Live: TPB | Dag 4 #4 – TiAMO forts.

– Ny förhörare Peter Danowsky som företräder Sony, Universal, Bonnier, Warner mfl.

Hans attityd är märkbart striktare och rak på sak än Roswall, på gränsen till hotfull.

Du står som ägare till siten? – På domänen ja.

Hur kom det sig att ni blev ägare till det här? – Jag står som ägare på domänen, jag var den som hade pengar för registrering.

Sedan går han in på avtalet med Oded, där det står formulerat att Neij är grundaren för siten. Neij svarar att han inte kan svara för alla formuleringar i det omfattande avtalet. Oded var van vid amerikanska lagar och omfattande avtal, Neij läste inte noggrant utan skrev på och utgick ifrån att det stämde.

Varför hade ni inget avtal tidigare? – Vi skulle utveckla andra saker än just pirate bay.

Hur är ‘The Pirate Bay’ definierat? – Som The pirate bay och dess olika domäner.

Du kallas grundare? – Ja, men jag skrev under utan att bry mig om vad det står formulerat.

Sedan går man vidare till mailkonversationer, ett mail som Neij skrivit hänvisar till ”8,5%”. Neij vet inte vad det avser, det var många projekt på gång och det är länge sedan mailet skrevs.

Åklagaren frågar om namnen på de andra juristerna. Neij förklarar att han har svårt för namn, att han minns namnet på Viborg bara för att de faktiskt umgicks.

Danowsky frågar om varför siten växte och varför TPB var så intressant. Neij svarar undvikande, åklagaren fiskar förstås efter att upphovsrättsskyddat material var det som gjorde att siten växte, men det vägrar Neij ställa upp på kategoriskt. Sedan fortsätter Danowsky vid tillslaget:

Hur länge tog det få upp siten? – Det tog 2½ dag.

Hur mottogs det? – Med jubel.

Vad fildelades? – Torrents.

Vad innehöll de? – Det som användarna fildelade.

Danowsky frågar om citat från ett tal som hölls är skrivna av Neij. Neij säger att han har dyslexi och inte ens skulle kunna formulera sig sådär, att folk kan vittna om det. Talet hölls av Neij, men han hade inte skrivit det. Han läste det som representant för The Pirate Bay.

Varför höll du talet? – Piratbyrån bad mig hålla talet, jag gjorde det, efter det uppmärksammade tillslaget.

– Jag är inte ideologiskt intresserad. Jag bryr mig inte om politiken. Jag läste upp det som en av de från the pirate  bay, för att folk ville höra mig.

Kommer du ihåg innehållet, frågar advokaten. – Nja, flyktigt.

Advokaten vill ha pause för att hinna gå igenom innehållet.

Danowsky fortsätter förhöret så länge:

Har du i något annat fall uttalat din syn på rättighetshavare? – Vi har gjort en miljon tv-intervjuer, så säkert, men jag brukar hänvisa sånna frågor till Peter [Sunde].

Vilken är din syn – Jag kunde inte bry mig mindre, jag bryr mig inte om ideologin bakom fildelning, jag gör det för att det är jävligt kul att driva en stor site.

– Monique Wadsted tar vid med att ställa frågor

Frågorna gäller mailkontakt från upphovsrättsinnehavande företag till The Pirate Bay och ett exempel görs.

Var gick mailet? – Till min privata email. Domänen [thepiratebay.org] är registrerad med den här emailen.

Alla juridiska mail med förkortningar som MPAA, IFPI, copyright osv går vidare pga filter som Neij lagt in, till Gottfrid.

Neij kallar det spam, mail som inte är avsedda för honom. Neij har hand om tekniken, därför går mailen som träffar tags i filtret vidare till andra personer, som har hand om det.

Ett mail är skickat till TiAMO ist. för tvärtom. Neij vet först inte varför det skickats till honom, men känner sedan igen IP-adressen som det rör och inser att mailet har inte med TPB att göra. IP:n som är avsändare gäller en kund som PRQ har. Abuse-mailet gäller alltså PRQ, PRQ måste ha abuseavdelning, som ISP. Det är Gottfrid som skickat det, Neij vet inte varför det gick till honom.

Eurovisiontorrents.com, nämns. Det är en site för slagerfestivalen. Neij har inte haft med den att göra.

Materialet är inte introducerat tidigare påpekar advokaten, ordföranden tillstår att det är överrumplande.

Det blir tjafs om materialet.

Det blir pause.