Live: TPB | Dag 4 #3 – Förhör, Fredrik TiAMO Neij

– Förhör med Fredrik Neij av Håkan Roswall

En förståerligt lite nervös Fredrik berättar först med egna ord att han haft ett långt intresse för datorer och tekniken bakom the pirate bay. Att siten är en teknisk utmaning. Möjligheten att ”leka med pirate bay precis som jag vill”.

Neij kom in i bilden när siten blev för stor för att driva i mexico. Då var namnet redan fastslaget. Neij köpte fyra datorer, för egna pengar, att driva siten på. Syftet med The pirate bay är inte att bryta mot upphovsrätten, utan att vara en torrentsite. Siten är helt ocensurerad, med tusentals nya torrents varje dag som omöjligen kan gås igenom manuellt. Det är minst 700 000 torrents på siten, att gå igenom innehållet hos innehållet som finns bakom varje torrent är praktiskt omöjligt.

Vem som helst kan använda trackern som är öppen, därav innehåller den inte heller namnet the pirate bay. För att använda den behövs ingen kontakt med websiten the pirate bay alls. Neij berättar också att han jobbat med ett flertal siter ihop med Oded, all kommunikation rör inte The Pirate Bay.

Det förklaras hur räknaren överskattar antalet nedladdningar av torrentar. Anställda åt upphovsrättsindustrin manipulerar uppgifterna på siten. Felaktig data till trackersystemet höjer antalet nedladdningar. När en bittorrentklient startar om, visar det en ny nedladdning, trots att det eg bara laddats ner en gång.

– Åklagaren ställer frågor

Åklagaren frågar om Neij har formell teknisk utbildning, han svarar att han är självlärd. Ytterligare frågor kommer om Odeds inblandning, det framgår att han tog hand om reklamen för siten.

Kontakten inleddes 2004, vem som tog kontakten först vet inte Neij. Ett avtal åberopas, som ska visa att Neij är grundaren av TPB. Men Neij säger att det var en juridisk formalitet, han läste inte avtalet, han utgick ifrån att det stämde.

Hur startades the pirate bay? Neij svarar att han inte vet exakt, han kom in när servrarna i Mexico inte orkade med siten längre. Då kontaktades han av Gottfrid via chat. De träffades IRL första gången på HAL2001 i Holland.

Han får frågan i vilket format han fick siten;  – tar.gzip antar jag…

Det ställs frågor om datorernas prestanda, vad dom kostade osv och Neij minns inte kostnaderna, eftersom de ändras varje vecka och detta var flera år sedan.

Åklagaren frågar om namnet ‘The Pirate bay’och Neij säger att han inte reflekterade över det, det var ett bra namn med en snygg logga. Domänen registrerades senare av Neij för att matcha namnet på siten. Den hette tidigare tracker.piratbyran.org.

Hade du och gottfrid intresse av att få den att växa? – Nä, inte direkt. Den växte av sig självt. Den växte dynamiskt, vi uppgraderade hårdvaran.

Åklagaren undrar hur folk fick reda på den och Neij säger att han inte vet ”Ingen aning, word of mouth. Piratbyrån hade en länk.”

Ni gjorde inte reklam för den via msn, eller så? ” Orkar jag inte svara på email orkar jag nog inte gå ut och göra reklam för den.”

Det framgår att siten ursprungligen bara var på svenska. När de insåg att 50% av besökarna kom från andra länder än Sverige så uppdaterades siten till Engelska och senare till andra språk.

Åklagaren frågar vilka som driver siten. Neij svarar: ”Jag, gottfrid, moderater, designers, programmerare.”

Åklagaren: Ni hade medhjälpare som besatt kunskap ni inte själva hade?

Neij: Nja, som gjorde tråkiga uppgifter, html osv.

Sedan fiskar åklagaren efter vem som eg. bestämde, men Neij förklarar att verksamheten inte fungerar som vanliga stora, toppstyrda siter. Den som ville göra något gjorde det, helt enkelt. Anledningen till uppdateringen av siten var t.ex. att den var byggd på ett sätt som gjorde den tung att driva och då gjordes den om för att sänka prestandakraven. Åklagaren frågar om något dokumenterades, men det gjordes det inte.

