmännens intressen”?

Wallis: Hela grunden av upphovsrätten, från Queen Annes tid, handlar om att balansera. Du kan inte ge absolut protection för hur det används i alla sammanhang. Stim ger rätt till radio att spela vilka verk som helst, så fungerar upphovsrätten. Den balansen mellan e-handelsdirektivet, nya affärsmodeller, och TPB(?), vi forskar på den här balansen. Om man uppfattar att lagstiftningen kommit för långt ifrån teknologin-

Danowsky: Nästa fråga rör det; du tycker bredbandsavgift som Stim lanserat är bra. Är din syn en kollektivistisk upphovsrätt?

Wallis: Det ska återspegla den verksamhet Stim utvecklat i 70 år, med radio och kabeltv.. Det har klarat tidigare tekniskskiften.. Jag är villig satsa en stark öl, en flaska whisky t o m.

Sedan tröttnar Wallis på insinuationerna och förtydligar: ”Det här är forskning, jag säger ‘det här har hänt tidigare’, ‘det här tror jag kommer hända’, jag lägger inte in nån politisk grund.”

Danowsky: Medverkade du när Karl Sigfrid kallade till en hearing?

Wallis: Jag har medverkat i flera sammanhang.

Danowsky: ”Om vi inte gör nåt snart kommer samhällets syn och stöd för upphovsrätten försvinna”?

Wallis: Jag tror det är en stor risk. Jag beklagar stort att det drivs fram en bild här som gör att allmänheten inte tycker upphovsrätten kan försvaras.

*Willis vill veta vem Pontén pratat med på hans jobb

*Neijs advokat vill höja blodsockerhalten

*det avbryts för lunch, åter kl 13