Live: TPB | Dag 8 #2 – Kristoffer Scholin

*Vittnesed hålls

– Fredrik Neijs advokat inleder förhör

Han ber scholin berätta om sig själv. Scholin berättar att han är lektor i it-rätt och materialrätt, han skrev en avhandling om DRM och säger att han forskat många år i ITs påverkan på immaterialrätten. Han utbildar i intellectual property för ekonomer, jurister & tekniker.

du har gansksa god kunskap i juridik och teknik, informationsöverföring och internet? – ja, jag försöker, jag började 92 med att hålla våra första enkla databaser för kommunikation med andra universitet. då hade jag inte immaterialrättsvinklingen, den kom för kanske 8 år sen (2001) då jag insåg hur mycket det ena påverkar det andra. Jagsåg en föreläsning om DRM på en mässa i Indien.

du har skrivit ett utlåtande och ska höras om the pirate bay, hur kom du i kontakt med dem och hur? – det var på avstånd, en av många olika mötestjänster som dök upp. Just då hade jag hållt på med andra fildelningstekniker, napster o dyl. Bittorrent va lite nytt, jag var tvungen sätta mig in i det i efterhand. TPB växte och man kan säga att jag sett dess utveckling gått från 2004 och framåt. Jag har försökt ha dem på radar hela tiden, eftersom de är en intressant företeelse.

Vad är TPB och hur fungerar det enligt dig? – jag har inget speciellt synsätt, men tpb är en slags torgföreteelse som är beroende av sina användare. ju mer aktiva användare, som lägger upp torrents, desto framgångsrikare är de. TPB skiljer sig från en del andra, ”lite ryska siterna” med reklam och.. TPB är mycket mer ideologisk driven. Sen finns en politisk rörelse kring TPB.

hur är TPB uppbyggd tekniskt och funktionellt? – det är inte som vilken databas som helst, du skapar dig ett användarnamn, det är en öppen databas där folk kan lägga upp torrents. Ni har gått igenom torrents hoppas jag? –

ja, men berätta vad är bittorrents? – en torrent är en avancerad internetlänk, den letar upp andra användare som har samma torrent och skapar en svärm. Om nån användare har ett verk som torrenten pekar på – alla länkar pekar ju på något – då kan fildelnig ske mellan användarna. Torrentarna är bärbara, du kan använda dem senare, skicka över email. Du behöver inte va på en hemsida för att klicka på dem, du gör det när du har din dator igång och är uppkopplad.

vi kommer strax tillbaka till vad som gäller för tpb och torrentfiler, kan du beskriva vad bittorrent är? – det är en teknologi för att dela information, den är uppbyggd på att alla som har torrent kan finna andra, med bittorrentprogram och internet. Tjusningen är att den är stöttålig, materialet kan skickas i små små paket. Användarna dyyker upp och försvinner, det gör inget, så länge några är där, eller de kommer tillbaka senare. Det är väldigt anpassat för en rörlig kaotisk miljö som internet.

Finns det nåt att säga om åldern på tekniken och utvecklingen av den? – den har… 2001 tror jag den sjösattes, men testades säkert innan. Den är utvecklad som en standard. Den görs inte av ett företag, standarden görs och program görs av olika företag. Det som tillkommit är påläggsprotokoll för att hitta torrents. Från början var det för dem som hade torrents att hitta varann. Men för användare som inte har  torrents har man lagt till möjlighet att hitta torrents. Utan att behöva ha en tracker. Det rör man sig ifrån.

är det vanligt med bittorrent som distributionsteknik, samt 2005-2006? – den är mer vanlig idag, mer anpassad, streamlinead, enklare.. det används av många i stora uppdateringar av programvara, fort. det behövs inte betalas för bandbredd, utan man använder användarnas bandbredd.

var svaret att det är en vanlig teknik? – ja

vilka använder den? – den används av hobbynätverk, alla som använder en bittorrentklient kan använda sig av det, och vem som helst kan ladda ner en sån. det används av stora onlinenätverk.

