Live: TPB | Dag 5 #7 – Carl Lundström, avslut

– Peter Danowsky fortsätter förhör

*En artikel om TPB där Carl Lundström omnämns tas fram

Danowsky: Du har läst artikeln, några uttalanden från dig återges, är dessa korrekta?

Lundström: Det som är förbockat?

Danowsky: Ah juste (tänk Gunvald, inte Björne)

Lundström: Ah, det stämmer

Danowsky citerar; ”mitt stöd till pirate bay har inte minskat, tvärtom, jag kommer fortsätta stödja dem”. Sedan fortsätter han pressa, med att ifrågasätta det tidigare uttalandet att Carl inte ville lämna TPB pga det blev olagligt. Carls svar är att han inte ville bli delägare.

Danowsky: Men att stödja den på annat sätt, trots att den är olaglig det var ok?

Lundström: Ja, stödja med sympati och leveranser.

Danowsky: Strategiska råd?

Lundström: Ja, om mina råd kan kallas så fint ord så, gärna för mig.

Danowsky: Så det var det kriminella du inte ville befatta dig med?

Lundström: Ja, det ev. olagliga ja, advokaten sa de ev. var olagligt.

Danowsky: Ta emot pengar då?

Lundström: Ja, iaf. pengar jag lånat ut.

Danowsky undrar varför det olagliga är känsligt och Lundström förklarar att han tycker det räcker med de eventuella olagligheter man begår av misstag, det är inte särskilt bra när man har 50 anställda att ta sådana risker.

*sid 56, mailväxling

Det fortsätter med citat från mailkonversationer, en där Gottfrid föreslår att man skulle ordna en rabatt för personer som kom från The Pirate Bay, Carl å sin sida föreslog att de skulle lägga något olagligt i kartongen och förklarar sig;

Lundström: Ja, vad menar jag… Det var en kartong, ‘rikslinjen’ som hade annonserat hos TPB. Den hade en USB-dosa, som anslöts till datorn och till telefon och så kunde man ringa via IP-telefoni. Anl. att de misslyckades var att det inte gick förklara för konsumenterna. Det lades ut till Expert, Elgiganten osv, för att få nån att köpa den fick de en subvention i butiken för att placera lådan där. Kunden tecknade ett abonemmang på 12mån för IP-telefoni.

Danowsky påpekar det underliga i detta, om Carl Lundström ville hålla sig ifrån olagligheter och undrar vad för ‘olagligt’ han syftar på att man skulle lagt med.

Lundström: Kanske nån diskett med nåt på…

Danowsky: Barnpornografi?

Lundström: *skrattar till* Nej det verkar inte som nån särskilt bra idé..!

Danowsky: Idén är ju din?

Lundström: Ja, jag har haft dåliga idéer också.

*mer mailkonversationer

Danowsky läser sedan ur ett mail där Lundström i slutet skriver till oded och de andra, ”där satt den, som flickan sa, you’re a fucking genius” och undrar vad Lundström syftar på med det. Lundström förklarar att han var imponerad av att Oded hade förhandlat fram ett högt annonspris hos ett företag.

– Monique Wadsted

Wadsted: Det fanns fördelar för Rix sa du, vilka var det?

Lundström: Vi såg det så att i familjer finns det beslutsfattare vid val av tjänster, det är ofta barnen, som ofta är mer kunniga. En eller två personer i en klass är kanske jättekunniga och deras rekommendationer om operatörer blir vägledande för många andra.. Så, vi ville – för att få många kunder – knyta extremt datorintresserade ungdomar till vårt företag, därför anordnade vi datorfestivaler bland annat.

Wadsted: Så, ni tänkte sälja pakettjänster?

Lundström: Målet var IP-TV och Pirate Bay var oerhört populärt hos ungdomar, de va ett positivt varumärke att va förknippad med.

Sedan ställer Monique en minst sagt olyckligt formulerad fråga om vad det var för mysko motiv bakom att Carl Lundström ville hänga runt The Pirate Bay, som en 48årig affärsman, varpå Lundströms advokat genast protesterar och avråder sin klient från att överhuvudtaget svara.

Hon fortsätter med att ifrågasätta fakturorna mellan Rix och PRQ, varpå Lundström förklarar att eftersom de hade ett nära sammarbete och de hade god ekonomi, medan PRQ var nya och expanderande, så gav delängre betalningsperioder för fakturorna.

*Ordförande konstaterar att förhöret är slut och därmed är det slut för idag.