Sen vill han ha svar på varför siten blivit så stor. Neij svarar att den fick fler besökare. Att siten fungerade bra och att den va lätttillgänglig. Åklagaren fiskar förstås efter att just upphovsrättsskyddat material skulle ha varit fundamentalt för sidans framgång.

Hur kommer det sig att den växte? – Den fick fler besökare.

Varför då? – ingen aning.

Vad brukar göra en fildelningstjänst populär? – Att den fungerar, är lätttillgänglig.

Inte också materialet på siten? – Nä, det tycker jag inte.

Så kakrecept är lika intressant som piratprogram?  – Det finns siter som är specialinriktade också.

Kände du till att det finns torrents som pekar på upphovsrättskyddat material. – Ja, i viss omfattning. Inte specifikt.

Det läses ur förhörsprotokoll där det framgår att Neij kände till att det fanns upphovsrättsskyddat material länkat på sidan, åklagaren frågar hur han visste det och Neij hänvisar till de juridiska hotbrev som dom mottagit.

Hur kände du till? – Ja, från legal threats, som hänvisade till amerikansk lag.

Tog du emot dessa klagomål. – Nä, det vet jag inte vem som gjorde. Men jag vet vem som svarade på dem.

Funderade ni kring detta? – vi frågade med jurister,

Vilka? – t.ex. han du drog med i rassian, Mikael Viborg.

Hur gjorde ni de juridiska kontrollerna? – Vi bad Viborg kontrollera och fick svar både före och efter [den nya lagen 1 jun 05]. De va lagligt enligt svensk lag att tillhandahålla lagen.

Så förfrågningen gällde inte BBS-lagen? – Nej, jag frågade om TPB var laglig. Svaret var både före och efter, att de va lagligt.

Du va inte med och ställde frågan? – Jag ställde frågan, de svarade ja.

Ni hade inte kontakt med nån myndighet. – Nä. Däremot har jag läst ditt eget uttalande där du sa att TPB inte går att fällas.

Då har du nog inte läst på riktigt, det står de tinte. Men den diskussionen kan vi ta i ett annat sammanhang.

Sedan frågar åklagaren om Neij seedat själv. Neij svarar Nej först, men ändrar sig sedan och förtydligar: ”Ja, men inte något upphovsrättsskyddat.”

Åklagaren undrar om dom tog bort material ibland, eftersom reglerna på sidan säger att torrentens beskrivning ska spegla innehållet. Neij svarar att det sköttes av moderatorer, t.ex. om någon klagade på att något innehöll virus.

Det framgår att de inte tog bort upphovsrättsmaterial, Neij säger att han inte skrivit den sidan men att han läst den.

Sedan återgår åklagaren till kontakten med Oded Daniel.

‘Purchase of media’, avser betalningarna. – Det skriver han alltid. Jag hade hand om tio siter, 40-tal servrar som stod i holland. Jag skötte teknisk drift. Såg till att det funkade, att mjukvara var uppdaterad.

Det står att betalning avsett andel, inte för arbete? – Det är provisionsbaserat, inte fast lön. Går siten bra får jag bättrebetalt och vice versa.

Varför skriver han purchase of media? – För han sysslar mestadels med reklam.

Så han skrev alltid det? – i princip alltid, eftersom han gör mestadels betalningar i reklamsammanhang. Han är lat.

Åklagaren försöker lite få fram om relationen till Carl Lundström utifrån mail som skickats. Det framgår att Lundström ville att de skulle stifta ett bolag, när han var intresserad av att köpa in sig.

Gottfrid visade vad TPB var? – Han visade hur det fungerade, hur detaljerat vet jag inte.

Då blev Calle intresserad? – Uppenbarligen

Vet du varför? – Ingen aning

Pratade ni om affärsmässig utveckling? – Jag var inte intresserad, jag är mest intressad av det tekniska

Åklagaren får kritik av ordföranden för att lägga svar i munnen på Neij ist för att hålla förhör.

Vad kostade datorerna? – Ingen aning, de ä länge sen.

Åklagaren frågar om PRQs övriga verksamhet. 195 servrar fanns, 11 av dessa tillhörde TPB.

Vi tänkte starta sidositer som videobay, som en youtubekopia, men det hände aldrig.

De går igenom mail och Neij bekräftar att de stämmer, att de skrivit på avtal. Calle lånade ut servrar, mailet avser betalning för dessa eftersom de saknade pengar tidigare, i efterhand.