är det svårt få tag på programvaran`- nej, du söker på bittorrent så får du ut gratis och kommersiella bittorrentklienter. Du får upp över 500.

du har berättat att tpb är byggd på bittorrenttekniken, vad är TPBs roller i stort? – TPB är eg. nte uppbyggd av bittorrenttekniken, det är en öppen anslagstavla där folk lägger upp torrents, ett sätt att hitta och sprida torrents. Andar funktionen är att hitta personer för dem som har torrents. En anslagstavla, en sk tracker. Det har blivit ett forum för politisk debatt, ideologi, kritik av upphovsrätten. Det är de tre funktioner jag ser hos TPB.

när du tittat på tekniken, är nåt av tekniken otillåtet? – det är det domstolen ska besluta om.. det är en fråga om medverkansbegreppet, det är ett öppet torg där folk lägger upp saker och möts via TPB. Är det medverkan?

jag tänkte mer på tekniken som sådan, trackers och programvara? – nej, tekniken är naturligtvis varken olovlig eller olaglig.

lite kort, vi vet det finns en tracker i processen, hur fungerar TPBs tracker och trackers i allmänhet? – jag vet inte vad som skiljer TPB, men trackerteknologin har funnits i alla former av informationsflöden på Internet. de fungerar så att användaren som delar eller sprider filer, anmäler sig på sin adress, då kan andra användare se det. man ska se den som en anslagstavla.

vad är det, du har skrivit i ditt utlåtande, en enkel dator, är de det? – ja, en dator och mjukvara som erbjuder den funktionaliteten, en anslagstavla

vi vet att det finns en site kopplad och en databas, en tracker, hur beskriver du sambandet mellan dem? – utan att ha mött administratörerna, de har inte så mycket med varann att göra.

kan du utveckla det? – användarna som skapar eller lägger ut torrents, kan lägga till trackrs, gärna så många som möjligt för att det ska bli robust.  Man måste nite lägga till TPBs tracker, du kan lägga upp vilken torrent som helst. Nån har fått tag via en torrent och har ingen aning vilken tracker som är orginal. Det kan va TPB eller nån annan tracker.

menar du att man kan hitta en torrentifl nånannanstans på Internet och lägga upp den på TPB utan att själv ha verket den pekar på? – ja visst, oh ja

du vet det förekommer? – ja, jag är dock ingen sociolog, så jag vet inte vad som driver användarna, jag tittar på tekniken och jämför den med juridik

det finns ett antal torrentfiler som målet handlar om, ett antal verk, de torrentfilerna som målet behandlar, kan du säga nåt om de funnits på internet innan de fanns på tpb? – jag har tittat på stämningsansökan, vad jag förstår är det tillgängliggörande som är huvudbrottet? om de förekommit nånannanstans, det kan jag inte svära på jag skulle finna det högst sannolikt i ett antal fall.

vad baserar du det på? – detär så folk beter sig, folk lägger ut torrent på alla kända siter. Varför TPB skulle va först varje gång, det verkar osannolikt.

så torrentfilerna på TPB kan man sannolikt hitta på nån annan site – ja, med största sannolikhet, ja ja ja..

Hur skulle du vilja beskriva samband mellan uppladdning av torrentfil och sen tillgängliggörandet av filen torrenten pekar på? – kan du ta om det?

är det nödvändigtvis så att torrenten som läggs upp, och verket tillgängliggörs samtidigt? – nej det behöver inte va så, du kan lägga upp torrenten, du behöver inte nödvändigtvis fildela för att du delar torrenten

vi har hört TPB är den största, vad säger du om deT ? – inte den största, men den mest kända, den är ett kraftigt känt varumärke, särskilt senaste månaderna. I usa var det mer okänt förrut

pga rättegången? – media har pratat mycket om TPB, det är delvis pga rättegången

så delvis pg av media? – ja, men det gör det ju

hur många trackers uppskattar du att det finns? – det går upp och ner, en kan försvinna så tillkommer en annan.. det är bara en fråga om att få dit användare. En del blir framgångsrika vid en given tidpunkt, kanske ett tiotal stora åt gången.

hur många finns det i stort på internet? – nja, trackers kan vem som helst sätta upp.. det finns inte behov av så många vid en given tidpunkt.. tusentals. Det är extremt rörligt.

du sa det är ett tiotal stora trackers – pratar du om trackers, eller sidor med databas? det är sidan som är det kända.. trackers är inget användaren ser eller känner till

jag pratar om torrentsiter, ett tiotal stora från tid till annan? – ja så är det

hur har det varit med TPB har de skilt sig från andra siter? – först vill jag säga att bittorrentsiter är lite över, allmän sökteknologi har blivit så bra, de mer amatörmässiga användarna ser inte siter, även om de får information från dem.. deras torrentklient söker av hela internet, även de stora siterna.. utvecklingen av azureus, heter vuze eller nåt numera, det fungerar lite som iTunes, det finns trailers osv.. skriver man in ‘james bond’ eller nåt, så söker det av nätet och de stora torrentsiterna och du får träffar, via tpb, torrentreactor, mininova.. det ser inte användarna. De dedikerade torrentsiterna är lite över. Metasökmotorerna tar över helt enkelt, de har blivit så bra.

hur är det med torrentfiler som finns på TPB, vad är det för typ av material de pekar på? – typ? det är verkligen allting. jag har precis fått igång resurser till ett forskningsprocess för att kartlägga det, men det är allting.. f ilmer, musik, nyttoprogram, grafik, 3d, hd, olika typer av littertur, självproducerat, religion..

är det upphovsrättsskyddat material, till största del, eller icke upphovsrättsskyddat? – ja, jag kan säga att jag får ofta den frågan. det finns kopiöst många som länkar till lovligt och kopiöst många som länkar till olovligt. Det är det bästa jag kan säga. Att uppskatta, det beror på användarpopulationen och vad siten får för rykte.

så problematiken du beskriver gällde även 2005-2006? – ja det var kopiöst mycket av båda då.

– Carl Lundströms advokat

har du stämningsansökan framför dig? – på mitt skrivbord, en bit bort, men ja

sökning via google – när du söker får du fler , du får tpb och mer

google är inte begränsat till egen databas? – det söker av hela internet, alla är imponerade av hur kraftfullt de indexerar internet. Det är enklare hitta om jag söker på eg-rätt via google , även msn har kommit ikapp lite grann

så om man söker torrent och harry potter får man fler träffar på google än tpb? – javisst

detär fullt möjligt via de torrentfilerna fildela? – ja, torrenten plus bittorrentklien

och bittorrentklient är az-az… azureus? – ja, det har bytt namn och heter vuze..

men då? – ja då var de azureus och andra torrentprogram

om man tar träffarna på harry potter på tpb, de träffarna kan man va säker de träffarna hänvisar till tpbs tracker? – nej nej

varför? – bara för dom är uppladdade där behöver de inte ha skrivit in tpbs tracker, de skriver in de trackers som är kända som dom vet fungerar

så man kan hitta en torrentfil på tpb och man kan få kopian från annat håll än tpb? – man möter användarna via en annan tracker än tpb, det är korrekt

så räkneverket på tpb behöver inte va exemplar som framställts via tpbs tracker – inte nödvändigtvis

och om man skapar en torrentfil, med harry potter, hur går man tillväga? – torrentiflen är en länk, man skapar den via sitt torrentprogram.. man har exemplaret, verket tillgängligt

t.ex. en dvdkopia? vad gör an med den? – typiskt sätt lägger man den på hårddisken,

om man vill skapa en torrentfil? – man väljer ‘make torrent’, man pekar på verket, man anger val.. hu rmånga segment den ska beskrivas i.

i vilket program? – t.ex. azureus, det är inte det vanligaste programmet

men ett av många hundra? – ja

det har inget med tpb att göra? – nej det är en lokal process

det gör man hemma i sin egen dator – ja

när man då har torrentfilen klar, och den med sin matematiska kod pekar på kopian, när man delar ut kopian på nätet, hur går det till? – du sprider torrentfilen på något sätt, du kan lägga den på din hemsida

då är den tillgänglig? – ja, torrentfilen. om det är en nishad torrentfil sprider man det på diskussionsforum o dyl, man kan också lägga upp den på allmänna mötesplatser på tpb?

eller google? – man kan nite lägga upp den på google, det är en aktiv söktjänst, tpb är en passiv

men man kan hitta den via google – ja, om man lägger den på en hemsida t.ex.

så torrentfilen och koden som pekar på filen, det görs av användaren på datonr? – ja

och kan göras på en mängd olika sätt – ja

i det här målet ser du att åklagaren angivit en tidpunkt, 11 feb 2006, den är uppladdad på TPB, harry potter and the goblet of fire, av en användare som kallar sig ThePamKingKong. Kan man dra slutsatsen de ä första gången torrentfilen tillgängliggörs av användaren? – vi kan kalla det publicera, torrenten är ju inte upphovsrättsskyddad, det kan vi inte veta

han kan ha publicerat den tidigare – ja det kan nån annan också gjort, som inte heter kingkong

på sin hemsida, på andra annonsplatser – ja

jag som inte är tekniskt lagd, bara använder sunt förnuft, det är lite som att sätta in en annons i en stor tidning ‘jag har den här torrentfilen’ – det är inte en alls för dålig liknelse, men man ska va försiktig med liknelser i den här världen.. men de ä inte en dålig liknelse, den ä ganska bra

*rätten diskuterar pause, men Danowsky tar vid bestämmer nan

– Danowsky/Roswall?

har du lyssnat på radio på näte t- nej har haft en stressig vecka

har du läst förundersökningsprotokollet? – nej jag har stämningsansökan som jag fick av tingsrätten

så du har inte sett innehållet i sig, några allmänna frågor: du har studerat fildelningsnätverk sen början av 2000talet? – ja informationsteknik iaf

men fildelningstjänster när började du med det? – ..runt ..2003 fick jag fullt upp ögonen för dem. I samband med att jag börjar studera DRM-konsrtuktionen.

sen har du följt utvecklingen kontinuerligt – ja försökt följa, det är en kaotisk värld där..

har det ökat i popularitet sedan 2003 och framåt? – ja de ä riktigt

vad har gjort dem populära? – jag är ingen sociolog, jag har läst mycket och jag har lite uppfattningar; det verkar finnas en extrem stor förtjustning i att nå användare över hela världen.. det verkar också va kopplat till förtjusning över själva tekniken, ett egenvärde i tekniken. Sen har det blivit mer allmänt och varit lätttillgängligt. Djupet i katalogen som uppstår i nätverken, det är väldigt mycket man kan få tillgång till.

kvalitén på användarna har förändrats, från tekniker till vanliga användare? – de första va definitivt teknologstudenter, sen blev det allmäna studenter och sen spred det sig, ner och upp i åldrar, till folk som inte har kunskap om datorer alls (hanna blir rörd och börjar gråta)

tillgänglighet till material? – inte bara mterial utan andra användare, man blir eggad av att man är duktig på att sprida.. man får en slags peer-uppmuntran, man känner sig viktig att man hittar.. mitt namn eller mitt nickname blir känt liksom

spelar det nån roll för statusen vad det är för material man sprider? – om det är svårtillgängligt och kvalitativt material så blir man känd, precis som vem som helst.. det är ingen skapargrej, man skapar inget, men man sprider.. om det är orginellt, då får det större värde.. Det är som immaterialrätt i allmänhet, samma fenomen, de tä lustigt

så jag får större status om j ag lägger ut en torrent till en skiva som ännu inte ä spridd? – ja, inom den lilla subkultur som nätverket är,de flesta bryr sig inte alls, men de som är i det bryr sig väldigt mycket

så det är en drivkraft i sig att komma över helt unikt material – ja

det förekommer ofantliga mängder upphvosrättsskyddade verk? – ja

kan det bidragit till populariteten – är det svårtillgängligt så bidrar det, oavsett upphovsrättsskyddat eller ej

det finns rätt många bt-fildelningstjänster, du skrev att 2007 va TPB tredje största, har du nån förklaring till att de blev så populära – jag tror det; jag är själv lite förvånad att de kunnat hålla sig så populära så länge. Det finns andra tekniker, redan då. Jag tror TPB tog till sig mycket energiska folk som deltog inte bara i administrationen utan också hypen runt.

jag är 57 år, vad betyder hypen – alltså myten, allmäna trenden kring det hela. …-attraherar mer. Det attraherar mer frihetligt folk, gamla frihetsfrontar, och folkpartiet, folk som har en libertariansk syn som skrev mycket och skapade mycket uppmärksamhet kring det. Som va fräcka och som folk ville synas i den kretsen. då fick man gratis media via internet och blev väldigt uppmärksammade.

fräcka; manutmanade etablissemanget? – nej, inte den typen. nej fräckheten ledde till att de ansågs coola. Fräck, som ‘inne’, att synas ihop med.

är det riktigt att TPBs varumärke är väldigt starkt? – ja, det känns igen av människor över hela planeten

har det skillnad över tid ang varumärket? – nu är det väl time high, om man följer media är det omtalat i kanaler som inte visste om det tidigare

jag är medveten vi stärker det genom rättegången – ja det kan ni inte undvika

du talar om fildelning utan tracker, vad sa du om det? – delvis kan du få tag i torrents utan siter som TPB, många sökmotorer automatiskt söker av det. När du har en torrent behöver du hitta andra användare för att bygga ett fildelningsnätverk, att hitta andra går vanligtvis via tracker, men teknoologin h ar gått ifrån det. gneom DHT, mer än så kan jag inte förklara om DHT.

vad är fördelen med DHT? – det är ickecentraliserat

finns det nackdelar? – ja, nätverkstekniker säger att det spammar internet, det skickar ekosignaler som stör

så det är inneffektivare? – ja internet är centraliserat bitvis, men på sikt kommer de här punkterna avvecklas också

så de flesta torrents innehåller trackers – ja.. en användre anger alltid en eller flera trackers

hur vet du det? – jag har tittat på massa torrents och de innehåller trackers

vilka torrents har du tittat på? – slumpvis, från stora tjänster, och öppnat dem, det står i början

jag vet hur en torrentfil ser ut, du har alltså tittat, kan du ange hur stor del som har trackers angiven – ja.. jag tror inte jag ittat nån som saknar tracker.

det är fortf. så att det inte skett nån förändring över tiden? – nödvändigheten har minskat, men en god användare får dåligt rykte om han inte anger tracker, det är dålig stil

varför det? – det visar att man är amatör, som inte vet vilka trackers som finns, eller att man inte ens förstår tekniken

du vet att folk lägger ut torrents utan verket, hur vet du det? – det är en statistisk bedömning, alla kan inte sitta på verket, man kan bara ta ner torrent från en site och sen producera den på en annan site.. du får inte tag på verket på den tiden med dagens uppkopplingar.

du har sett att det beteendet finns? – ja, jag har läst om det, jag ärinte sociolog och har inte gjort massa intervjuer med fildelare

kan du ange var? – jag kan återkomma med källa

vad händer om det inte finns nån svärm? – den väntar, om det inte finns nu betyde rinte att det inte finns om en kvart

när det dyker upp en svärm med hela eller delar av verket, då kommer min torrent göra det möjligt att hitta svärmen? – ja

då börjar fildelningen – när torrenten aktiveras, ja, det förutsätter jag att du menar..

ja precis, säg nu att jag lägger ut den, och det finns ingen svärm och kommer ingen svärm, vad hände då? – den uppnår inte sitt syfte

det händer inget mer? – den kan laddas ner en mängd gånger, men om det eg. verket inte är tillgängliggjord så är det en död länk

då försvinner den från ex. tpb? – det vet jag inte, om dom tar bort när den inte laddas ner, eller hur det nu är.

det har sagts i förhör med gottfrid att det finns en automatiserad funktion so tar bort de som inte används – ja de låter sannolikt, många tjänster tar bort länkar so inte används

du är inte inläst på förundersökningen, men när de gälle de konkreta verken finns det räknare kopplade till varje torernt – tillv arje torrent

ja en siffra som räknar antal nedladdningar – inte att den va kopplade till nedladdning, jag trodde den va kopplad till antal nedladdade torrenter

fndera inte på det, det finns en siffra som har rubriken downloads – i torrentklienten?

nej på tpbs hemsida, om jag tar fram t.ex. torrenten för harry potthead the goblet of fire, vet du hur den uppdateras? – jag har läst, om det

vet du hur tpbs räkneverk uppdateras? – jag tror det uppdateras när man slår på och av en torrentklient och när en ny seeder rapporteras in och varje gång en ny seeder rapporterar in, du är en ny seeder när du drar igång ditt program, då uppdateras den

vet du hur det skedde på tpb, du gissar nu, eller hur? – det var ett tag sen, men jag tror det fungrar så.. en ganska kvalificerad, men jag har inte studerat det nu på ett tag

enligt statens tekniska labratoriun uppdateras de när en klient som fått ner hela signalerar till trackern att det är så, är det orimligt att det kan ha fungerat så? – kan du upprepa det senare? jag hörde bara halva

SKL har sagt att räknaren som kopplas till torrenten, när klienten signalerar att den fått ner hela verket, skickas en signal tillt rackern och trackern uppdaterar räkneverket – ja och även när en person som redan har den slår på sin klient igen, eller om han tappar internetuppkoppling igen, då sker samma effekt

en seeder, en som redan har hela verket, inte uppdaterar verket – jo, det tror jag de kan göra, om de tappar kopplingen och kommer tillbaka

under en pågående session, samma dag? – det kan skilja flera dagar

har du stöd för den uppfattningen? – vad jag förstår fungerar teknologin så, när jag tittade på det senast

men seedern laddar ju inte ner nåt verk, han har det redan? – ja han har det och säger han har hela verket, då säger räknaren ”ja, nu har vi ett nytt verk här”

du säger tror, vet du nåt om det+ – jag vet ganska mycket, jag har inte skrivit det här

har du granskat källkoden till räknaren? – nej jag kan inte läsa källkod

det har SKL gjort – okej

du är jurist också – ja

försvaret har talat om möjlighet att lägga ut en torrent på olika platser, så kan det mycket väl va – ja

men om jag lägger ut den på tpb så kan den länken ge kontakt till andra i svärmen, oavsett de kommer från nån annan site? – ja, de har fått sin torrent från nån annan site och torrenten är identisk eller är samma torrent, ja

då kan jag komma från tpb och få kontakt med de andra? – ja när du aktiverar torrenten

sker inte tillgänglighet via tpb också? – av torrenten? ja.. man publicerar en torrent på en databas, den görs tillgänglig på databasen.. att hålla databasen tillgänglig är att se till att torrenten kan tillgängliggöras

vi har noterat att torrento ch länk är synonyma begrepp? – ja

det finns ingen anledning göra skillnad? – ‘en torrentlänk’ tycker jag man ska använda

är det skillnad funktionellt? – en html-länk på en vanlig hemsida, ja

hurdå? – torrentlänken är portabel, den bärdu med dig, du kan ha den p hd, usb, eller skicka på andra sätt, du kan lägga på diskett om du är så lagd

om jag använder en html-länk får jag en h änvisning där jag t.ex. kan komma åt ett verk? – den länkar till andra html-sidor

torrentlänken länkar till andra användare som har samma verk? – den länkar till andra torrents, som länkar till användare som har samma verk

de går igenom tekniskt grejs om hash, och segmentering av ett verk

vet du vilken algoritm som används för att producera hashsummor? – nej inte i huvudet

jag läste det var SHA1 – det är en krypteringsalgoritm, jag antar man kan använda andra

du vet inte vilka? – nej

om andra användare sitter med samma fil, får de samma hashsummor? – om de ger exakt samma input så är det möjligt, jag vet inte det

om det skiljer ett enda tecken då blir det inte samma – nej då kommer de inte va matematiskt identiska

du verkar va lit tekniskt bevandrad också, om jag rippar en musikfil, tillför jag information då från min egen dator? – det skapas ju en ny fil

innhåller mp3filen info som kopplas bara till min dator, var den ligger eller sånt`- inte nödvändigtvis eller vanligtvis, vi har ett fall där folk gjort det.. nån som spårades pga att han lämnade sitt eget namn i filen han skapat.

bittorrent program, kräver de specialkunskap för att använda? – nej

tpbs roll har du skrivit om, huvudfunktionalitet och sekundärfunktionalitet, den viktigaste funktionen är eg. möjligheten att skaffa sig tillgång till torrentfiler? – ja, att användarna delar torrentfiler

tpb är först och främst ett sätt att skaffa sig tillgång till torrentfiler – ja användarna är också utdelare av torrentfiler

har jag uppfattat att trackern är sekundär? – ja, kanske vissa tekniker inte håller med, men den är inte så..

du beskriver mer ifrån ett allmänt perspektiv – ja ifrån ett användarperspektiv

via hemsidan oc sökmotorn kan man hitta torrenter, sa du nåt om anslagstavla? – det är en öppen databas där man anslår torrentr

som en anslagstavla? – ja, i en annan värld, men ja

på en anslagstavla har vi små lapapr, jag sätter upp min lapp som säger ‘ här är min torrent’ – ja, i stor stor uppfattning

kan man jämföra huvudfunktionalitet, som en gammal BBS? – ja

är tpb en lagringstjänst – de lagrar bara torrents, vanligtvis menar man hotell där man laddar upp säkerhetskopior osv, men de skulle inte hålla med oma tt det är en lagringstjänst

sysslar tpb med vidarebefrodran av elektroniska meddelanden – vidare befrodran av elektroniska meddelanden?

som en ISP, de signaler som kunden skickas  kommer fram? – det är mer som en söktjänst, om man ska likna dem vid en annan operatör på marknaden

inget md kommunikation från punkt a till b  – nej, tekniskt sett sker det inte via dem, men torrenten har ju förmedlats

rent tekniskt sett, all kommunikation sker utanför tpb – …

det finns ingen garanti att torrenten leder till en faktisk nedladdning av film, eller att kvaliten på den är god – de är riktigt

finns det sätt ta reda på hur det förhåller sig om länken funkar? – man får klicka på länken

man får använda den helt enkelt – ladda ner den, klicka på den, men man ska ge det lite tid.. det finns en försvarlig uppstartsperiod, klienten letar efter andra användare, det kan ta timmar.. man får inte veta om det är en dålig torrent direkt

om man använder en torrent och lyckas få ner ett verk, då kan man va säker att torrenten leder tillv erket – ja då fungerar länken

tpb kördes på ett system har du haft tillgång till datasystemet? – nej

så det du skriver har ingen bäring på datasystemet? – nej

så det handlar om hur det fungerar idag? – det var på samma sätt, de holländska användarna skrev ofta in den holländska trackern.. man redigerar ofta inte torrents i efterhand, redan då var amatörmässigheten stor

man har gjort fritextsökning mot torrents i det beslagtagna systemet, det var över 196 000 torrents, bara i 13 fall var det torrents som inte innehöll en domän som kunde kopplas till tpb. – jaha

hur stämmer det med det du säger? – det stämmer så att det rent tekniskt sett finns en relation, men det finns en kulturell större relation mellan användarna

över 99% av torrenterna innehöll trackern som kopplas till tpb? – om det är så, så är det så, då har jag missuppfattat användarnas beteende

– Fredrik Neij har synpunkter på den punkten

– Men nu håller jag korsförhör, säger Roswall

det borde va ytterst osannolikt att adrministratörerna känner till konkreta fall av fildelning av de huvudvärk som används, syftar du på exemplarframställning? – jag syftar på, det här var när jag gjorde en miniutrdning, då hade jag ett förhållande till dåvrande gärningsbeskrivning, där fanns exemplarframställning och tillgängliggörande, nu är det begränsat till tillgängliggörande.. så står fildelning för tillgängliggörande?

avsåg du exemplarframställning? – ja och tillgängliggörandet

som jurist känner du till begreppet uppsåt, anser du att det du skriver täcker alla varianter av uppsåt`- det täcker kännedom om det konkreta brottet, det handlar om det subjektiva uppsåtet

det finns direkt, indirektoch likgiltighets uppsåt, menar du inget är tillämpbart vad gäller tillgänglighet? – jag menar kännedom om tillgängliggörandet som sker, i de här 34 fallen

direkt uppsåt saknas, är det det du säger? – det saknas kännedom om handlingen är vad jag menar

*10 Min pause